Mladi zdravniki

Bomo v primeru prometne nesreče sploh še dovolj hitro prejeli pomoč?!

P.K.
12. 7. 2023, 07.20
Posodobljeno: 12. 7. 2023, 08.27
Deli članek:

V luči burnega dogajanja v slovenskem zdravstvu, ki ga je potenciral odstop Danijela Bešiča Loredana, se vrstijo odzivi. Pod tekoče dogodke so potegnili črto tudi Mladi zdravniki.

Bobo
"Vsi, ki zaustavljajo ureditev delovnih pogojev za zaposlene v zdravstvu, pospešujejo njegov razkroj," so besede Mladih zdravnikov.

Na družbenih omrežjih so podelili svoj pogled na situacijo. Spomnili so na začetek leta, ko je nova vlada pred kamerami ambiciozno napovedovala veliko zdravstveno reformo, cilj katere je dostopno in bolje organizirano zdravstvo. "Obrisi reforme niso nič bolj jasni, kot so bili takrat. Skrbi nas, da bosta urejanje mreže nujne medicinske pomoči in primarnega zdravstva, ki mu je bilo posvečeno veliko časa in energije, ostali med ostalimi številnimi že pripravljenimi rešitvami v arhivu ministrstva za zdravje. Starejši kolegi nam povedo, da se to dogaja že 30 let. Sestavljajo se delovna telesa, komisije, sveti, zapišejo, kaj in kako je potrebno urediti, nato se vodstvo Ministrstva za zdravje zamenja in gre vse od začetka," so opozorili.

Ni interesa za ureditev pogojev dela

Skrbi jih, ker njihovi kolegi množično odhajajo v tujino. Že samo čez mejo, denimo v Avstriji, so delovni pogoji v zdravstvu precej ugodnejši. Navedejo skrb vzbujajoč podatek: "Samo v Avstriji je po zadnjih podatkih njihove zdravniške zbornice 160 zdravnikov iz Slovenije ali 55 več kot leta 2020," so povedali in dodali, da bo ob koncu tega leta številka verjetno še precej višja. "Vse to v času, ko je zidanje novega plačnega stebra za zdravstvo ostalo pri iskanju podlage za temelje kljub podpisanemu dokumentu, da bo udejanjen do 30. junija. Želje, da bi uredili konkurenčne delovne pogoje za zaposlene v javnem zdravstvu, ni," so kritični.

FB Radarji v Pomurju
Mlade zdravnike skrbi, da smo na dobri poti do zdravstva, s katerim čez nekaj let ne bomo gotovi, da bomo v primeru hude prometne nesreče dovolj hitro prejeli primerno oskrbo.

Stroški, stroški in stroški

Njihovi sklepi gredo v smeri, da vse silnice težijo k divji privatizaciji zdravstva pod lažnim geslom prizadevanja za javno zdravstvo: "V veliki nevarnosti je najtežja medicina – urgentne službe, travmatologija, onkologija, intenzivna medicina, oskrba najtežje bolnih otrok in vse ostalo, kar za zasebno zdravstvo ni zanimivo, ker prinaša preveč stroškov.

Za konec so precej slikoviti in pesimistični, saj v svojem zapisu, ki so ga objavili na socialnih omrežjih, pravijo, da jih skrbi, da smo na dobri poti do zdravstva, s katerim čez nekaj let ne bomo sigurni, "da bomo v primeru hude prometne nesreče dovolj hitro prejeli primerno oskrbo. Posledice bodo katastrofalne. V sistemu, ki je interes vseh, se vali odgovornost na zdravnike in zdravstveno osebje. Ko zataji logistika, nasrkajo ljudje v prvih bojnih vrstah. Bolniki in osebje, ki jim ne more nuditi oskrbe, ki bi bila zanje nujna."


Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste