Nizka samopodoba in iskanje koristi

Kako se je čez noč spremenil Janšev odnos do Zelenskega

R.T.
3. 3. 2022, 21.05
Posodobljeno: 4. 3. 2022, 08.31
Deli članek:

»Odnos« predsednika SDS in premierja Janeza Janše do ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega se je čez noč ruske invazije obrnil. Prej je Zelenskega zmerjal in primerjal s Šarcem ter ruskim plačancem, zdaj ga ima za heroja in se sam primerja z njim.

Instagram
Janša leta 1991, med osamosvojitveno vojno.

Ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega so ob nastopu mandata spomladi 2019 trobila blizu SDS označila za ruskega agenta in nateg v maniri Marjana Šarca. Danes se zdi, da je premier Janez Janša največji fan Zelenskega, razmere v Ukrajini leta 2022 pa primerja z razmerami leta  1991 in slovensko osamosvojitveno vojno.

»Heroji ne zbežijo. Heroji se borijo,« poudarja v eni od objav na družbenih omrežjih, ki jo je opremil s fotografijami sebe in Zelenskega v vojaških uniformah. Nasploh se zdi, da Janša od časa ruske invazije na Ukrajino gradi predvsem na sebi, če se izrazimo nekoliko newagersko. Ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu pa pogumno tvita, da se zaradi tiste razvpite dolge mize boji lastnih generalov in preti, da imajo tudi članice Nata jedrsko orožje.

instangram
Janša heroj, Zelenski heroj, ker je tako v modi.

Instagram
Zelenski leta 2022, med rusko invazijo na Ukrajino.

Podoba »največjega Ukrajinca« le maska za naivne

»Podoba 'največjega Ukrajinca', ki pred novinarje hodi z modro-rumeno kravato in zapestnico, je le maska za naivne. Janša ni nikakršen borec proti Putinu ali ruskemu imperializmu. Ravno nasprotno, v zadnjih letih je bil v mednarodnih geostrateških igrah v naši regiji vedno znova na strani režima, ki danes s tanki tepta ukrajinska življenja, neodvisnost in demokracijo,« je v kolumni za Necenzurirano.si nedavno zapisal Primož Cirman, prepričan, da si Janša z ukrajinsko kravato pere vest.

Matematika je pač preprosta: največji Putinov zaveznik v EU je madžarski predsednik Viktor Orban, največji Orbanov pa Janša. Še lani se je Janša bratil z evropskimi skrajnimi desničarji, ki jih financira Kremelj. Oktobra lani se je sestal z vodjo francoske Nacionalne fronte Marine Le Pen, s katero sta se strinjala, da nacionalne ustave članic ne bi smele biti podrejene pravnemu redu EU. Marca lani se je srečal z Matteom Salvinijem, voditeljem italijanske Lige, ki je prvi dan ruske agresije na Ukrajino objavil svojo fotografijo v majici s Putinovo podobo. Mesec dni pozneje je v Ljubljani sprejel še Salvinijevega zaupnika Marca Dreosta

"Nisem politični analitik, to je moje prvo priznanje. Druga splošna ugotovitev, za katero potrebujete zgolj kogarkoli s preprosto kmečko logiko, ki ni fanatična v eno ali drugo smer, pa je obračanje po trenutni koristi in priložnostih. V tej luči je treba ocenjevati vsa ta njegova prizadevanja neke male Slovenije, ki bo zdajle reševala ta svetovni konflikt." Dragan Petrovec, ljubljanska pravna fakulteta

Nizka samopodoba, iskanje koristi

Kaj je v ozadju tega narativnega obrata pri Janši? »V nekem trenutku je Zelenskega primerjal s Šarcem, ker je bilo to zanj ugodno in ker je veljalo, da je Zelenski ruski agent, ker je, če se ne motim, študiral igro v Moskvi. To, da objavlja svoje fotografije z Zelenskim, pa kaže na njegovo zelo nizko samozavest. Človek se mora primerjati z nekom, ki ta trenutek nekaj šteje,« je prepričan Vlado Miheljak, redni profesor za socialno in politično psihologijo na fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

Za oceno smo povprašali tudi penologa Dragana Petrovca z ljubljanske pravne fakultete, ki velja za pozornega opazovalca in kritika družbenega dogajanja. »Nisem politični analitik, to je moje prvo priznanje. Druga splošna ugotovitev, za katero potrebujete zgolj kogarkoli s preprosto kmečko logiko, ki ni fanatična v eno ali drugo smer, pa je obračanje po trenutni koristi in priložnostih. V tej luči je treba ocenjevati vsa ta njegova prizadevanja neke male Slovenije, ki bo zdajle reševala ta svetovni konflikt.«

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste