Celovita obnova

V izolski bolnišnici novi prostori za deset kirurških ambulant

Jasna Arko
8. 8. 2024, 20.26
Deli članek:

Prejšnji mesec so se v izolski bolnišnici (SBI) lotili obsežne obnove in gradnje trakta C, namenjenega kirurškim ambulantam. Te so začasno premestili na druge lokacije v stavbi. Dela naj bi končali do začetka septembra. Zanje bo SBI namenila približno 750 tisoč evrov lastnih prihrankov.

Jasna Arko
Država izolski bolnišnici za prenove in posodobitve ni namenila niti evra, čeprav to nenehno obljublja.

»Celovita obnova trakta C je bila nujna, enako kot pred tem že obnova traktov A in B, saj so bili vsi ti prostori z napeljavami vred stari 40 let in niso bili več primerno funkcionalni ter niso več v celoti ustrezali sodobnim standardom in zdravljenju. To pa je izjemno pomembno, saj moramo slediti vsem novostim in zahtevam sodobne medicine. To je eden najpomembnejših ciljev celotnega kolektiva,« poudarja poslovni direktor Radivoj Nardin.

Trakt s kirurškimi ambulantami

Vodstvena ekipa direktorja skrbi, da se SBI že deset let hitro posodablja. Na seznamu nujnih obnov je zdaj gradnja trakta C. Gre za hodnik C, kjer so bile že do zdaj umeščene kirurške specialistične ambulante, ki se bodo po končanih delih tja ponovno preselile. Po časovnici naj bi se to zgodilo v začetku septembra, dela naj bi bila končana do konca avgusta.

V tem traktu zdaj gradijo (kot dokazujejo posnetki iz zadnjega tedna julija) deset ambulant za kirurške dejavnosti z vsemi spremljajočimi prostori. Delavci v vseh prostorih na novo urejajo vso infrastrukturo, od elektrike do vode in izolacije ter posebnih napeljav za potrebe medicinske obravnave bolnikov. Ko bodo končali gradbeno-instalacijska dela, beljenje in obnovo tlakov, bo sledilo še nameščanje novega pohištva in druge potrebne opreme.

»Prizadevamo si, da bi vse te obnove ambulant, ki smo jih in jih še izvajamo, zadoščale za prihodnjih 40 let, kolikor so zdržali prvotni stari prostori,« pravi Nardin.

Jasna Arko
Zdaj gradijo deset ambulant za kirurške dejavnosti z vsemi spremljajočimi prostori.

Spet brez denarja države ustanoviteljice

Za gradbena dela in novo pohištvo za trakt C je SBI rezervirala 750 tisoč evrov, v celoti iz naslova lastnih prihrankov. Sočasno pa poteka v stavbi SBI še nekaj drugih gradenj in preurejanj, saj 40 let stara zgradba ne ustreza vsem zahtevam razvoja in meril medicine ter kakovostnega zdravljenja. Obenem z obnovami SBI zaposlene spodbuja k strokovnemu usposabljanju, sproti posodablja medicinsko in drugo opremo, saj sledi zahtevam primerne kakovosti v zdravstvu.

Kot je splošno znano, se je SBI iz dolgoletne kronične izgubarke pred enajstimi leti spremenila v uspešno javno ustanovo in je zadnja leta zgled pozitivnega poslovanja. Prerasla je v eno najsodobnejših in naprednih regionalnih bolnišnic. Ob tem ima v državi še vrsta bolnišnic dolga leta kronično izgubo in so zato tesno prisesane na državne finančne jasli.

Dobro znano je tudi, da izolski bolnišnici njena ustanoviteljica – država – za posodabljanje, prenove in nakup sodobne opreme v vseh letih do zdaj ni namenila še niti evra, čeprav ji denar za to nenehno obljublja. Tako je bila SBI prisiljena, kar ji je do zdaj uspelo, v nizu posodabljanj denar napraskati sama, torej zbrati lastne prihranke.

Ima pa ta vir vsekakor svoje dno, opozarjajo v SBI. Izpostavljajo tudi, da je prostorska stiska v bolnišnici vse hujša in da nujnih potreb po obnovi prostorov še zdaleč ni konec.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste