Varovanje premierja in njegove družine

Golob o usodnem razkolu z ministrico Bobnar: "Točka razhoda je bila zame banalna"

G.G.
14. 12. 2022, 13.05
Posodobljeno: 14. 12. 2022, 14.44
Deli članek:

Premier Robert Golob je v parlamentu odgovarjal na vprašanja o domnevnem političnem vplivu na policijo.

STA
Robert Golob: "Tako velik odstotek glasov smo dobili, ker smo ljudi prepričali, da bomo to kar obljubljamo, tudi izpolnili."

Poslanci opozicije so mu zastavili več vprašanj. Poslanko NSi Vido Čadonič Špelič je zanimalo, kaj se je zgodilo, da je premier Golob izgubil zaupanje v ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar.

Golob je začel z rahlo digresijo. Pred parlamentarnimi volitvami so ga večkrat spraševali, ali bo šel v koalicijo s SDS po volitvah. »Vedno sem odgovoril, da ne bom šel. Ne pri sestavljanju vlade, ne pri upravljanju z RTV Slovenija in tudi ne pri upravljanju s policijo. Zaveza, da bomo depolitizirali vse podsisteme drži še danes,« je dejal Golob, ki vztraja, da za zamenjave v policiji ni vedel nihče v Gibanju Svoboda, prav tako ni nihče od njih predlagal zamenjave. Vse zamenjave so po njegovem prišle po njegovem vedenju s strani ministrice Bobnar, ki se ji Golob zahvaljuje, saj da je bilo njeno delo v zadnji petih mesecih »eksemplarično«.

Golob je zagotovil, da nihče iz kroga Gibanja Svoboda ni vplival ali poskušal vplivati na kakršne koli kadrovske posege v policiji. »Res pa je, da smo se, preden sta bila imenovana ministrica in Boštjan Lindav v policijo, dobili in se spoznali v poslanski skupini in takrat smo se pogovarjali tudi o tem, kateri so tisti kadri, ki so bili imenovani zadnjo minuto ali celo po volitvah, in da se njihova strokovnost preveri. In to je tudi vse.«

Kje je torej prišlo do razhajanja med njima. »Točka razhoda je bila zame banalna. Nastopila je po 21. novembru,« pravi Golob, ki dodaja, da to nima »nobene veze z direktorjem policije«. V parlamentu se je takrat sprožilo vprašanja varovanja premierja in njegove družine. Po Golobovih besedah se je začela politizacija njegove pravice do izbire varovanja. In na tej točki se je razšel z ministrico, ker se je zgodila politizacija dela policije oz. varnostne službe. Pojasnil je, da je vlada uredbo, s katero je prenesla varovanje na generalni sekretariat vlade, sprejela 8. julija. Uredbo pa je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Bobnarjeve, pri čemer jih, preden je bila sprejeta, ni nihče opozoril, da bo z njo karkoli narobe.

»Brez te uredbe, ki jo je sprejela vlada in jo potrdila brez razprave, nič od tega, o čemer govorimo, sploh ne bi bilo možno,« je izpostavil predsednik vlade. Ob tem je poudaril, da je bilo to pred petimi meseci, od takrat naprej pa so potekali operativni pogovori, kako izvesti uredbo in to službo prenesti na generalni sekretariat vlade. Ti pogovori pa so, je dodal, potekali izključno na relaciji generalni sekretariat in ustrezne službe znotraj policije.

Golob je Milovića vprašal za nasvet

Poslanec SDS Žan Mahnič je poizvedoval o Golobovem odnosu do Miloša Njegoslava Milovića, nekdanjega varnostnika premierja Janeza Drnovška. Golob je pojasnil, da pozna Milovića, še iz časov, ko je bil Drnovškov varnostnik. Tokrat pa je Milovića vprašal za nasvet kot »zasebno osebo«, kakšen je najbolj ustrezen način varovanja premierja in njegove družine. Da je potrebno drugačno organiziranje varovanja, je dokončno doumel na prvi poti v Bruselj, ko se je na določenih spletnih portalih pojavila fotografija njegovega mladoletnega sina. »Takrat sem vedel, da nasveti o tem, kako si naj varovanje organiziram drugače, niso iz trte izviti,« je dejal. Golob je še poudaril, da Milovića nihče ne plačuje in da ne opravlja nobene funkcije.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste