Racionalnejše imenovanje vlade

Takoj kritike na predlagane spremembe zakona o ZZZS

G.G./STA
4. 4. 2023, 15.13
Posodobljeno: 4. 4. 2023, 15.30
Deli članek:

Gre za miselni preskok, pričakovati je burno razpravo, je dejal minister za zdravstvo Danijel Bešič Loredan. In prav je imel. Delodajalska in sindikalna stran sta že poskočili.

STA
Kdo se bo najbolj krčevito branil sprememb v zdravstvu?

Osnutek zakona o Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ni takšen, kot si ga delodajalci želijo. "Predlagane spremembe ne gredo v pravo smer, kajti popolnoma se oslabi vpliv delodajalskih združenj z zmanjšanjem števila članov v novi skupščini," je dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar. Temu pritrjuje tudi podpredsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Drago Delalut, ki je sicer tudi predsednik skupščine ZZZS. Z zakonom, ki po njegovih besedah vodi v privatizacijo, niso zadovoljni.

Med drugim jih moti predlagano zmanjšanje števila članov s 45 na 11. Zmanjševanju skupščine sicer ne nasprotujejo, a mora biti to narejeno transparentno. "V prvi vrsti moramo imeti pred sabo paciente, naše zavarovance, in poskrbeti za njih. Mislim, da so se tega lotili na napačni strani. Prej bi morali začeti z normativi in s standardi, potem pa z reorganizacijo zdravstvene zavarovalnice," je dejal Delalut.

Zakaj samostojen zakon?

Tudi po besedah predsednika Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakoba Počivavška je bilo na današnji izredni seji ESS najbolj polemično okoli predloga zakona o ZZZS. Kot je dejal, ocenjujejo, da predlagane spremembe bistveno zmanjšujejo avtonomijo ZZZS. Sprašujejo se tudi, zakaj je za predlagane rešitve potreben samostojen zakon, ko pa bi jih lahko naslovili z novelo obstoječega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Izpostavil je več vsebin, do katerih so kritični, in sicer spremembe v vodenju ZZZS in samih pristojnosti, torej "kaj zavod lahko počne sam, kaj lahko počne samo s soglasjem vlade in kje si vlada jemlje pristojnosti". "Bilo je ogromno kritik. Menimo, da je treba koncept zakona bistveno spremeniti, zato da bi lahko dosegli konsenz," je ocenil Počivavšek.

Socialni partnerji so danes na mizi imeli tudi zakon o zdravstvenem informacijskem sistemu. Cvar je po razpravi izpostavil, da je digitalizacija nujen proces, ki ga je treba začeti čim prej, saj je trenutno stanje zaskrbljujoče. 

Predstavniki delodajalcev so danes podali nekaj pripomb predvsem glede nejasnosti vzpostavitve novega javnega podjetja, ki bi glede na predlog zakona vzdrževalo in razvijalo centralni zdravstveni informacijski sistem. Delodajalska združenja je po besedah Cvara zanimalo predvsem, koliko bo to stalo državljane.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič, tudi predsednica upravnega odbora ZZZS, je dejala, da so imeli glede digitalizacije številna vprašanja, a so se dogovorili, da se bodo pogajali tudi o tem zakonu.

"Eno od ključnih vprašanj je, zakaj je potrebna ustanovitev javnega podjetja. Mi to razumemo kot obvod plačnemu sistemu v javnem sektorju. Način razmišljanja 'v gospodarstvu so plače boljše' lahko vodi tudi k izjemno nevarnemu precedensu in tudi privatizaciji. Na to ne bomo pristali," je poudarila.

Komentirala je tudi nedavne izjave ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, da sta zakona, predloge katerih so obravnavali danes, siamska dvojčka, česar, kot je dejala, sama ne razume. Edina povezava, ki jo vidi, je pravna podlaga za možnost povezovanja podatkov, ki jih ministrstvo v tem trenutku ne more pridobiti. "To je po mojem mnenju čisto premalo za to, da se dva taka sistemska zakona sprejemata na tak način," je še ocenila Ilešič Čujovič.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste