"Čaka nas zahtevno delo"

Sezona za gostinstvo in turizem pred vrati, kadra pa ni

STA/M.U.
25. 5. 2022, 12.45
Posodobljeno: 25. 5. 2022, 13.04
Deli članek:

Delodajalci se zavedajo, da morajo poskrbeti za boljše delovne pogoje in plače. Kratkoročna rešitev pa bi bila tuja delovna sila, meni predsednik sekcije gostinstva in turizma Blaž Cvar.

Profimedia
/

Negotovost pred poletno sezono pri gostincih zbuja predvsem pomanjkanje kadrov, je za STA ob robu Zelenega dne slovenskega turizma v Krškem dejal Blaž Cvar. "Trenutno v panogi potrebujemo skoraj 10.000 kadrov. V iskanju teh kadrov se bomo morali spopasti s številnimi izzivi," je poudaril.

Združenja, ki zastopajo gostinstvo in turizem, so v teh dneh že začela usklajevati predloge za nujne ukrepe, ki jih bodo naslovila na novo vlado. "To problematiko bo treba reševati urgentno," je poudaril Cvar.

Kadrovsko problematiko je treba nasloviti na različnih ravneh. "Nekateri ukrepi bodo delovali srednjeročno in dolgoročno. Tak ukrep je denimo promocija, s katero želimo izboljšati podobo teh poklicev. Ti so lahko zelo lepi, čeprav v javnost prej pricurljajo negativne zgodbe. To želimo popraviti," je pojasnil sogovornik.

Delodajalci se ob tem po Cvarovih besedah zavedajo, da morajo poskrbeti za svoj del, torej za čim boljše delovne pogoje in ustrezne plače. "Kratkoročno pa bo probleme mogoče reševati le z iskanjem tuje delovne sile," je menil.

"V sosednjih državah so se tega že resno lotili, tu smo v zaostanku. Z novo vlado moramo urgentno poenostaviti in skrajšati postopke zaposlovanja tuje delovne sile in najti načine bolj fleksibilnega zaposlovanja v turizmu, s čimer bi kadre zagotovili tudi tistim, ki kadre potrebujejo za krajši čas, sezonsko," je dejal Cvar.

Še en izziv, s katerim se soočajo v gostinstvu in turizmu, je enormna rast cen surovin. "To pomeni rast prodajnih cen, ne moremo se izogniti tudi rasti stroškov plač," je naštel Cvar. "Čaka nas zahtevno delo," je sklenil.