Ocena

Rekonstrukcija vlade: katerim Golobovim ministrom se trese stolček?

LM, MAT
5. 4. 2023, 06.05
Deli članek:

Pred prvo obletnico imenovanja vlade Roberta Goloba se krepijo namigi, da bi se predsednik vlade lahko odločil za rekonstrukcijo vlade. Na udaru naj bi bili predvsem ministri iz Gibanja Svoboda.

Marko Vaupotič / M24
Med najšibkejšimi členi vlade se že od začetka mandata omenja zlasti ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.

Ko bo vlada Roberta Goloba čez dva meseca zabeležila prvo leto na oblasti, namerava predsednik vlade oceniti delo vsakega ministra posebej. Kot vse kaže, se Golob ne bo mogel izogniti prenovi vladne ekipe. V kuloarjih se omenja predvsem zamenjavo nekaterih ministrov iz kvote Gibanja Svoboda. Med najšibkejšimi členi vlade se že od začetka mandata omenja zlasti ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh, v zadnjem obdobju se krepijo tudi kritike na račun kmetijske ministrice Irene Šinko ter ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. Šinko se je na udaru javnosti znašla po pogovoru za portal N1, v katerem ni podala prepričljivih odgovorov, v nekaterih primerih domnevnega zanemarjanja živali so ji očitali tudi neodzivnost veterinarske inšpekcije.

Vanesa Jaušovec
V zadnjem obdobju se krepijo kritike na račun kmetijske ministrice Irene Šinko.

S kritikami se soočata tudi šolska ministra

Pod drobnogledom javnosti sta se znašla tudi oba šolska ministra. Medtem ko visokošolski sindikat (VSS) Igorja Papiča poziva k odstopu zaradi nesposobnosti, se Darjo Felda sooča s kritikami, da pri prenovi šolskega sistema nima vizije in da popušča predvsem učiteljem, namesto da bi v ospredje postavil interese otrok in staršev. Glede na javne kritike premierja o spodletelem komuniciranju pri davčni reformi ni zanesljiv niti položaj finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Zaradi Golobovih očitkov, da so novinarjem preslabo predstavili davčno reformo, je že odstopil državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič.

Z odstopom naj bi zaradi nesoglasij pri prenovi zdravstvene zavarovalnice (ZZZS) na zadnji seji strateškega sveta za zdravstvo prek svojih državnih sekretarjev grozil tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Ta je sicer zanikal, da bi bil na mizi njegov odstop, dejal je, da je šlo za "medijsko bombico". Na laž ga je postavil predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj, ki je nato za Pop TV potrdil, da je Bešič Loredan zares grozil z odstopom. Odhodi na ministrstvu za zdravje se medtem nadaljujejo, poslovila se je tudi glavna tiskovna predstavnica ministrstva Andreja Čmaj Fakin.

Bešič Loredan najbolj priljubljen v vladni ekipi

Podatki marčevske ankete Mediane za Pop TV sicer kažejo, da je najbolje ocenjeni politik še vedno poslanec SDS in kandidat na lanskih predsedniških volitvah Anže Logar. Drugo najvišjo povprečno oceno so volivci tokrat podelili ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu. Tretja je predsednica države Nataša Pirc Musar, četrti pa premier Robert Golob. Na petem mestu je evropska poslanka Ljudmila Novak, šesti pa gospodarski minister Matjaž Han. Sledi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, za njo pa po vrsti predsednik NSi Matej Tonin, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in minister za finance Klemen Boštjančič. Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo za POP TV opravil med 20. in 23. marcem na reprezentativnem vzorcu 721 vprašanih.

Nezadovoljstvo v poslanski skupini

Potem ko je predsednik vlade Robert Golob v pogovoru za Preverjeno dopustil možnost, da bo vlada do konca mandata izpeljala samo zdravstveno reformo, pri ostalih pa ne bodo vztrajali, če te ne bodo uživale podpore med ljudmi, se javnost sprašuje, koliko reform se bo vlada sploh lotila in koliko jih bo izpeljala. Golobove izjave so dale tudi nov zagon špekulacijam, da se utegne prvak Gibanja Svoboda pred koncem mandata posloviti s premierskega položaja. Golob je namigovanja o odstopu s položaja zavrnil z navedbami, da so si za cilj postavili dva mandata. A nezadovoljstvo naj bi se okrepilo tudi v delu poslanske skupine Svobode, zaradi česar v naslednjih tednih niso povsem izključeni niti poslanski prestopi in izstopi.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste