Izguba

UKC Ljubljana: Kljub negativnem poslovanju storilnost višja kot v primerljivem obdobju lani

S.R./STA
21. 11. 2023, 17.09
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 17.11
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje od UKC Ljubljana terja bolj podrobne, konkretne odgovore na vprašanje, kako je prišlo do 32-milijonske izgube v zavodu? S poslovanjem zavoda se je včeraj seznanil Svet UKC Ljubljana.

Marko Vavpotič
UKC Ljubljana

Svet UKC Ljubljana je na ponedeljkovi tretji redni seji obravnaval tudi stanje čakalnih vrst, izvajanje investicij in letni načrt dela Službe za notranjo revizijo UKC Ljubljana v letu 2024, a je bila najpomembnejša zadeva na mizi poslovanje zavoda, ki je od januarja do septembra letos zabeležil 32,2 milijonov evrov izgube. V enakem obdobju lani je bil presežek odhodkov nad prihodki brez poračunov Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in revalorizacije 39 milijonov evrov, so danes sporočili iz UKC Ljubljana.

Kapacitete

Iz analize poslovanja izhaja, da obstoječi način obračunavanja zdravstvenih storitev ne omogoča uravnoteženega poslovanja terciarne ustanove, ki se sooča z visoko obremenitvijo zdravljenja urgentnih primerov, ki na največjih dveh klinikah, to sta interna in kirurška, zasedejo okrog 38 odstotkov posteljnih kapacitet, so sporočili.

Hkrati je UKC Ljubljana kot terciarna ustanova z istimi zmogljivostmi odgovorna za izvajanje celotne transplantacijske dejavnosti ter oskrbo najtežjih terciarnih storitev v slovenskem prostoru. Poslovanje ustanove dodatno otežuje zaprtje ene osmine bolnišnice zaradi prenove, kar pomeni 120 postelj manj.

Problem dodatne zasedenosti posteljnih kapacitet predstavljajo pacienti, ki jih ni mogoče odpustiti iz bolnišnice v domačo oskrbo ali v specializirane javne zavode oz. negovalne bolnišnice. To je izrazito predvsem na nevrokirurških in nevroloških oddelkih. V obdobju od januarja do avgusta 2023 je v UKC Ljubljana ležalo 253 pacientov z daljšo ležalno dobo od 60 dni, najdaljša je 832 dni, so zapisali.

Najtežji bolniki

Ugotavljajo, da težavnost pacientov v UKC Ljubljana v primerjavi z ostalimi izvajalci ni izražena v razliki povprečne uteži. Kazalniki, statistični ter empirični podatki UKC Ljubljana potrjujejo, da obravnavajo bolnike z najvišjo stopnjo težavnosti v državi. "V primerjavi z enakim obdobjem lani smo opravili več storitev, zabeležili pa padec povprečne uteži iz 1,86 na 1,83. To pomeni, da za več opravljenega dela dobimo manj denarja," so zapisali.

Sprejeli ukrepe

S ciljem optimizacije poslovanja in nabavnih procesov so v UKC Ljubljana v letošnjem letu sprejeli ukrepe na področju obvladovanja stroškov, procesni organiziranosti, kontrolnem okolju in optimizaciji poslovanja na prihodkovni strani. Med najpomembnejšimi ukrepi so izpostavili zunanjo celostno forenzično revizijo poslovanja z dobavitelji, po kateri je bil oblikovan obsežen akcijski načrt za izboljšave na področju javnega naročanja, na podlagi katerega so letos prihranili 12,3 milijona evrov. Ponovno so vzpostavili službo notranje revizije, organizacijsko enoto strateškega kontrolinga, pričeli so s strateškimi premiki na področju IT-ja in upravljanja podatkovnih baz, prav tako so uspeli zmanjšati odliv negovalnega kadra, so navedli.

Storilnost višja

Strokovni svet UKC Ljubljana je podprl prizadevanja vodstva zavoda za sistemsko ureditev dolgoročnega uravnoteženega poslovanja ter ustvarjanja pogojev za nadaljnji razvoj zdravstvene stroke v Sloveniji.

Analiza izbranih čakalnih vrst je pokazala, da pomemben delež čakajočih bolnikov na obravnave v UKC Ljubljana prihaja iz drugih slovenskih regij (29 - 74 odstotkov). Prav tako na čakalne vrste vplivajo urgentne obravnave, so opozorili.

V UKC Ljubljana pa ugotavljajo, da kljub težavam s financiranjem ustvarjajo zdravje in ostajajo središče znanj medicinske stroke. "Ugotavljamo, da se tudi v primeru, da bi UKC Ljubljana realiziral celoten program, dogovorjen z ZZZS, primanjkljaj ne bi znižal, saj se z izvajanjem podplačanih storitev zdravljenja najtežjih bolnikov presežek odhodkov povečuje in ne zmanjšuje," so zapisali. Kljub negativnemu poslovanju je storilnost višja kot v primerljivem obdobju lani, ugotavljajo, saj jim je ZZZS za leto 2023 povečal plan za 7 odstotkov ob istočasnem zaprtju ene osmine bolnišnice. "UKC Ljubljana za planom zaostaja za 5 odstotkov, kar pomeni, da je ob bistveno slabših pogojih povečal poslovanje in realizacijo programa," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste