Izredni nadzor

Zlorabljena mladoletnica: Policisti ravnali zelo ležerno, v prvih dneh ravnatelja sploh niso nadzorovali

D.K./STA
26. 4. 2024, 10.24
Posodobljeno: 26. 4. 2024, 10.33
Deli članek:

Nekdanji ravnatelj, učitelj športne vzgoje in športni trener se je lani poleti znašel v preiskavi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnice. Minister Boštjan Poklukar je v zvezi s tem odredil tudi izredni nadzor nad delom policije, ki je zdaj zaključen.

Profimedia
/

Izredni nadzor, sprožen v zvezi s preiskavo kaznivih dejanj spolne zlorabe, ki naj bi jih zagrešil zdaj že nekdanji ravnatelj ene od gorenjskih osnovnih šol in trener smučarskih tekov, je pokazal, da je kranjska policijska uprava takoj začela intenzivno preiskavo, so pa določene strokovne nepravilnosti odkrili v delu radovljiške policije, zlasti pri izvajanju nadzora nad spoštovanjem ukrepa prepovedi približevanja.

Kot so decembra lani, ko so prejeli končno poročilo nadzora, sporočili z ministrstva za notranje zadeve, je minister Boštjan Poklukar na podlagi poročila izdal usmeritve in obvezna navodila za odpravo v nadzoru ugotovljenih pomanjkljivosti pri delu policije. Med drugim je generalnemu direktorju policije naročil, da mora vse policiste takoj seznaniti, da so dolžni storiti vse potrebno za zaščito žrtve kaznivega dejanja.

Policiji je bilo naloženo tudi, da mora do konca januarja izdati enotna pojasnila za policiste, zaradi ugotovljenih nepravilnosti pa morajo do takrat izvesti postopke ugotavljanja objektivne in subjektivne odgovornosti policistov na vseh organizacijskih ravneh.

V četrtek je POP TV na podlagi dokumenta, ki ga je pridobila, poročala o podrobnostih ugotovitve nadzora. Kot so zapisali na portalu 24ur.com, so "policisti ravnali zelo ležerno in v prvih dneh nadzora sploh niso opravljali, so pa prihajali v dneh, ko je bila žrtev na počitnicah. Lagali so o preobremenjenosti in načinu vpisovanja delovnih nalogov. Suma kršitve prepovedi ukrepa približevanja niso ustrezno preverili, nadzornikom pa celo niso hoteli izročiti določenih dokumentov."

Nadzorniki z direktorata za policijo in druge varnostne naloge so policiji predlagali, naj opravi nadzor na Policijski postaja Radovljica na področju organizacijskih zadev in izvajanja nadzora nad spoštovanjem ukrepa prepovedi približanja ter vodstvo policijske postaje seznani s pooblastili uradnikov, enote za usmerjanje in nadzor ministrstva za notranje zadeve, je še poročal 24ur.com in navedel pojasnilo ministrstva, da je policija usmeritve in obvezna navodila ministra realizirala.

Kot so danes sporočili z Generalne policijske uprave, je policija na podlagi ugotovitev izrednega nadzora nad delom policije pri odkrivanju in preiskavi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki ga je odredil minister za notranje zadeve, izvedla vrsto ukrepov, zlasti pri izvajanju nadzora nad spoštovanjem ukrepa prepovedi približevanja.

Dodali so še, da je v konkretnem primeru kriminalistična preiskava potekala zakonito in strokovno ter da je bilo v njej ugotovljeno še več kaznivih dejanj, za katera je bila podana kazenska ovadba in v nadaljevanju postopka izrečena obsodilna sodba.

"Obravnava nasilja v družini in drugih nasilnih kaznivih dejanj ostaja prednostna naloga slovenske policije, saj je nasilje nesprejemljivo. Policija ima ključno vlogo pri obravnavi nasilja v družini in zagotavljanju varnosti žrtev, zato smo poostrili nadzor nad preiskovanjem nasilja v družini in nad izrečenimi ukrepi prepovedi približevanja na regionalnem in nacionalnem nivoju," so še poudarili na Generalni policijski upravi.

Spomnimo, nekdanji ravnatelj, učitelj športne vzgoje in športni trener se je lani poleti znašel v preiskavi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnice. Spolno naj bi napadel desetletno hčerko svoje takratne partnerice. Tožilstvo pa mu je poleg kaznivega dejanja spolnega napada na osebo mlajšo od 15 let očitalo tudi storitev dveh kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja.

Estrada

Foto 1
Končna postaja avtobusa številka 1

Magnifico sporočil, kje bo nova lokacija velikega koncerta

MIha NOvak
Zasebno slavje

Najmlajši član Čukov se je na skrivaj poročil

Aleksander Čeferin
Naraščaj

Veliko veselje v družini Aleksandra Čeferina: Postal bo dedek

Ami Charlize
"Nisem bogata"

Foto: Najstnica na spletu zasluži toliko, da si lahko kupi sanjsko hišo

lucija-selak
Lucija Selak

O frajtonarici, Avsenikih in strahu pred kačami

saša-lendero-in-miha-hercog
Prijatelja za vedno

Saša Lendero o odnosu po ločitvi: »Kadar sva bila skupaj v prostoru, skoraj nisva mogla dihati!«

Zanimivosti

yellow-geysir
Na srečo brez poškodb

Video: Turiste v Yellowstonu presenetila eksplozija gejzirja

priz oi
Pariz 2024

Na letošnjih Olimpijskih igrah nov šport brejking

sendvič
Zanimivosti

NOVO v Mercatorju! Sendvič Gurman Stripsi

smrad, vonj
Higienske navade

Vonj kot prstni odtis

pivo, stadl an der mur, steklenice
Pogumni gasilci

Foto: Ob teh prizorih »krvavi srce vsakega pivoljubca«

blind-barbie
Kultna igrača

Na voljo prvič tudi slepa Barbie