Koalicijsko usklajevanje

Bo to novi finančni minister v Golobovi vladi?

Mihael Korsika
11. 5. 2022, 09.19
Posodobljeno: 11. 5. 2022, 14.52
Deli članek:

Najverjetnejši mandatarski kandidat in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob bo predvidoma danes javnosti sporočil imena ministrskih kandidatov prihodnje slovenske vlade. V javnosti so se pojavile informacije, da bi lahko predsednica SAB Alenka Bratušek prevzela novo ministrstvo za medresorsko sodelovanje, prvak LMŠ Marjan Šarec pa kohezijo. Medtem se je pojavilo tudi ime morebitnega novega ministra za finance, to bi lahko po informacijah portala N1 postal Klemen Boštjančič.

STA
Klemen Boštjančič

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob od koalicijskih partnerjev med pogajanji zahteva popolno diskretnost glede kadrovske razdelitve po ministrstvih. Listo ministrskih kandidatov namerava predstaviti na novinarski konferenci, ki bo potekala danes ob 17. uri.

Golob je kmalu po volitvah napovedal, da namerava sestaviti široko levosredinsko vlado. Izmed parlamentarnih strank poleg Gibanja Svoboda pri koalicijskih pogajanjih sodelujejo tudi Socialni demokrati in Levica. Mesto v vladi pa naj bi dobili še vsaj SAB in LMŠ, ki na aprilskih volitvah nista prestopili parlamentarnega praga.

V javnosti so se v zadnjih dneh pojavile informacije, da naj bi Golob vodenje ministrstva za razvoj in evropsko kohezijsko politiko zaupal prvaku LMŠ Marjanu Šarcu, medtem ko naj bi bila predsednica SAB Alenka Bratušek kandidatka za vodenje novega ministrstva za medgeneracijsko solidarnost.

Nekdanjemu premierju Marjanu Šarcu in nekdanji predsednici vlade Alenki Bratušek je Golob mesto v bodoči vladi neuradno ponudil pod pogojem, da začnejo obenem potekati konkretni strankarski postopki za združitev obeh strank v Gibanje Svoboda.

Bobo
Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec

Rekordnih 21 resorjev

Prihodnja vlada bo sicer imela po napovedih predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba rekordnih 21 ministrstev. Socialnim demokratom se obetajo štiri ministrstva, Levici pa tri.

V javnosti se je v zadnjem tednu pojavilo še nekaj imen možnih kandidatov za ministre. Kot bodočo ministrico za notranje zadeve se je največkrat omenjalo nekdanjo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar, zunanje ministrstvo naj bi se obetalo predsednici SD Tanji Fajon, gospodarski resor nekdanjemu ministru za evropske zadeve Milanu M. Cviklu (SD), medtem ko naj bi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve vodil prvak Levice Luka Mesec.

Zdravstveno ministrstvo bi po Golobovih dozdajšnjih napovedih prevzel zdravnik Danijel Bešič Loredan, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost, inovacije in digitalizacijo pa nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič. Med možnimi ministrskimi kandidati se omenja še vodja poslancev SD Matjaž Han za vodenje gospodarskega ministrstva. Na čelu obrambnega ministrstva se omenja Anton Grizold, na ministrstvu za kulturo Asta Vrečko, med možnimi kandidati za pravosodnega ministra pa so Gregor Strojin, Andreja Katič in Dominika Švarc Pipan. Šarca se najpogosteje omenja na čelu resorja za regionalni razvoj, pa tudi obrambnega resorja, Bratuškovo pa na mestu ministrice za medgeneracijsko solidarnost, a tudi na mestu ministrice za infrastrukturo. V igri so tudi nekatera druga imena. Portal N1 medtem poroča, da naj bi položaj ministra za finance, ki spada v kvoto Gibanja Svoboda, zasedel Klemen Boštjančič, univerzitetni diplomirani ekonomist, lastnik in direktor družbe Brio svetovalni center ter predsednik upravnega odbora družbe Sava. Kot še poroča portal, je Boštjančič opravljal številne vodstvene in nadzorne funkcije v različnih podjetjih, bil je denimo tudi glavni izvršni direktor Adrie Airways.

V vladi tudi Vesna?

Gibanje Svoboda se je po neuradnih podatkih o sodelovanju v prihodnji vladi pogovarjalo tudi z okoljevarstveno stranko Vesna, ki je bila ustanovljena dobra dva meseca pred volitvami. Golob naj bi Urši Zgojznik, ki je ena izmed dveh vodij stranke Vesna, ponudil vodenje samostojnega okoljskega resorja. Poskusili smo stopiti v stik z Zgojznikovo, a nismo prejeli njenega povratnega klica.

Stranka Vesna in nevladne okoljevarstvene organizacije sicer niso podprle Golobove napovedane reorganizacije vlade, po kateri bi prišlo do združitve ministrstev za okolje in prostor ter infrastrukturo. Slovenija po njihovem prepričanju potrebuje močno in okrepljeno ministrstvo za okolje in podnebne spremembe.

»Menimo, da to ni dobra ideja, saj daje napačen signal. Okoljska zakonodaja je ena najobsežnejših na evropski ravni, resor okolja pa tisti, ki ga je treba najbolj okrepiti in razširiti, zato predlagamo ustanovitev ministrstva za varovanje okolja in prilagajanje podnebnim spremembam, pri delu katerega smo pripravljeni sodelovati s svojim znanjem, izkušnjami ter delovanjem v slovenskem političnem prostoru,« so v javnem pismu predsednikom Gibanja Svoboda, SD in Levice zapisali v Vesni.

Okoljsko-podnebno ministrstvo bi moralo biti po njihovi oceni osrednje ministrstvo, s katerim bi se neposredno usklajevala vsa preostala ministrstva. Ali je Golob prisluhnil pomislekom in ali bo Vesna prevzela samostojno ministrstvo za okolje, bo jasno danes ali jutri, ko bo Golob predstavil kandidatno listo za ministrske položaje.

Bobo
Urša Zgojznik in Uroš Macerl

Nova vlada predvidoma že 3. junija

Predsednik države je napovedal, da bo po petkovi ustanovni seji državnega zbora začel s posvetovanji z vodji novih poslanskih skupin. Najverjetnejši novi mandatar Robert Golob je minuli teden Pahorju na neformalnem srečanju zagotovil, da mu bo prinesel 46 poslanskih podpisov pod predlog za mandatarja, s čimer bo predsednik republike dobil zagotovilo za dovolj veliko podporo za izvolitev.

Predsednik republike je napovedal, da bo predlog za mandatarja v državni zbor vložil okoli 23. maja, prvi možni datum glasovanja bi bil v tem primeru 25. maj.

Če bo predsednik Gibanja Slovenija izvoljen za mandatarja nove slovenske vlade, bo moral v državni zbor vložiti listo ministrskih kandidatov. Po njihovi predstavitvi in zaslišanju na matičnih delovnih telesih bo sledilo še glasovanje v državnem zboru.

»Dogovorili smo se, da bomo poskušali ujeti najhitrejši rok – to je 3. junij, kot tisti, ko bi sestavili vlado. Predpogoj za to je, da bomo še pred 13. majem uskladili večino točk, da lahko gremo z oblikovanjem parlamenta naprej po hitrem postopku,« je po koalicijskih pogajanjih s Socialnimi demokrati in Levico povedal predsednik Gibanja Slovenija Robert Golob.

Nova vlada se bo najprej osredotočila na tri ukrepe: spremembo zakonodaje v sodelovanju s civilno družbo, pripravo na ponoven izbruh covida jeseni in energetsko draginjo, je napovedal Golob.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan