navodila nijz

Cepljenje proti covidu-19 predvsem za zaposlene v zdravstvenih in socialnih ustanovah

J.P./STA
22. 3. 2022, 17.04
Posodobljeno: 22. 3. 2022, 17.08
Deli članek:

Predsednica posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović poudarja, da ne gre za uvedbo obveznega cepljenja.

Bobo
/

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ob predlogu programa cepljenja za leto 2022 pripravil tudi navodila z izvajanje programa cepljenja. V njem svetujejo, da se cepljenje proti covidu-19 opravi predvsem pri zaposlenih v zdravstvenih in socialnih ustanovah. 

Prvotni predlog programa cepljenja vsebuje spremembe v poglavju program cepljenja za zaposlene, kjer so na NIJZ k navedenim boleznim dodali covid-19.

To bi omogočilo, da se cepljenje proti covidu-19 opravi v skladu z izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnih mest pri osebah, ki so pri opravljanju dela izpostavljene nalezljivim boleznim, in osebah, ki lahko pri delu prenesejo okužbo na druge osebe.

V že omenjenih navodilih pa so poleg tega dodali še navedbo, da se cepljenje opravi "predvsem pri zaposlenih v zdravstvenih in socialnih ustanovah". Kot pravijo na NIJZ, bo navedba lahko v pomoč specialistom medicine dela, prometa in športa pri svetovanju in priporočanju cepljenja proti covidu-19 posebej za določena delovna mesta oz. pripravi izjave o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta.

S takšnim navodilom se je na sestanku prejšnjo sredo strinjala tudi posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ, je razvidno iz zapisnika sestanka, objavljenega na spletni strani NIJZ.

Ocena tveganja

Predsednica posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je danes na vprašanje, če gre pri navodilih za poskus uvedbe obveznega cepljenja za zaposlene v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva, to zanikala. Kot je poudarila, bo šlo za oceno situacije, ki bo odvisna od nalezljivosti in nevarnosti morebitnih novih različic koronavirusa, ne pa neposredno uvedbo obveznega cepljenja.

Če bi za neko delovno mesto vendarle sprejeli pogoj cepljenja proti covidu-19, pa bi zaposlene, ki bi to odklanjali, po njenih besedah premestili na drugačno delovno mesto ali varnost zaposlenih zagotovili z uporabo varovalne ocene, ki v zelo veliki meri preprečuje možnost okužb.

Na vprašanje, če bi zaposlene ob odklanjanju lahko tudi odpustili, pa je odgovorila, da posameznik težko dela na delovnem mestu, kjer je življenjsko ogrožen.

Beovićeva je spomnila, da oceno tveganja varnosti delovnega mesta naredi specialist medicine dela in jo posreduje delodajalcu, ki bo imel po njenih informacijah zadnjo besedo.

"Nedopusten pristop"

Slednje so pred časom problematizirali v Združenju svetov delavcev Slovenije, kjer so v predlogu programa cepljenja videli prikrito uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 za zaposlene.

Da gre za prikrito uvedbo obveznega cepljenja, so ocenili predvsem zato, ker konkretno določitev tako kroga zavezancev kot sankcij za morebitno odklonitev cepljenja predlog v celoti prepušča posameznim delodajalcem in njihovim splošnim aktom, to je izjavam o varnosti z oceno tveganja. V tem vidijo "absolutno nedopusten pristop".

Vsakoletni program cepljenja sprejme minister za zdravje. Potem ko je NIJZ predlog programa posredoval ministrstvu za zdravje, ga je ministrstvo poslalo v javno obravnavo in medresorsko usklajevanje, ki se je zaključilo konec januarja. Skupaj je prispelo več kot 30.000 pripomb. Minister za zdravje Janez Poklukar je pozneje predlog poslal v presojo NIJZ in stroki in ga še ni potrdil.

STA je na ministrstvo za zdravje naslovil vprašanje, kdaj bo minister sprejel predlog programa cepljenja za letošnje leto, odgovore pa še čaka.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov