KRAS

Prve semenske kroglice so zasejane

Tina Nika Snoj/revija Jana
29. 10. 2022, 13.32
Posodobljeno: 16. 5. 2023, 09.45
Deli članek:

Pred nekaj leti je mlad par kupil košček gozda na Krasu. V eni njegovih uval sta se poročila. Potem je prišel ogenj. Pogorelo je vse naokrog, le kotanja, kjer sta se pod lipo zavezala drug drugemu, je ostala zelena. A morda bo že naslednjo pomlad kraško rastje zelenelo in cvetelo vse naokoli. Pogorišče je namreč prvi kraj, kjer na dež čakajo semenske kroglice, s katerimi želijo ponovno ozeleniti Kras.

Revija Jana
Okoljske iniciative in aktivisti so se povezali v pobudi, da bi Kras ozelenili s pomočjo semenskih kroglic, napolnjenih z avtohtonimi semeni, še pred jesenskim dežjem.

O pobudi, da bi pogoreli Kras ponovno zasadili s semenskimi kroglicami, smo že pisali. Pobudniki, vrsta okoljskih in samooskrbnih društev, so vladi ponudili, da bi v sodelovanju z uradno stroko pripravili delavnice, na katerih bi ljudje izdelovali semenske kroglice iz humusa, ilovice in avtohtonih kraških semen. Te bi nato razmetali po pogoriščih ali odvrgli iz zraka s helikopterji in droni. Takšen način ozelenjevanja je dobro poznan in se je že izkazal v mnogih deželah po svetu. Predlagali so, da bi na pogoriščih ustvarili raznovrstne ekosisteme, ne le gozd. Lahko bi zasadili gozdne vrtove, polja trajnih žit ter nasade zelišč in zdravilnih rastlin, ki bi Kras nadgradili v ekološko cono in poskrbeli za večjo samooskrbnost. Organizirane delavnice pa bi poskrbele, da bi na Kras prišla res le prava semena, saj bi nedomorodne rastline naredile več škode kot koristi. A ker kaj več od odgovora, da bodo pobudo preučili, od odločevalcev niso dobili, so se odločili, da bodo vsaj testno površino posejali sami že to jesen.

Brez znanja ne gre

Ko je mladi par iz uvoda slišal za akcijo, jim je z navdušenjem ponudil svojo posest. Tako se jih je na prvo oktobrsko nedeljo zbrala skoraj stotnija in pridne roke so mešale, mesile in oblikovale. Ne le prsti in semen, temve – upajo – tudi prihodnost Krasa. Ob veliko dobre volje in smeha je šlo delo hitro od rok. Vmes so prostovoljce poučili o permakulturi, orientaciji na terenu, eksplozivnih sredstvih in predvsem o varnosti. Teren so že vnaprej podrobno pregledali in preučili. Pri vsakem zasajanju je načrt pomembnejši od izvedbe, kaj šele na tako občutljivem območju, kot je kraško. S strokovnjaki, ki imajo izkušnje tudi iz tujine, so preverili, kje raste strupeni pajesen, kje so eksplodirale bombe in kje je največja erozija. Pa tudi katero drevo se bo obraslo samo, kateri požgan les bodo uporabili kot organsko maso, kje se zadržuje voda in kaj posejati na določenem mestu.

Ne, semenskih kroglic se ne da le narediti in odvreči kjer koli. A prve so zdaj zasajene in aktivisti bodo spomladi z veseljem opazovali in preučevali učinkovitost opravljenega dela. Tako bodo v praksi izvedeli, katere semenske kroglice so se najbolje obnesle, katere rastline rastejo najbolje in katere slabše ter kako bodo uspevale v različnih rastnih obdobjih.

Planet za vse generacije

Najmlajši udeleženec akcije je bil star deset let. Ponosen je, da bo prispeval k nečemu tako pomembnemu, in komaj čaka, da pride pogledat, kako rastejo njegova drevesa in zdravilne rastline. Želi si, da bi kaj takega počeli tudi v šoli. To je tudi v načrtu udeleženih društev. »Mi si zelo želimo sodelovanja s šolami, kjer bi lahko ozaveščali in izobraževali rodove, ki jim bomo zapustili ta naš planet,« pravi Irena Rotar iz društva Ekoci. »V okviru gibanja Oskrbimo Slovenijo – štafeta semen bomo od novembra naprej organizirali delavnice sejanja semen, izdelave semenskih kroglic, vzpodbujanja k samooskrbi in vrtičkarstvu  šole, vrtce, društva in posameznike, ki bi si tega želeli.«

Pobudo je podprl tudi prof. dr. Franc Pohleven, zaslužni profesor z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki si želi, da bi s takimi aktivnostmi ozavestili domačine in javnost, predvsem pa politike na občinski in državni ravni. Tako bi namreč lahko obnovili kmetijska zemljišča in kulturno krajino tudi na drugih območjih, kjer bi bilo to potrebno, predvsem v hribovitih predelih. »S tem bi omogočili večjo pridelavo hrane in manjšo prehransko odvisnost od tujine,« pravi. Seveda bi morala država s finančnimi spodbudami to tudi spodbujati, predvsem pa razmisliti o ukrepih, ki jih sprejema. »Tudi obsežen požar na Krasu je bil posledica nepravilnih ukrepov – zaraščanja obdelovalnih površin in pogozdovanja z neprimernimi (neavtohtonimi) drevesnimi vrstami,« opozarja dr. Pohleven. »Tisočletja ohranjene in vzdrževane suhozidove smo v dveh desetletjih zaradi neumnih odločitev 'strokovnjakov' uničili in so jih prerasli gozdovi. Zaraščanje pa siromaši biološko pestrost in privablja zveri na področja, kjer jih prej ni bilo.«

Društvo Ekoci in somišljenike skrbi, da se država na situacijo odziva prepočasi. Sprašujejo se, ali bomo morali ljudje sami poskrbeti, da dolgoročno ne bomo lačni mi in naši otroci in da bomo ohranili rodovitno Slovenijo tudi za prihodnje rodove.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste