Dopolnilno zavarovanje

Zavarovalnice vladni "rokohitrski predlog presenetil"; za opozicijo le "ceneni piar"

J.V./STA
12. 4. 2023, 15.30
Posodobljeno: 12. 4. 2023, 17.46
Deli članek:

V Slovenskem zavarovalnem združenju ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja izrecno ne nasprotujejo. Opozarjajo pa, da to ni zdravstvena reforma, niti korak, ki rešuje dolgoročno vzdržnost javnega zdravstvenega sistema in dostopnosti do zdravstvenih storitev. Gre za politično odločitev, so izpostavili. Podobno meni opozicija.

STA
Poslanec SDS Zvone Černač.

V združenju so sicer na podlagi sestanka pri ministru za zdravje pretekli teden pripravili izračune predloga, ki bi zmanjšal doplačila, ki jih določa zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. To bi imelo neposreden vpliv na znižanje premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, obenem pa bi v zmanjšanem obsegu obremenilo javne vire. Te so predstavili ministru, nato pa so bili iz medijev seznanjeni, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinja, so sporočili iz zavarovalniškega združenja.

"Rokohitrski predlog nas je presenetil," je ob robu posveta o izzivih oblikovanja sodobnega zdravstva dejala direktorica združenja Maja Krumberger. Ukinitev so sicer pričakovali, saj se o njej govori že nekaj časa, navsezadnje so se k njej zavezali tudi v koalicijski pogodbi, je izpostavila. Rešitev, ki so jo predstavili ministru, pa po njenem mnenju zanj "očitno ni bila sprejemljiva". Ukinitvi v združenju sicer izrecno ne nasprotujejo - "ne glede na to, da ne gre prvenstveno za strokovno, temveč za politično odločitev", so zapisali v odzivu. Strinjajo se namreč, da obstoječi sistem ne zagotavlja dolgoročne vzdržnosti financiranja. "Izrecno bi pa želela poudariti, da ukinitev ni zdravstvena reforma in ne bo doprinesla h kakovosti in dostopnosti storitev za prebivalce," je za STA dejala Krumberger.

Ta namreč ne naslavlja vprašanj dostopnosti zdravstva, ne ureja razmerij med zasebnim in javnim zdravstvom, ne ureja delovanja javnih zdravstvenih institucij v smislu racionalizacije le tega. Vse našteto pa je nujno, da bomo kot država dosegli zadane cilje. "Vsekakor je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja lahko všečna politična odločitev, ki pa bo dražja, kot morebiti izgleda na prvi pogled," so zapisali v odzivu.

"Nekako ni jasno, zavarovalnicam očitajo napovedan dvig, hkrati pa priznavajo, da bo zmanjkalo 180, oz. mi ocenjujemo 200 milijonov evrov brez tega dviga. Se pravi so podlage za dvig," je izpostavila Krumberger. Glede na projekcije, se bo številka v naslednjih letih zgolj povečevala. Če pri tem upoštevamo še siceršnje povečevanje potreb javne zdravstvene blagajne, na podlagi objektivnih dejstev se bo primanjkljaj za opravljanje storitev še povečeval. Zato je na mestu vprašanje ministrstvu za finance glede pokrivanja potreb javne zdravstvene blagajne, so zapisali v odzivu. Ob tem je Krumbergerjeva dodala, da se bo - kot je bilo razumeti na novinarski konferenci koalicije, tudi predvidena mesečna dajatev vsakega zavezanca za plačilo v znesku 35 evrov enkrat letno na določen način usklajevala, saj bo primanjkljaj kril proračun.

Marko Vavpotič
Direktorica ZZZS Tatjana Mlakar predloga Svobode (še) ne komentira.

Uvedba enotne obremenitve bo sicer imela neposredni pozitivni vpliv na zdravstveno blagajno, saj bo obremenitev zajela vse prebivalce, ne zgolj tiste, ki so se za dopolnilno zdravstveno zavarovanje odločili na prostovoljni bazi. To bo zdravstveni blagajni sicer prineslo dodatnih dobrih 20 milijonov evrov, odvzelo pa bo približno enak znesek dajatev, ki jih posredno ali neposredno poravnajo zavarovalnice, financiranje zdravstvene kartice, predvsem pa fleksibilnost pri uravnavanju potrebnih virov javne zdravstvene blagajne v času neugodnih gospodarskih razmer, opozarjajo. Odločevalcem pa ostajajo na voljo za pomoč pri oblikovanju sodobnega javnega zdravstvenega sistema po meri prebivalstva, so sklenili.

Direktorica ZZZS predloga Svobode ne komentira

Generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar je ob robu posveta o izzivih oblikovanja sodobnega zdravstva dejala, da je odločitev o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS politična, vsebine pa ne more komentirati, dokler ne prebere novele. Mlakar tudi ni želela odgovoriti na vprašanje, ali bo ZZZS lahko ohranila premijo v višini 35 evrov, kot jo določa novela.

SDS prepričana, da gre za "zganjanje cenenega piarja"

V opoziciji ocenjujejo, da predlog novele za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo prinesel bolj dostopnega javnega zdravstva. V SDS vladni koaliciji ob tem očitajo "zganjanje cenenega piarja" in "votlost" predlaganih ukrepov, v NSi pa menijo, da gre le za prelaganje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja "iz levega v desni žep".

"Zmedeni ukrepi, nejasne prioritete, napoved številnih reform, nobena od teh pa ne gre v pravo smer," je danes predlog Svobode ocenil poslanec SDS Zvone Černač. Tudi ukrepi, ki jih je na področju zdravstva do sedaj predstavila vladna koalicija, so po njegovih besedah "votlo drevo". Ob tem je spomnil na besede premierja Roberta Goloba, ki je po koalicijskem vrhu na temo zdravstva v začetku leta napovedal, da se bodo zdravstvene reforme lotili v središčni točki, pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). "Do zdaj nismo videli še nobenega zakona, ki bi urejal preoblikovanje ZZZS, niti kakšnega drugega zakonskega predloga, ki bi ljudem olajšal dostop do zdravstvenih storitev, skrajšal čakalne vrste, preprečil kaos, ki nastaja pri izbiri osebnega zdravnika," je Černač očital vladajoči koaliciji.

STA
Po besedah poslanke NSI Ive Dimic je bila ukinitev le vprašanje časa.

Ministrstvo za zdravje je sicer nedavno v javno razpravo poslalo predloga zakonov o ZZZS in digitalizaciji v zdravstvu. A zaradi nobenega izmed omenjenih ukrepov se za ljudi ne bo izboljšala dostopnost do zdravstvenih storitev, prav tako tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne bo šla v to smer, je prepričan Černač. V opozicijski SDS tako menijo, da si vladajoči želijo s predlagano novelo kupiti mir, zakonski predlog pa da so vložili v DZ v luči napovedi Inštituta 1. oktober pod vodstvom Pavla Ruparja, sicer nekdanjega poslanca SDS, o vložitvi lastnega predloga zakona o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Gre za improvizacijo na improvizacijo," je dejal Černač. Kot je še dodal, pa se v SDS zavedajo, da je treba spremeniti sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

NSI: predlagane spremembe ne ukinjajo dopolnilnega zavarovanja

V NSi ocenjujejo, da predlagane spremembe ne ukinjajo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ampak ga zgolj preoblikujejo. "Iz tega, da smo zdaj dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačevali po položnicah ali preko trajnika, ga bodo zdaj prenesli na to, da bo ta del avtomatsko odveden že od plače," je danes dejala poslanka NSi Iva Dimic. V manjši opozicijski stranki tako tudi dvomijo, da bo takšna rešitev pripomogla k bolj dostopnemu javnemu zdravstvu, ki pa bi moral po njihovem prepričanju biti cilj posameznih korakov v zdravstveni reformi. Po besedah poslanke Dimic je bila sicer ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki so ga koalicijski partnerji tudi zapisali v koalicijsko pogodbo, le vprašanje časa. So pa pričakovali, da bo vlada pripravila spremembe ZZZS, kot je tudi napovedovala. Za korigiranje zdajšnjih cen zdravstvenega zavarovanja bi lahko namreč vlada po njeni oceni uporabila tudi druge vzvode. Ob tem je še opozorila, da vlada daje dodaten denar v roke ZZZS, ki ga je tudi sama že identificirala kot problem v slovenskem zdravstvu. "Že zdaj vemo, da je ZZZS praktično neučinkovit in enostavno moramo narediti korak naprej od planskega zdravstva za bolj dostopno zdravstvo," je še poudarila Dimic.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste