Svetovni dan človekovh prvic

"Nasilje nad ženskami globalno ostaja ena najpogostejših kršitev človekovih pravic"

P.K.
10. 12. 2022, 10.31
Deli članek:

Covid-19 je bil hud izziv za odločnost sistema varstva temeljnih pravic ne samo v Evropski uniji (EU), ampak tudi drugod, ugotavlja Michael O’Flaherty, direktor Agencije EU za temeljne pravice. V postkoronskem času nas čaka še dolga pot okrevanja na tem področju, je realen. Zdravstvena kriza je namreč povzročila obsežno kršenje človekovih pravic in še bolj osvetlila pomanjkljivosti glede vsesplošnega spoštovanja človekovih pravic v naši družbi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na današnji dan, ko obeležujemo svetovni dan človekovih pravic, je bila pred 74 leti v Parizu sprejeta splošna deklaracija o človekovih pravicah, v katero so države prvič zapisale pravice in svoboščine vseh ljudi, ne glede na njihove okoliščine. Z njo je bilo tako prvič v mednarodni skupnosti priznano, da ima vsak človek prirojeno dostojanstvo ter enake in neodtujljive pravice ter da je to dejstvo podlaga svobode, pravičnosti in miru na svetu

Poleg nje so Združeni narodi (ZN) sprejeli številne mednarodne pogodbe, ki zadevajo človekove pravice in pokrivajo posamezna področja pravic žensk, rasne diskriminacije, otrokovih pravic in pravic invalidov. ZN ugotavljajo, da so v desetletjih od sprejeta deklaracije človekove pravice sicer postale bolj priznane in bolj zagotovljene po vsem svetu, "vendar pa je bila obljuba deklaracije o dostojanstvu in enakosti pravic v zadnjih letih pod stalnim napadom", so opozorili.

Pozivajo, da morajo vrednote in pravice iz deklaracije ostati vodilo v svetu, ki se sooča z novimi trajajočimi izzivi, kot so pandemije, vojni konflikti, naraščajoče neenakosti in podnebne spremembe. Rešitve za današnje največje krize temeljijo na človekovih pravicah, so prepričani. Današnji dan človekovih pravic bodo sicer ZN zaznamovali z geslom Dostojanstvo, svoboda in pravičnost za vse. V ospredje pa postavljajo tudi prihajajočo 75-letnico sprejema omenjene deklaracije.

Dreamstime
Ena od pravic, ki so najbolj na preizkušnji, je temeljna človekova pravica do zdravja.

Stanje pri nas

Ena od pravic, ki so najbolj na preizkušnji, je temeljna človekova pravica do zdravja. "Brez zdravja za vse ni dostojanstva, svobode in pravičnosti. Pravica do zdravja pomeni zagotavljanje dostopa do cenovno dostopne in kakovostne zdravstvene oskrbe vsem in povsod," poudarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Na težave pri dostopu do zdravstvenih storitev ves čas opozarja tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Kot našteva, številni nimajo izbranega osebnega zdravnika, otroci z motnjami v duševnem zdravju so zaradi pomanjkanja strokovnjakov ostali brez ustrezne obravnave, na splošno so čakalne vrste nerazumno dolge, varovani oddelki v institucijah prezasedeni in drugo.

Po oceni Svetine je kljub nekaj odprtim vprašanjem "standard človekovih pravic v Sloveniji sorazmerno visok". A je dogajanje v zadnjih nekaj letih, tudi pričujoče krize, dodobra zamajalo naš občutek varnosti in naš vrednostni sistem, strah pred neznanim pa je večji kot kadarkoli prej, v poročilu za lansko leto ugotavlja Svetina.

Sašo Švigelj
Peter Svetina, varuh človekovih pravic.

Sorazmernost

So pa zdaj, še pravi, ko smo v tako imenovanem postcovidnem obdobju, še bolj do izraza prišle številne pomanjkljivosti glede spoštovanja človekovih pravic v naši družbi. "Za primer novih valov epidemije kot že tolikokrat prej tudi na tem mestu ponovno opozarjam, da je pri sprejetih ukrepih (ali odsotnosti le-teh) treba upoštevati določene standarde, in sicer da morajo biti ukrepi sorazmerni, nediskriminatorni, nujni za dosego določenega cilja, strokovno utemeljeni, zakoniti (ter sprejeti transparentno, po ustreznem postopku) in časovno omejeni – torej legitimni," je med drugim v svoje poročilo za lansko leto zapisal varuh.

Lani so sicer, podobno kot leto prej, v obravnavo o okoliščinah protikoronskih ukrepov prejeli kar tretjino več zadev kot pred letom 2020. Obravnavali so 6863 zadev (leta 2020 6852 zadev, leta 2019 pa 4600), kar pomeni več kot 33-odstotno povečanje števila zadev glede na obdobje pred pojavom pandemije covida-19. Te so se nanašale tako na ukrepe in vprašanja, povezana z epidemijo covida-19, kot na druge s covidom-19 nepovezane vidike kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin. V poročilu varuha je razvidno še, da se je neposredno na covid-19 v letu 2021 nanašalo skupaj 1179 zadev, kar je sicer nekaj manj kot leta 2020, ko je bilo takšnih zadev 1414.

Ranljivi otroci

V letu 2021 so skupno obravnavali 3720 pobud, od tega jih je bilo utemeljenih 475 ali 14,62 odstotka, med njimi 221 s področja zagovorništva otrok. Med 349 ostalimi utemeljenimi pobudami so ugotovili 276 kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter drugih nepravilnosti, kot je kršitev načela dobrega upravljanja in pravičnosti, kar je sicer občutno manj kot leta 2020, ko so med 364 utemeljenimi pobudami ugotovili kar 473 kršitev.

"Število ugotovljenih kršitev je lani upadlo, vendar je vsaka kršitev nedopustna in odveč. V pobudah smo ugotovili največ kršitev načela dobrega upravljanja. Posebej želim izpostaviti še 25 kršitev enakosti pred zakonom, 20 kršitev pravic invalidov, 18 kršitev enakega varstva pravic, 14 kršitev načela, da je Slovenija pravna in socialna država, 12 kršitev načela pravičnosti, 10 kršitev sodelovanja pri upravljanju javnih zadev, 10 kršitev pravice do socialne varnosti, 9 kršitev pravice do pravnega sredstva in po 8 kršitev pravice do zdravstvenega varstva, pravice do zdravega življenjskega okolja in neupravičeno zavlačevanje postopkov," je v poročilu navedel varuh.

Kdo so kršitelji?

Med obravnavanimi organi v letu 2021 so največ kršitev ugotovili s strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bilo jih je 63, sledi ministrstvo za okolje in prostor s 25 kršitvami, ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za zdravje vsako z 18 kršitvami, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije s 16 kršitvami, vlada s 16 kršitvami in tako naprej. Ugotovili so še šest kršitev s strani Inšpektorata RS za okolje, pet kršitev s strani finančne uprave in pet kršitev s strani lokalne samouprave, torej občin.

S področjem pravic oziroma pravico do enake obravnave in enakih možnosti se v Sloveniji ukvarja tudi zagovornik načela enakosti, ki izpostavlja, da se varstvo pred diskriminacijo ne dosega zgolj z zagotavljanjem enake obravnave vseh, ne glede na njihove osebne okoliščine, ampak včasih tudi s privilegirano obravnavo skupin, ki so zaradi njihovih osebnih okoliščin v manj ugodnem položaju in jim je treba enak izhodiščni položaj šele zagotoviti.

Zagovornik zato državne organe in lokalne skupnosti, ki so zavezanci za zagotavljanje varstva pred diskriminacijo, s priporočili seznanja s tem, da je takšne privilegirane položaje dovoljeno in dobrodošlo ustvarjati, da pa je pri tem vseeno treba slediti zakonu o varstvu pred demokracijo, da ne bi poglobili obstoječih neenakosti v družbi ali povzročili nove diskriminacije.

Sašo Švigelj, M24
Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti.

Več kot sto ugotavljanj diskriminacij

V letu 2021 je zagovornik izdal 51 priporočil, od tega 33 priporočil v zvezi z zakoni in drugimi predpisi (veljavnimi ali predlogi) in 18 priporočil za spodbujanje enakega obravnavanja. Priporočila so se največkrat nanašala na osebne okoliščine: invalidnost, spol, spolno identiteto in spolni izraz, starost, družbeni položaj, narodnost oziroma etnično poreklo, državljanstvo, starševstvo, splošno varstvo pred diskriminacijo in zdravstveno stanje. Po dve priporočili sta bili izdani glede na osebno okoliščino premoženjskega stanja, jezika in spolne usmerjenosti ter po eno za osebni okoliščini izobrazbe in kraj bivanja.

V letu 2021 je zagovornik obravnaval 119 predlogov za ugotavljanje diskriminacije. Primeri so se nanašali na: diskriminacijo kupca zaradi rase v okviru obravnave varnostnikov v trgovini; diskriminacijo osebe, ki živi s hivom, pri dostopu do zobozdravstvenega varstva, diskriminacijo žensk v zaporih, diskriminacijo javne uslužbenke zaradi starševstva pri dodelitvi letne ocene dela, diskriminacijo zaradi zdravstvenega stanja in starševstva pri obračunu poslovne uspešnosti z upoštevanjem prisotnosti na delovnem mestu in diskriminacijo pri nudenju televizijskih vsebin v obliki, prilagojeni senzorno oviranim osebam.

To skrbi

Kar zadeva kršenje človekovih pravic, je nedavno ministrstvo za zunanje zadeve opozorilo, da nasilje nad ženskami globalno ostaja ena najpogostejših kršitev človekovih pravic. "Slovenija je v mednarodni skupnosti v podpori enakosti spolov in delovanju civilne družbe zelo aktivna," je ob tem poudarila ministrica Tanja Fajon. Na MZZ poudarjajo, da so razmere v zadnjih letih vse manj naklonjene enakosti spolov. "Nasilje nad ženskami in deklicami je ena ključnih ovir enakosti spolov. Vse pogostejši so napadi na ženske zagovornice človekovih pravic in aktivistke za enake možnosti žensk in moških, kar je izredno skrb vzbujajoče," so zapisali. Fajonova je ob tej priložnosti povedala, da je Slovenija v mednarodni skupnosti v podpori enakosti spolov in delovanju civilne družbe zelo aktivna.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste