Agonija se nadaljuje

Ustavno sodišče razveljavilo zakon o ureditvi problematike posojil v švicarskih frankih

Ž.K./STA
14. 12. 2022, 12.12
Posodobljeno: 14. 12. 2022, 13.56
Deli članek:

Po marčnem zadržanju izvajanja zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih je ustavno sodišče zdaj zakon razveljavilo. Kot so v danes objavljeni odločbi med drugim ugotovili ustavni sodniki, pogoji za retroaktivnost zakonskih določil namreč niso izpolnjeni.

Profimedia
Vrednost franka je poskočila leta 2015, ko je švicarska centralna banka odpravila vezanost valute na evro in s tem zgornjo omejitev vrednosti valute

Problematika posojil v švicarskih frankih traja že vse od časa, ko je švicarska centralna banka leta 2015 odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto, posledična hitra rast tečaja franka glede na evro pa je močno povečala obveznosti posojilojemalcev. Številni so po letih rednega odplačevanja bili v evrih dolžni več kot je znašal kredit, ki so ga dobili, marsikoga pa je dolgotrajno (pre)visoko breme odplačevanja potisnilo v veliko finančno stisko, nemalokrat tudi do te mere, da je ta vodila v prezadolženost in socialno ogroženost.

Po več letih agonije kreditojemalcev je državni zbor sprejel zakon, ki bi tveganje porazdelil med kreditojemalce in banke. A so banke vložile predlog za oceno ustavnosti zakona, ki je posegal v že sklenjena kreditna razmerja. Ustavno sodišče je danes sprejelo sklep, da se zakon razveljavi, saj ne izpolnjuje pogojev za retroaktivnost zakonskih določil.

Združenje Frank in Zveza potrošnikov Slovenije sta v zadnjih tednih večkrat pozvali Ustavno sodišče k hitremu odločanju, saj se zaradi ponovnega višanja obrestnih mer zopet zvišujejo mesečne obveznosti kreditojemalcev. 

Osrednje vprašanje ustavne presoje, ki so jo zahtevale banke, je bilo, ali je zakon v neskladju z ustavno prepovedjo povratne veljave pravnih aktov iz 155. člena ustave. Ta v drugem odstavku določa, da lahko zakon določi, da imajo posamezne njegove določbe učinek za nazaj, če to zahteva javna korist in če se s tem ne posega v pridobljene pravice.

STA
Ustavno sodišče je razveljavilo zakon, ki bi tveganje pri kreditih v švicarskih frankih porazdelil med banke in komitente.

Osrednja zakonska določba je bila po navedbah sodišča določba, ki je urejala valutno kapico (5. člen). Sodišče je med drugim ugotovilo, da je učinkovala povratno, njeno povratno učinkovanje pa je privedlo do povratnega učinkovanja celotnega zakona, "ki pomeni sistemsko prenovitev kreditnih pogodb, denominiranih v švicarskih frankih, ki so bile sklenjene pred uveljavitvijo zakona".

Z razveljavitvijo samo 5. člena in določb, ki se nanj sklicujejo, bi v zakonu ostala le vsebina, ki sama zase ne bi imela nobenega smisla, pravi ustavno sodišče, zato gre za povratno učinkovanje zakona kot celote, in ne le za povratno učinkovanje posameznih določb zakona. "Navedeno pa pomeni, da merilo iz drugega odstavka 155. člena ustave ni izpolnjeno," je presodilo ustavno sodišče.

Zakon je z omenjeno valutno kapico valutno tveganje v primeru apreciacije švicarskega franka prenesel v breme kreditodajalcev, brez mehanizma valutne kapice pa bi to breme nosili kreditojemalci.

Določba je veljala za pogodbe, sklenjene v obdobju od 28. junija 2004 do 31. decembra 2010, torej preden je švicarska centralna banka leta 2015 odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto, kar je vodilo v povečanje obveznosti kreditojemalcev do bank.

Ustavno sodišče je odločbo sprejelo s sedmimi glasovi proti enemu. Proti je glasoval predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto, ki je dal tudi odklonilno ločeno mnenje. Sodnik Rajko Knez je dal pritrdilno ločeno mnenje. V zadevi je bil izločen sodnik Rok Čeferin.

Iz Združenja bank Slovenije so sporočili, "da je odločitev, tako za bančni sektor, celotno gospodarstvo kot tudi za prebivalce, zelo pomembna, saj pritrjuje ugotovitvam stroke glede prave retroaktivnosti, in na nek način predstavlja precedens, ker med ostalim v obrazložitvi jasno izpostavi, da gre za povratno učinkovanje zakona kot celote, in ne le za povratno učinkovanje njegovih posameznih določb."

dodalis o še, da je "pomembno tudi to, da argumenti, ki jih je predlagatelj zakona navedel v zakonodajnem gradivu, ne morejo utemeljiti posebne javne koristi." Zapisali so še, da bančni sektor odločitve Ustavnega sodišča ne razume kot svojo zmago, pač pa kot vnovično potrditev, da živimo v urejeni pravni državi. "Zaupanje v pravni red je namreč ključno tako za državljane kakor tudi za gospodarstvo in vse, ki v Sloveniji poslujejo.", so zaključili.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste