SVETOVNI DAN VIDA

»Edina tema, ki obstaja, je neznanje«

M. T. V./STA
13. 10. 2022, 06.12
Posodobljeno: 13. 10. 2022, 06.25
Deli članek:

Danes je svetovni dan vida, v soboto pa mednarodni dan bele palice, oba ozaveščata o pomenu zdravja oči ter o beli palici kot simbolu večje samostojnosti slepih in slabovidnih. V Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije ob tem opozarjajo, da imajo ljudje še vedno premalo znanja o slepoti in slabovidnosti.

Profimedia
Ljudje imajo še vedno premalo znanja o slepoti in slabovidnosti.

V okviru letošnjega svetovnega dneva Mednarodna agencija za preprečevanje slepote vodi kampanjo Love Your Eyes, s katero želi posameznike spodbuditi, da dajo prednost lastnemu zdravju oči, hkrati pa se zavzema za dostopno, cenovno ugodno in razpoložljivo oskrbo oči po vsem svetu.

Po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ima po vsem svetu okvaro vida okoli 2,2 milijarde ljudi. Hujšo okvaro vida ima približno 285 milijonov ljudi, od tega je 39 milijonov slepih in 246 milijonov slabovidnih. Težave z vidom imajo lahko ljudje vseh starosti, večina pa po 50. letu.

V Sloveniji je približno od 8000 do 10.000 slepih in slabovidnih in od 30.000 do 40.000 tistih z resnejšo okvaro vida, pa ocenjujejo v zvezi slepih in slabovidnih, v katero je vključenih nekaj manj kot 4000 članov. Kot so pojasnili, so najpogostejši vzroki izgube vida v razvitem svetu drugačni kot v državah v razvoju. Globalno je to še vedno siva mrena, v Evropi in ZDA pa so to predvsem starostna degeneracija rumene pege, glavkom, diabetična retinopatija in znotrajočesna vnetja. 

Kljub nenehnemu trudu invalidskih organizacij, ki zastopajo interese oseb z okvaro vida, pa imajo ljudje še vedno premalo znanja o slepoti in slabovidnosti, menijo v zvezi. Kot posledico slabe ozaveščenosti o slepoti in slabovidnosti članica upravnega odbora zveze in predsednica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Celje Sanja Kos izpostavlja slabo dostopnost do informacij in storitev.

Državna volilna komisija (DVK) pa je glede dostopnosti letos s pomočjo zveze slepih in slabovidnih naredila korak naprej, saj so bila volilna gradiva za državnozborske volitve prilagojena v dostopne tehnike za slepe in slabovidne. Prilagodili bosta tudi volilno gradivo za predsedniške volitve, problem pa bodo predstavljale lokalne volitve, kjer je organizacija v rokah občinskih volilnih komisij in ne DVK, je pojasnila.

Število ljudi z okvarami vida narašča, zato je pomembno, da tako širša javnost kot tudi strokovni in zdravstveni delavci spoznajo življenje slepih in slabovidnih. Tako kot vsi člani družbe, si tudi oni želijo čim večje neodvisnosti, mobilnosti in dostopnosti. Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) že več kot 20 let izvaja posebni socialni program »Mreža spremljevalcev za preprečevanje socialne izključenosti slepih in slabovidnih«, ki povezuje uporabnike ter videče spremljevalce po vsej državi. Danes bo v Domu oddiha slepih in slabovidnih ZDSSS na Okroglem pri Naklem potekalo celodnevno srečanje uporabnikov programa ter spremljevalcev.

ZDSSS bo v petek 14. 10. s predstavitvijo svojih dejavnosti in praktičnimi delavnicami sodelovala na dnevu odprtih vrat v Nacionalnem centru za celovito rehabilitacijo slepih in slabovidnih na Očesni kliniki, UKC Ljubljana. Dogodek bo namenjen zdravstvenim delavcem.

V soboto 15. 10. 2022 bodo slepi in slabovidni ter strokovni delavci ZDSSS na Kongresnem trgu v Ljubljani od 10:00 do 14:00 izvedli predstavitev slepote s praktičnim prikazom.

Na Kongresnem trgu je sicer že od 26. septembra na ogled razstava Ustvarjalci sprememb, ki je del svetovne kampanje Change makers farmacevtske družbe Roche, mimoidoče pa seznanja o pomembnih dosežkih slepih in slabovidnih. Razstava bo na ogled do 20. oktobra.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost