Zakulisje volitev predsednika državnega sveta

Kako je SDS miniral podpornika Logarja

Igor Kršinar
17. 12. 2022, 07.27
Deli članek:

Državni svet bo v ponedeljek ponovno volil svojega predsednika, saj nihče izmed kandidatov ni dobil potrebnih 21 glasov svetnikov. Na ustanovni seji so se v prvem krogu pomerili Bojan Kekec, Jožef Školč in Marko Lotrič, v drugem pa slednja dva. Razkrivamo, kako je SDS poteptala dogovor o skupnem kandidatu desnice, ki bi lahko bil tudi izvoljen za novega predsednika državnega sveta.

STA
Interesna skupina negospodarskih dejavnosti je predlagala Jožefa Školča, interesna skupna lokalnih interesov Bojana Kekca, interesna skupina delodajalcev pa Marka Lotriča.

V 40-članskem državnem svetu je 22 predstavnikov lokalnih interesov, 18 članov pa je iz vrst socialnih in poklicnih interesov. Med lokalnimi predstavniki jih je osem iz SDS, po dva pa iz NSi in SLS, k slednjim lahko prištejemo še dva predstavnika kmetov. Po naših podatkih naj bi se svetniki iz SDS, NSi in SLS sprva dogovorili, da bodo nastopili s skupno kandidatko Jasmino Opec Vöröš, nekdanjo poslanko SLS; druga možna izbira pa naj bi bil dolgoletni zagorski župan Matjaž Švagan.

Toda v ponedeljek jih je SDS presenetila s svojim kandidatom Bojanom Kekcem, za katerega so v NSi in SLS vedeli, da nima možnosti za izvolitev. Če bi prišel v drugi krog z Jožefom Školčem, bi izgubil, državni svet pa bi prevzela leva politična stran. Zato naj bi v NSi in SLS podprli predstavnika gospodarstva Marka Lotriča, sicer podjetnika iz Selške doline, ki je bil zanje bolj sprejemljiv kot Školč, nekdanji dolgoletni poslanec LDS, minister za kulturo in še prej predsednik državnega zbora, ki v državnem svetu predstavlja področje izobraževanja.

V ponedeljek ponovno

V prvem krogu je Kekec dobil 10 glasov in je pričakovano izpadel, v drugi krog pa sta se uvrstila Lotrič s 15 glasovi in Školč s 13. Toda v drugem krogu je Školč dobil 15 glasov, Lotrič pa še manj, zgolj 12 glasov, zato nihče izmed njiju ni bil izvoljen in bodo v ponedeljek državni svetniki pred ponovnim glasovanjem ponovili kandidacijski postopek. Seveda bi bil predsednik državnega sveta lahko izvoljen že na ponedeljkovi ustanovni seji, če se SDS ne bi vzdržala in bi podprla Lotriča.

Na vprašanje svetnikov iz NSi kolegom iz SDS, zakaj ga niso podprli, naj bi jim dejali, da ga predsednik (Janez Janša) ni našel na Googlu. Če bi ga dovolj dobro iskal, bi ga tudi našel. Med drugim je bil Lotrič med podporniki predsedniške kandidature Anžeta Logarja, ki je med svojo kampanjo obiskal njegovo podjetje Lotrič Meroslovje. Še več, 12. novembra letos je nastopal na okrogli mizi občine Železniki skupaj z evropsko poslanko SDS Romano Tomc, ki sta na skupni okrogli mizi nastopila tudi leta 2018. Slednji dogodek je povezoval Žan Mahnič, objavili pa so ga na portalu stranke SDS.

Seveda se postavlja vprašanje, zakaj za prvaka SDS ni sprejemljiv gospodarstvenik, ki je na zadnjih predsedniških volitvah podprl njihovega kandidata, oziroma ali SDS bolj ustreza, da bi državni svet prevzel Školč ali kdo drug iz leve opcije. Tako se bodo lahko na koncu pritoževali, da vse v Sloveniji obvladuje leva stran.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste