Nove prehranske smernice

Slovenski šolarji najbrž ne bodo več jedli praženih jedi

P.K./STA
4. 4. 2023, 20.20
Posodobljeno: 4. 4. 2023, 20.40
Deli članek:

Člani strateškega sveta za prehrano so se danes seznanili z recenzijo smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Kakšne so? Med drugim naj bi narekovale več zelenjave, žit in stročnic.

Profimedia
V šolski prehrani se obeta omejitev nasičenih maščob, holesterola in prostih sladkorjev.

Te so sicer nespremenjene od leta 2010, nove pa morajo po besedah predsednice sveta upoštevati uradna priporočila glede omejitev nasičenih maščob, holesterola in prostih sladkorjev ter zagotoviti dovolj prehranskih vlaknin.

Strateški svet za prehrano pri predsedniku vlade Robertu Golobu, ki je bil ustanovljen decembra lani, vodi Nataša Fidler Mis. Ta je na današnji seji predlagala, naj se pogostost vnosa zelenjave, polnozrnatih žit in stročnic v vzgojno-izobraževalnih zavodih vsaj podvoji. To se ji zdi pomembno tako z vidika zdravja otrok kot tudi trajnosti, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Poleg tega je po njenih besedah pomembno, da smernice prepovedujejo za otroka škodljive skupine živil, kot so visoko procesirana živila z veliko sladkorja, soli, nasičenih maščob in/ali aditivov, kot tudi načine priprave, kot sta vrenje in praženje.

O recenziji smernic za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih so se člani strateškega sveta dogovorili na seji v začetku marca, veljati pa naj bi začele v prihodnjem šolskem letu. Njihovo pripravo so zaupali Boštjanu Jakšetu, Dušanki Mičetić-Turk, Zlatku Frasu, Samu Kreftu in Nini Mikec.

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Mešana in rastlinska prehrana

Recenzenti so predlagali nekatere popravke smernic, poleg tega pa tudi uvedbo dveh menijev v vzgojno-izobraževalnih zavodih, in sicer jedilnik z mešano prehrano in jedilnik na osnovi rastlinskih živil ter ob ustrezni organizaciji omogočanje otrokom izbiro različnih jedi z obeh jedilnikov.

Smernice naj ob podpori države podpirajo nakup slovenske, lokalne in ekološko pridelane hrane. V fazi njihove implementacije naj se tudi zagotovi redno izobraževanje kuharjev, vodij prehrane in ravnateljev, so o tej točki dnevnega reda še sporočili po seji strateškega sveta.

Navzoči so se seznanili tudi z okoljskimi vidiki predelave hrane ter celotnega življenjskega cikla prehrambnih izdelkov, govorili pa so še o izzivih vzpostavitve metodologije za oceno ogljičnega odtisa živil. Predlog te metodologije bodo pripravili na Agenciji RS za okolje na podlagi vzorčnih jedilnikov iz aktualnih smernic zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Zanimivosti

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem

krema za roke, nega rok
Nega rok

Naravni nasveti za nego izsušenih rok