Popusti tudi za Slovence

Imajo Hrvati res za turiste višje cene kot za domačine?

Žiga Kariž
29. 6. 2023, 12.13
Posodobljeno: 29. 6. 2023, 17.12
Deli članek:

Večji trgovci zanikajo dvojne cene, gostinci jih kot kaže niti ne skrivajo.

Facebook
O dvojnih cenah pri hrvaških gostincih smo poročali že leta 2019.

Na naše uredništvo se je obrnil bralec Bojan, ki se je z družino ravno vrnil s krajšega oddiha v kraju Primošten. Kot nam je povedal, so ga kot še toliko drugih Slovencev zmotile visoke cene pri nakupovanju v trgovini. »A višje cene pač sprejmeš, če so za vse enake. A bolj kot sem opazoval, bolj se mi je dozdevalo, da imajo hrvaški trgovci dvojne cene: ene za turiste in ene za domačine. Bi lahko to preverili?« je še dejal v telefonskem pogovoru.

Kaj pravijo hrvaški trgovci?

Ker Bojan ni edini, ki je izrazil tovrsten dvom, smo na nekaj največjih trgovcev, ki imajo svoje prodajalne ob hrvaški obali, naslovili nekaj vprašanj. Zanimalo nas je, ali so cene izdelkov v turističnih krajih višje ter ali imajo domači kupci v trgovinah res zagotovljene popuste. Iz Konzuma, ki je tako kot naš Mercator del skupine Fortenova, so nam poslali odgovor, v katerem so pojasnili, da ob številnih promocijskih in rednih akcijah v poletnem času nudijo imetnikom svoje MultiPlus kartice 5 odstotni popust ob nakupu tistih izdelkov, ki niso v akciji. A da slovenski kupci ne bi bili nejevoljni, je enak popust na voljo tudi vsem imetnikom Pika kartice. Iz Kauflanda so nam poslali zgolj kratko sporočilo, da so pri njih cene enake v vseh trgovinah. Iz Plodin tudi po nekaj dneh odgovora še vedno nismo prejeli.

facebook
Pekarna na Korčuli računa 6 evrov za rogljiček, domačini pa dobijo 20 odstotkov popusta.

Popusti za domačine

A če v večjih trgovskih centrih do razlik med domačimi in tujimi gosti prihaja težje, pa je drugače pri lokalnih ponudnikih storitev. Že pred časom smo poročali o Slovencu, ki je po zaslugi dobrega znanja hrvaškega jezika ob naročanju pijače dobil kar 30 odstoten popust. Hrvaški mediji te dni poročajo o ekstremno dragi pekarni na otoku Korčula, kjer morajo turisti za rogljičke s čokolado in lešniki plačati šest evrov, skodelica čaja pa je kar 3,8 evra. Prodajalci v pekarni pa predvsem razburjene domačine mirijo z 20 odstotnim popustom za hrvaške goste. Hrvaški mediji izpostavljajo, da visoke cene za turiste močno vplivajo tudi na kvaliteto življenja lokalnega prebivalstva, predvsem za Split pa naj bi bilo značilno, da se cene po koncu sezone ne vrnejo več na nižjo izvensezonsko raven. Povprečna neto plača na hrvaškem je namreč še vedno znatno nižja (1.029 evrov neto) kot v državah, od koder prihaja večina njihovih gostov.

Kaj pravi EU?

Vprašanje, ki si ga je zastavil naš bralec Bojan, je tudi, ali je praksa določanja dvojih cen, ene za tujce in druge za domačine, sploh dovoljena. Hrvaška je že dalj časa članica EU, od januarja tudi članica monetarne unije in kot plačilno sredstvo uporablja evro. Z Evropske komisije smo prejeli pojasnilo, da državljanom EU samo na podlagi državljanstva ali države prebivališča pri nakupu izdelkov in storitev ne smejo zaračunati višje cene. Da so nekatere razlike v cenah sicer upravičene, a zgolj če temeljijo na objektivnih merilih in ne na državljanstvu. Trgovec sicer lahko na različnih prodajnih mestih, denimo v trgovinah ali na spletnih straneh, še vedno določi različne prodajne cene, ali objavi posamezne ponudbe le v določenem delu ozemlja države članice, vendar morajo biti ponudbe v skladu s predpisi EU dostopne tudi potrošnikom iz drugih držav EU. Torej poenostavljeno: trgovci imajo lahko v različnih trgovinah različne cene, a blago mora biti dostopno vsem državljanom EU po enakih cenah.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste