Sodniške plače

Vlada s sodniki in tožilci o posebnem interventnem zakonu

S.R./STA
5. 4. 2024, 15.11
Posodobljeno: 5. 4. 2024, 17.47
Deli članek:

Premier Robert Golob in ministrica za pravosodje Andreja Katič sta danes s pravosodnimi funkcionarji iskala rešitev za uresničitev ustavne odločbe o sodniških plačah. Zadevo bodo kot kaže reševali s posebnim interventnim zakonom.

Sa. R.
Golob je pravosodnim funkcionarjem predstavil izhodišča interventnega zakona o sodniških plačah.

Golob in Katičeva sta predstavnikom vrhovnega sodišča, vrhovnega državnega tožilstva, Sodnega sveta, Državnotožilskega sveta in ministrstva za javno upravo predstavila izhodišča tega interventnega zakona, osnutek pa bodo predstavniki prejeli predvidoma v naslednjih dveh tednih. Namen sestanka je bil namreč določiti način uresničitve odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah, so v kabinetu predsednika vlade zapisali v sporočilu za javnost.

Sporočili so, da bo uresničitev "v prvem koraku potekala skozi poseben interventni zakon in znotraj obstoječega plačnega sistema". Dolgoročno in sistemsko rešitev plačnega položaja pravosodnih funkcionarjev pa bodo usklajevali znotraj celovite prenove plačnega sistema, so dodali.

Vlada in DZ namreč nista uresničila odločbe ustavnega sodišča, v katerem je sodišče junija lani odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo.

Sodniki k uresničitvi ustavne odločbe od takrat pozivajo na opozorilnih protestih. Pridružili so se jim tožilci, ki so zaradi neuresničene odločbe nazadnje za en dan stavkali 14. marca. Že prejšnji teden je pravosodna ministrica Andreja Katič v izjavi za medije napovedala, da bodo ustavno odločbo izvršili z novim zakonom.

Tožilci, katerih plače temeljijo na sodniških, so popoldan nadaljevali pogajanja o izvršitvi odločbe na ministrstvu za javno upravo. V službi za odnose z javnostmi ministrstva so za STA pojasnili, da so predstavnikom stavkovnega odbora državnih tožilcev predstavili osnovne usmeritve načina uresničitve odločbe ustavnega sodišča. Zapisali so, da se bodo pogajanja predvidoma nadaljevala še v tem mesecu.

Vodja stavkovnega odbora Barbara Prevolšek je za STA dejala, da so na sestanku prejeli osnutek predloga zakona glede uresničitve ustavne odločbe znotraj trenutnega plačnega sistema. "Zadovoljna sem zgolj s tem, da se je po dolgem času zadeva premaknila, vsebinsko pa žal še ne morem biti zadovoljna," je komentirala Prevolšek. Dodala je, da bodo vsebino predloga, ki ga zaradi tajnosti pogajanj ni komentirala, predstavili tožilcem, ki se bodo predvidoma naslednji teden odločili, ali nadaljevati stavko.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka