ponekod omejitve

Trgovci mirijo: Ustvarjanje velikih zalog hrane je nepotrebno

Žiga Kariž
22. 3. 2022, 16.50
Posodobljeno: 22. 3. 2022, 17.11
Deli članek:

Vojna v Ukrajini je preplašila številne Slovence, ki so pohiteli z ustvarjanjem zalog. Trgovci povečanemu povpraševanju sledijo z lahkoto.

Bobo
Fotografija je simbolična

Twitter
Nekatere trgovine so uvedle omejitve.

Ob začetku vojne v Ukrajini je številne Slovence in Slovenke zgrabila panika. V strahu, da bodo zaradi prekinjenih dobavnih verig ostali brez nekaterih osnovnih izdelkov in goriva, so se trumoma vsuli na bencinske črpalke in v trgovine ter izpraznili trenutne zaloge na policah. Na spletnih omrežjih smo lahko videli fotografije posameznikov, ki so na bencinskih servisih z gorivom napolnili cele cisterne, iz samopostrežnih trgovin pa so nekateri vlekli palete moke in olja. A že od začetka vojne tako pristojni v vladi kot prodajalci goriv in trgovci mirijo potrošnike, da razloga za paniko ni in da so zaloge dovolj velike, dobave pa redne in neovirane. Kljub temu marsikdo njihovim besedam ne verjame, zato v trgovinah še vedno vidimo posameznike s polnimi vozički moke in olja ter posledično prazne police.

So trgovine omejile nakupe?

V nekaterih trgovinah naj bi, sodeč po objavah na družbenih omrežjih, uvedli omejitve pri tem, koliko olja in moke lahko kupi posamezni potrošnik. Največkrat omenjeni količini, ki naj bi bili dovoljeni, sta pet litrov olja in tri kilograme moke. V nekaterih trgovinah Eurospin so zaradi panike med potrošniki omejili prodajo moke na dva kosa po potrošniku. Pri trgovcih smo preverili, ali te omejitve držijo.

Ni potrebe po kopičenju zalog

Kot so nam sporočili iz Mercatorja, opažajo nekoliko večje povpraševanje po moki in olju. »Za kopičenje domačih zalog resnično ni nobene potrebe, saj so dobave nemotene, Mercator pa ima s svojimi dobavitelji zadostne zaloge vseh živil. Neracionalno kupovanje samo povzroča trenutni vtis, da česa primanjkuje, ker kdaj kakšna polica ni ves čas polno založena. Verjamemo, da se bo tudi to umirilo, saj so kupci podobno tudi ob začetku epidemije ugotovili, da za kopičenje domačih zalog ni potrebe,« so pojasnili pri našem največjem trgovcu. Enako pomirjujoče odgovore smo prejeli iz Lidla, Hoferja in Tuša. Obenem smo izvedeli, da omejitve nakupljenih količin v trgovinah vendarle obstajajo, a ne zaradi vojne v Ukrajini. »V market trgovinah je po definiciji količina izdelkov ob enem nakupu omejena na količine, običajne za gospodinjstvo, pravne osebe pa lahko večje količine kupujejo v veleprodaji,« so nam pojasnili v Mercatorju.

Le količine, običajne za gospodinjstvo

Kaj so količine, »običajne za gospodinjstvo«, ni določeno nikjer in gre očitno za oceno, ki je prepuščena osebju v trgovinah, kar pa je v teh časih lahko hitro povod za prepir. Glede na pričevanja z družbenih omrežij, naj bi v eni od trgovin kupec v prodajalko zalučal kup lizik, ker je ocenila, da je trideset litrov olja preveč za posamezno gospodinjstvo. V Mercatorju so nas pri iskanju približne reference na količine, ki naj bi bile primerne za posamezno gospodinjstvo, usmerili na tabelo (objavljena ob strani), ki jo je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje, v njej pa so navedene zaloge živil, ki jih posamezna oseba potrebuje za preživetje za 30 dni. Iz tabele je razvidno, da naj bi posamezna oseba med drugim v 30 dneh porabila tri kilograme moke, liter olja, 250 gramov soli, 2,5 kilograma testenin, štiri litre mleka ...

Pomanjkanje goriva?

Poslanec SD Matjaž Nemec je na Twitterju objavil fotografijo bencinske črpalke v Vrtojbi, ki naj bi dokazovala, da v Sloveniji primanjkuje goriva in da je črpalka zato zaprta. Pri družbi Petrol so nam pojasnili, da drži, da se na določenih prodajnih mestih zaradi povečane prodaje pojavijo kratkotrajni izpadi zaloge. A so zato povečali dobavo goriva na tovrstnih prodajnih mestih. V Vrtojbi je tako začasno zmanjkalo dizla, kar so uredili včeraj. Sporočili so, da ima družba Petrol za marec in april potrjene vse načrtovane dobave naftnih derivatov ter za leto 2022 zagotovljene dolgotrajne nabavne pogodbe za naftne derivate. Na obmejnih črpalkah, tako na meji z Italijo kot Avstrijo, je zaradi omejitve cen opaziti znatno naraščanje povpraševanja avstrijskih in italijanskih potrošnikov. 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov