Omejitev funkcije?

Slovenija ima večje težave, kot je »veriženje« županskih mandatov

Jana Krebelj
5. 4. 2023, 18.10
Deli članek:

Piratska stranka je v ponedeljek začela zbirati podpise volivcev pod svojim predlogom za omejitev županske funkcije na največ dva zaporedna mandata. S tem želijo preprečiti »veriženje mandatov« ter spodbuditi alternativo in povečati konkurenco na lokalnih volitvah. Takšne in podobne pobude pa odpirajo tudi vprašanje, ali je prav odvzeti volivcem pravico, da se sami odločijo, ali bodo župana ponovno izvolili.

STA
Predsednik Združenja občin Slovenije in že sedmi mandat župan Pivke Robert Smrdelj.

Če bodo do 1. junija zbrali 5000 podpisov volilcev, bodo Pirati predlog za dopolnitev zakona o lokalnih volitvah vložili v državni zbor. Tam bodo poslanci v okviru zakonodajnega postopka odločili, ali naj se županski mandat po vzoru predsedniškega omeji na dva zaporedna mandata. 

Premisleki o posegih v župansko funkcijo so vedno aktualni; poslanska in županska funkcija sta nezdružljivi že dobro desetletje, pred nekaj leti smo bili tik pred tem, da bi poslanci uzakonili možnost odpoklica župana, živahne pa so že bile tudi polemike o tem, ali omejiti število županskih mandatov.

 Bolj demokratično od volitev?

»Mislim, da so našli dobro temo za zbujanje pozornosti,« o pobudi Piratov pravi predsednik Združenja občin Slovenije (ZOS) in že sedmi mandat župan Pivke Robert Smrdelj. Pričakuje, da bodo Pirati uspeli zbrati 5000 podpisov volilcev in da bodo tudi v državnem zboru nekateri poslanci izpostavljali doprinos omejitve števila mandatov k demokraciji.

»Mislim, da je težko zagovarjati, da bo to bolj demokratičen instrument, kot so volitve,« dodaja. Občani vsaka štiri leta na volitvah ocenijo, ali si nekdo zasluži še en mandat, in če bi bilo v podzavesti ljudi, da želijo »neobremenjenost« in »svežino«, bi jo izbrali, meni. »Ampak na lokalni ravni se to očitno ne prime. Veliko nas je takšnih, ki nizamo mandate, ponekod pa župan po enem mandatu odleti.«

M24
Bo piratom uspelo?

Omejitev števila mandatov bi po njegovem mnenju koristila tistim, ki si želijo odpraviti politično konkurenco, prinesla pa bi neprestane menjave odločevalcev, ki bi se na novo učili dela. Tudi potrebe po tem, da bi se županski mandat podaljšal, Smrdelj ne vidi. »Če nekdo ne dela dobro, je še štiri leta preveč, kdor se trudi in ima kaj pokazati, pa mu po štirih letih ni tako hudo iti na volitve. To je demokracija.«

Pomisleki

Pomisleki o demokratičnosti poseganja v število županskih mandatov se porajajo tudi županu Mestne občine Koper Alešu Bržanu, ki je župan drugi mandat. »Omejitvi županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata ne nasprotujem, saj menim, da lahko v osmih letih vsak župan uresniči svoj program in zastavljene cilje. Vprašanje pa je, ali je dopustno, da to odločitev odvzamemo volivkam in volivcem,« pravi o predlogu Piratske stranke.

»Pri vsakem posegu v volilno pravico moramo biti zelo previdni, zato pričakujem, da bodo poslanke in poslanci v primeru obravnave predlaganega zakona zares skrbno pretehtali vse posledice takšne omejitve,« poudarja.

Če bosta le dva, naj bosta daljša

Župan Ajdovščine Tadej Beočanin, ki je lani nastopil svoj tretji mandat, omejitvi mandatov ne bi nasprotoval, vendar pod določenimi pogoji. »Pred časom, še preden sem bil prvič izvoljen za župana, se je razpravljalo o predlogu, da se županom in občinskim svetom mandat podaljša na šest let, istočasno pa omeji na največ dva zaporedna. Tak predlog bi podprl; v kolikor pa bi mandat ostal štiriletni, bi podprl omejitev na tri zaporedne mandate,« je sporočil.

občina
Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

Na predlog Piratske stranke so se v ponedeljek ostro odzvali v Skupnosti občin Slovenije (SOS), ki je poleg ZOS in Skupnosti mestnih občin še tretja močna organizacija, ki zastopa interese občin. »Slovenija se sooča s številnimi nedelujočimi sistemi, a občine to zanesljivo niso. Prepričani smo, da gre za preusmerjanje pozornosti stran od zdravstvenega sistema, dolgotrajne oskrbe, delovanja države na lokalni ravni, plačne politike, vzgoje in izobraževanja, davčne politike … na županje in župane, kot da so slednji največji problem te države,« je zapisala generalna sekretarka SOS Jasmina Vidmar.

Do kopičenja mandatov županov se je že opredelila tudi politologinja dr. Simona Kukovič, ki se znanstveno posveča lokalni samoupravi. »Vedno, ko me kdo povpraša, ali je to težava, na stvari pogledam tako: takšen župan je šel vsaka štiri leta čez sito. Vsaka štiri leta je dobil večino glasov. Na kakšen način lahko ugovarjamo, da ni primeren? Če občani spoznajo, da ima ta človek še dovolj energije, da je dovolj motiviran in se še ni izžel, po mojem mnenju ni primerno in tudi ne demokratično omejevati števila mandatov.« Tudi ona meni, da bi morala politika v primeru omejitve na dva mandata trajanje posameznega podaljšati na šest let.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste