Pričevanja krajanov

Video: Domačinka Majda v pretresljivi izpovedi opisala grozo: »Ropotalo je, kot da je potres«

S.R.
2. 8. 2023, 09.39
Posodobljeno: 2. 8. 2023, 11.52
Deli članek:

Vse skupaj je trajalo približno 15 minut. Še sreča, da nihče ni umrl.

Svet24TV
Domačinka Majda Prosen je opisala včerajšnjo izkušnjo.

»Večer je vremensko začinil tornado v okolici Ilirske Bistrice,« so poudarili pri Agenciji RS za okolje (Arso), kjer so pojasnili še, da so na postaji v Kosezah pri Ilirski Bistrici izmerili najmočnejši sunek vetra, in sicer hitrosti kar 107 kilometrov na uro. Poročali smo že, da je tornado na svoji poti poškodoval ostrešja hiš in tudi ostalo infrastrukturo. Svoje so zdaj povedali tudi nekateri domačini.

V pretresljivi izpovedi o uničujočem pohodu tornada je včerajšnje dogajanje za Svet24TV opisala domačinka Majda Prosen. Po njenih besedah je začelo deževati, nato je naenkrat začelo »pihati in lomiti.« Vse skupaj je bilo tako hitro, da niso utegnili ničesar pospraviti, saj »bi te vrglo. Tukaj sta šli dve punci po cesti, jih je skoraj odneslo.« Trajalo je približno 15 minut. Šlo je za pravi »goreč tornado, si ga videl, je bil prav tak rdeč in tako delal,« je poudarila Majda in z gestami pokazala, kako je vrtinčilo. Dodala je, da je strehe nosilo, v zrak je odneslo rastlinjak. »Vsi smo bili panični, celo noč nismo spali, ker smo se bali, da se bo ponovilo.« Škodo na hiši ima tudi sama, saj jim je razbilo stekla, poškodovana pa je tudi streha, a jih je tornado le oplazil, medtem ko so sosedje ostali brez celotne strehe.

Intervencijske službe so na terenu tudi danes. Majda je dejala, da so pridni in da so ponoči pomagali do 2. ure, danes pa so spet na delu. Sreča, da ni bilo kakšne smrtne žrtve, je še poudarila in v joku dodala: »Jaz sem bila sama, mene je bilo tako strah.« »Bilo je pravo razdejanje, ropotalo je, kot da je potres,« je še opisala.

Spregovoril je tudi eden od domačinov iz sosednje vasi, ki je z balkona videl, kaj se je dogajalo. »Ko je prišlo v gozd, to je tako lomilo, kot deset avionov na kupu, tako grmi.« Ko je prišlo do prvih hiš, so šle »strehe 300 metrov visoko. To se je samo blesketalo.« »Pa na vodo, ko je prišlo, to je pozaugalo, 150 metrov je šla voda v zrak, kot tisti duhec se je zvila, kot kača se je zvila voda gor.« Dodal je, da tega sploh ni mogoče opisati, da je sam samo čakal, da bo prišlo do njegove hiše, kar se na srečo ni zgodilo.

Še eden od domačinov, ki je tornado opazoval izpod podstreška drvarnice, je za Svet24TV opisal, da je bilo videti »stožec, morda kilometer visok. Taman! Nosil je za sabo vodo, okrog pa kot da je na milijone ptičev, smeti in to je blo.« Tudi sam je potrdil, da je vse skupaj trajalo približno 15 minut. Na njegovi strehi je pustil nekaj škode, a je na srečo ni odneslo. Prestrašen je tudi njegov kuža, ki mu je v »pesjaku hiško kar zasukalo.« Veter je k njim prinesel celo cisterno. »Cisterno, plastično, ogromno, po zraku in jo spustilo zraven hiše, brez da bi se hiše dotaknilo.« To je nekaj strašnega, je še poudaril in dodal, da česa takega še ni doživel.

O prvih ocenah škode smo že poročali. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je tudi za Svet24TV potrdil, je poškodovanih najmanj 11 streh, »vsaj toliko je bilo prijavljenih, upam, da jih ni več. Ene štiri, pet je pa popolnoma demoliranih, odnešenih z objekta.« Dodal je, da so te stanovalce evakuirali oziroma so prespali pri svojcih in prijateljih.

Novosti in podrobnosti o razdejanju in posledicah včerajšnje vremenske stihije lahko vsako uro spremljate na Svet24TV.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste