Gradnje brez prijave

Gradbeni inšpektorji v veliki akciji zaznali porast kršitev

R.T.
19. 10. 2022, 07.27
Posodobljeno: 19. 10. 2022, 07.33
Deli članek:

Ker vseh postopkov še niso zaključili, bo število ugotovljenih nepravilnosti morda še višje.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Gradbena inšpekcija, ki deluje pod okriljem Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor, je med 1. februarjem in 6. septembrom letos izvajala usklajeno akcijo nadzorov nad prijavo začetka gradnje, pri čemer so preverjali, »ali se gradnja, za katero je predpisana prijava začetka gradnje, izvaja na podlagi popolne prijave, predpisane dokumentacije za izvedbo gradnje in z imenovanjem nadzornika.« V primerjavi z letom 2021 letošnji izsledki kažejo na na porast števila gradenj brez prijave ali brez popolne prijave gradnje ter gradbišč, ki niso ustrezno označena in ograjena glede na zahteve Pravilnika o gradbiščih, so sporočili na osrednjem spletišču državne uprave. Tako je bil leta 2021 delež ugotovljenih nepravilnost glede na število prijav, ki so bile rešene do priprave poročila, 42,8-odstoten, letos pa 46-odstoten, čeprav vsi postopki iz letošnje akcije še niso zaključeni. V 48 inšpekcijskih postopkih dejansko stanje še vedno ugotavljajo, zato utegne biti skupno število ugotovljenih nepravilnosti še višje.

171 inšpekcijskih postopkov

V akciji je sodelovalo 35 gradbenih inšpektorjev, ki so opravili 301 inšpekcijski pregled. Uvedenih je bilo 171 inšpekcijskih postopkov, od tega 167 upravnih in štirje prekrškovni postopki. V upravnem postopku v primeru ugotovljenih kršitev v zvezi s prijavo začetka gradnje, gradbeni inšpektor izreče ukrep, s katerim odredi odpravo nepravilnosti ter določi rok za odpravo nepravilnosti in ustavi gradnjo. V prekrškovnem postopku pa se obravnava prekršek investitorja, če ne prijavi začetka gradnje, ne zagotovi zakoličenja objekta, ne imenuje nadzornika, kadar je ta predpisan, v primeru zamenjave vodje nadzora ne odredi ustavitve gradnje, dokler je ne prevzame nov vodja nadzora. V prekrškovnih postopkih so bile v sklopu akcije izdane tri odločbe z izrečenimi opomini in en plačilni nalog o prekršku z globo v višini tisoč evrov. Ugotovljeni prekršek se je nanašal na neobstoj prijave začetka gradnje.

Izsledki

V upravnih postopkih je bilo v akciji nadzora nad prijavo začetka gradnje izdanih 55 inšpekcijskih odločb, in sicer 29 zaradi kršitev določb Gradbenega zakona (GZ) in 26 zaradi kršitev določb GZ-1. Dvema zavezancema so z opozorilom odredili odpravo lažjih nepravilnosti. V akciji so ugotovili tudi en neskladen objekt, v zvezi s katerim je bila izdana odločba, s katero je inšpektor odredil, da se gradnja ustavi, dokler investitor ne pridobi spremenjenega gradbenega dovoljenja.

Kar zadeva izvajanje gradnje brez prijave oziroma brez popolne prijave začetka gradnje so inšpektorji izdali 11 odločb na podlagi 80. člena GZ, eno odločbo v zvezi z izvajanjem gradnje brez predpisane dokumentacije ter eno odločbo v zvezi z neimenovanjem nadzornika, s katerimi so odredili, da se takoj po vročitvi odločb gradnje ustavijo, in sicer dokler inšpekcijski zavezanec ne izkaže, da je dopolnil prijavo gradnje, kot mu je bilo z odločbo odrejeno, oziroma da je vložil popolno prijavo začetka gradnje. V zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi zaradi gradnje brez predpisane prijave začetka gradnje oziroma brez prijave, oziroma ker prijava ne vsebuje podatkov in dokumentacije iz 76. člena GZ-1, so bile izdane štiri odločbe.

V zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi pri sami gradnji pa so gradbeni inšpektorji izdali 15 odločb za odpravo nepravilnosti na podlagi 86. člena GZ ter 15 odločb na podlagi 98. člena GZ-1. Ugotovili so tudi sedem nelegalnih objektov, za katere so bile na podlagi 93. člena GZ-1 izdane odločbe, s katerimi so gradbeni inšpektorji odredili ustavitev gradnje in rok za odstranitev objektov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov