Renče

Z vinom s'pod mosta pomagajo bolnim otrokom

Alenka Tratnik
14. 5. 2024, 22.16
Deli članek:

Reka Vipava v Renčah običajnih kopalcev še ni zvabila v vodo, so se pa v soboto vanjo brez oklevanja spustili potapljači DPD Soča in pripravili vse potrebno, da so gasilci na plan potegnili kletko z več kot sto buteljkami vin lokalnih vinarjev, ki so jo potopili pred enim letom. Vina so prodali na licitaciji, izkupiček pa namenili Oddelku za invalidno mladino Stara Gora.

Alenka Tratnik
Dogodek, ki združuje dobrodelnost in zabavno druženje, je vse bolj odmeven.

Ideja, da bi v Vipavo potopili vino lokalnih vinarjev, se je porodila decembra 2020, ko je Društvo za podvodne dejavnosti (DPD) Soča zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo covida-19, v okrnjeni obliki izvedlo tradicionalni božični potop v Renčah.
»S fanti smo se dogovorili, da bomo prihodnje leto naredili nekaj velikega. Rodila se je ideja, da bi dali steklenico v Vipavo, in od ene steklenice smo na koncu prišli do celega zaboja. V ta zaboj vina prispevajo vsi vinarji iz občine in tudi ljubiteljski pridelovalci. Dogovorili smo se, da z buteljkami naredimo še nekaj dobrodelnega in organiziramo licitacijo teh vin. Iz pobude je nastala zanimiva zgodbica,« je razložil eden od pobudnikov akcije, domačin in občinski svetnik Borut Zorn.

Šele po licitaciji izvedo, čigavo vino so kupili

Letošnji dvig kletke z buteljkami je bil že tretji po vrsti, hkrati so potapljači DPD Soča v reko že potopili novo »pošiljko«, tokrat še z nekaj buteljkami več, saj sta se dosedanjim 12 lokalnim vinarjem pridružila še dva nova. »Veseli smo, da je dobrodelna prireditev postala tradicionalna in da se še razvija. Upamo, da bo tako tudi naprej,« je v imenu ekipe Vino s'pod mosta povedala Vesna Pahor.

Gonilna sila dogodka je bilo tudi letos Društvo Kul-tu-ra Renče, potapljačem DPD Soča pa so pri dvigu kletke z dragocenim tovorom z avtodvigalom pomagali gasilci, ki so poskrbeli za varen prevoz tovora do prireditvenega prostora pri Mlinu ob reki Vipavi. Družabna in dobrodelna prireditev, ki jo organizirajo v sodelovanju z Občino Renče-Vogrsko, KS Renče in Vinoteko Bariq, se je tam nadaljevala z druženjem z vinarji, s posebno gostjo, aktualno slovensko vinsko kraljico, Sanjo Ferjančič s Planine pri Ajdovščini, in dobrodelno licitacijo vin kot osrednjim dogodkom.

Izklicno ceno so letos postavili pri 20 evrih, dvignila pa se je tudi na sto evrov. »Udeleženci licitacije vnaprej ne vedo, čigavo in katero vino licitirajo, to izvedo šele po zaključku licitacije, ko jim izročimo buteljko,« je pojasnila Vesna Pahor. Pravila so torej nekoliko neobičajna, a nič zato, saj je v ospredju predvsem dobrodelnost.

Lani so v akciji zbrali 2600 evrov, ki so jih namenili zvezi prijateljev mladine, letošnji izkupiček licitacije in celotne dobrodelne prireditve pa je bil 2350 evrov. »Zahvala gre tudi Občini Renče-Vogrsko, ki je na licitaciji kupila steklenice v vrednosti 250 evrov, in pa vinarjem, ki so se odpovedali dnevnemu izkupičku,« je dejala vodja ekipe in razložila, za kaj bo šel denar: »Zbrani denar smo namenili ureditvi prostorov razvojne ambulante s centrom za zgodnjo obravnavo na Oddelku za invalidno mladino Stara Gora.« Sobotni večer so zaokrožili s koncertom zasedbe Big Band Nova z gosti.

Alenka Tratnik
Potapljači so na plan potegnili kletko z več kot stotimi buteljkami lokalnih vinarjev, ki so jih potopili pred letom dni.

Estrada

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste