Zanimivosti

Povečanje dojk z maščobo

MIJA REN / revija Bodi zdrava
21. 11. 2023, 17.00
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 20.40
Deli članek:

Povečanje dojk je še vedno najpogostejša lepotna operacija, ki se velikokrat izvaja tudi pri nas. Ženske se pri tem največkrat odločijo za okrogle in kapljičaste vsadke, a je povečanje mogoče tudi z lastno maščobo. Kako to poteka, ali je manj nevarno kot povečanje dojk z vsadki, koliko časa poteka okrevanje in katere so primerne kandidatke za tak poseg? Na vsa ta vprašanja odgovarja spodnji članek.

Profimedia
Povečanje dojk je še vedno najpogostejša lepotna operacija.

Prenos maščobe z enega telesnega dela na drugega – lipofiling – je v estetski in rekonstruktivni kirurgiji v uporabi že vrsto let, kot metodo povečanja dojk in alternativo prsnim vsadkom pa jo poznamo šele v zadnjem desetletju. Gre za postopek, pri katerem kirurg odvzame maščobo s telesnega predela, kjer je je v presežku, in jo po posebni obdelavi, s katero se maščoba prečisti, vbrizga v dojke ter s tem doseže njihovo povečanje in preoblikovanje.

Primerne kandidatke za lipofiling dojk

Sem sama primerna kandidatka za takšno povečanje dojk, se sprašuje veliko žensk, ki razmišljajo o povečanju svojih prsi. Dejstvo je, da se za to operacijo odločajo ženske, ki ne želijo vsadkov, bodisi ker v telesu ne želijo tujega materiala ali preprosto ne želijo poznejših operacij, ki so pri povečanju z vsadki včasih neizogibne. Hkrati si ne želijo velikega povečanja, z maščobo namreč lahko z eno operacijo dojke povečajo le za košarico ali košarico in pol, medtem ko so z vsadki zlahka povečane tudi za tri do štiri košarice.
A pozor! Prvi pogoj za lipofiling dojk so kakovostna odvzemna mesta, kar pomeni, da morda, če ste zelo drobne postave oziroma zelo suhi, niti nimate dovolj razpoložljive maščobe za takšno povečanje.

Prednosti povečanja dojk z maščobo
Največja prednost takšnega povečanja je, da gre za najvarnejše polnilo, saj se za povečanje uporabi vaše lastno tkivo, tako da ni nevarnosti alergijskih reakcij. Ker gre za naravno polnilo, sta videz in otip vaših dojk najnaravnejša. Brazgotine, povezane s tovrstnim posegom, so minimalne in praktično nevidne, saj operacija poteka brez večjih rezov. V nasprotju z vsadki, pri katerih zaradi stanjšanja kožnega pokrova in pritiska vsadka dolgoročno lahko vidimo kakšne površinske nepravilnosti, zlasti izrazite ob sklanjanju (nagubanje površine kože), te bojazni pri maščobi ni. Ni zanemarljivo niti dejstvo, da gre pri operaciji z namenom pridobitve maščobe za liposukcijo in s tem oblikovanje in zmanjšanje plasti maščobe odvzemnega mesta (stegna, trebuh, boki), kar je prednost te operacije, saj s tem »rešimo« dve muhi na en mah. Tudi okrevanje in sposobnost vrnitve v službo je krajša in traja teden ali dva, pri vsadkih pa od dva do štiri tedne.

Slaba stran povečanja z maščobo
Slaba stran takšnega sicer »najvarnejšega« povečanja je zlasti, da z eno operacijo ne moremo doseči večjega povečanja dojk in da lahko zaradi možnega odmrtja dela prenesenega maščevja včasih pride do nastanka zatrdlin in vozličev v dojkah, na odvzemnem mestu, kjer je bila opravljena liposukcija, pa do s tem povezanih površinskih nepravilnosti. Slabost maščobe je tudi spreminjanje dojk z nihanjem teže: če boste pridobili težo, se bodo povečale tudi dojke, in nasprotno, če boste težo izgubili, bodo prej povečane dojke manjše.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste