Odziv KPK in Darsa

Sum podkupovanja. Darsova uprava in nadzorniki bodo morali pojasnjevati

G.G./STA
23. 10. 2023, 12.54
Posodobljeno: 23. 10. 2023, 15.41
Deli članek:

Po razkritijih o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom so poskočili v Slovenskem državnem holdingu (SDH). Sestanek bo v torek, namen je dobiti vse potrebne informacije, so sporočili iz SDH.

Marko Vavpotič
Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak trdi, da Snežiča sploh ne pozna.

V SDH so na sestanek pozvali Darsovo upravo in nadzornike. "Namen obeh sestankov je pridobitev vseh dejstev in informacij o predmetnih zadevah, ki bodo podlaga za nadaljnje ukrepe SDH. O nadaljnjih ukrepih bo javnost sproti obveščena," so navedli pri upravljalcu državnih naložb.

Vredno je spomniti, da je portal necenzurirano.si že na začetku letošnjega leta poročal o pomenljivih plakatih ob štajerski avtocesti. Na enem od plakatov je bilo mogoče opaziti Snežičevo podobo, krasilo pa ga je sporočilo, da "ddr. Rok Snežič odpira vsa vrata". Na plakatu so bila našteta štiri podjetja v izključni ali večinski lasti države: Slovenski državni holding (SDH), ki je krovni upravljavec državnega premoženja, Družba za avtoceste (Dars), Luka Koper in Slovenski državni gozdovi.

SDH namerava, kot pravijo, izkoristiti vsa razpoložljiva sredstva, ki jih ima na voljo kot upravljalec, da se morebitna koruptivna dejanja v bodoče preprečijo, tista morebiti že izvedena pa raziščejo in ustrezno kaznujejo. Pri tem spominjajo, da Dars kot javna delniška družba v 100-odstotni lasti države deluje po sistemu dvotirnega korporativnega upravljanja, v katerem vse posle samostojno in neodvisno vodi uprava, prav tako samostojno in neodvisno pa je za nadzor uprave in poslovanja odgovoren nadzorni svet. "SDH se torej v kakršnekoli poslovne odločitve družbe niti ne more niti ne sme vpletati oziroma nanje vplivati, temveč lahko deluje le v okviru pristojnosti, ki jih uveljavlja v vlogi edinega delničarja družbe," so še navedli. Ena takšnih pristojnosti je poseg v sestavo nadzornega sveta.

POP TV je v nedeljo objavil posnetek, v katerem Rok Snežič prejema 5000 evrov. Kot jim je povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Sam naj bi Snežiču plačal za 90.000 evrov podkupnin, denar pa naj bi bil namenjen tudi za stranko SDS. Snežič in prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak sta očitke v oddaji 24ur zavrnila, danes so jih zavrnili tudi v SDS.

POP TV je na podlagi pričevanj razkril tudi sum kartelnega dogovarjanja pri oddajanju posla avtovleke pokvarjenih ali ponesrečenih tovornih vozil z avtocest ter domnevno favoriziranje enega od ponudnikov.

Dars še naprej zanika

V Darsu so danes znova zavrnili navedbe POP TV. Kot so poudarili, člani uprave družbe Roka Snežiča ne poznajo, se z njim nikoli niso srečali ali govorili, sploh pa se z njim niso dogovarjali o poslih.

Kot so na Darsu zapisali v sporočilu za javnost, bodo uporabili "ustrezna pravna sredstva" za zaščito ugleda in resničnosti dejstev. "Uprava družbe je pravni službi tako danes že naročila, naj preveri vse pravne možnosti za zaščito ugleda Darsa in zaposlenih. Hkrati je služba za skladnost poslovanja in integriteto po nedeljskem prispevku začela postopek pregleda utemeljenosti očitkov o kartelnem dogovarjanju na področju odstranjevanja poškodovanih in pokvarjenih vozil nad 3,5 tone z avtocest in hitrih cest," so navedli.

Projekt odvoza poškodovanih oziroma pokvarjenih tovornih vozil so izpostavili kot pomemben z vidika izboljševanja kakovosti njihovih storitev. "Uprava Darsa bo tako preučila tudi smotrnost sedanjega sistema odvoza poškodovanih in pokvarjenih vozil. Naš cilj namreč je, da bodo poškodovana in pokvarjena vozila z avtoceste odstranjena čim prej, s tem pa bo zagotovljena tudi čim večja pretočnost prometa," so dodali.

Pod drobnogledom KPK

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v zvezi z zadevo uvedla postopek predhodnega preizkusa. "Izčrpno bomo preučili vse morebitne sume iz pristojnosti komisije naših institutov - morebitno nedovoljeno vplivanje, kar pomeni kršitev integritete, morebiten sum kršitev nasprotja interesov in sume kršitev lobiranja," je pojasnil namestnik predsednika KPK David Lapornik. Preverili bodo tudi morebitne prijave premoženjskega stanja, ki se veže na samo dejanje in prejemanje podkupnin.

"Podkupovanje oziroma prejemanje podkupnine je kaznivo dejanje, ki ga obravnavajo organi pregona," so ob tem poudarili na protikorupcijski komisiji. Zadevo bodo obravnavali prednostno. Pri pridobivanju informacij se bodo obrnili na Dars in vse vpletene. "Tako kot pri vseh zadevah, najširši krog oseb, ki bi nam lahko karkoli povedale v zvezi s tem," je pojasnil Lapornik.

Ob tem so na KPK poudarili, da je vsakršno koruptivno ravnanje zavržno in škodljivo za družbo, saj interes posameznikov postavlja pred javni interes mimo vseh pravnih norm ter tako družbi prinaša veliko škodo. Opozorili so na velik pomen prijaviteljev nepravilnosti, ki imajo bistveno vlogo pri razkrivanju koruptivnih ravnanj in drugih nepravilnosti.

"Tudi letos uveljavljeni zakon o zaščiti prijaviteljev, za katerega smo na KPK pristojni, prijaviteljem zagotavlja dodatno zaščito, kot je na primer brezplačna pravna pomoč, izključitev odgovornosti prijavitelja glede razkritja, sodno varstvo in začasne odredbe v primeru povračilnih ukrepov, nadomestilo za primer brezposelnosti, psihološka podpora ...," so našteli.

Vse posameznike, ki v svojem delovnem okolju zaznavajo kršitve, pozivajo, da te prijavijo KPK oziroma drugim nadzornim institucijam.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste