tudi drugič prestal interpelacijo

Hojs ostaja minister: ocenil, da tako nizkega nivoja DZ v zgodovini samostojne Slovenije še ni bilo

J.P./STA
21. 12. 2021, 06.04
Posodobljeno: 21. 12. 2021, 07.10
Deli članek:

V zagovoru je zavrnil vse očitke. Do konca mandata bo delal "enako kot od prvega dne".

Bobo
Aleš Hojs

Opozicijskim LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP ni uspelo zbrati dovolj glasov za podporo že drugi interpelaciji ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Za interpelacijo je glasovalo 44 poslancev, proti pa 37. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev.

Proti razrešitvi ministra so glasovali poslanci koalicijskih strank SDS, SMC in NSi. Odhod ministra pa so podprli poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB, NeP in Ivan Hršak iz DeSUS. Robert Polnar se je vzdržal. V DeSUS so sicer napovedali, da se bodo glede podpore interpelaciji odločili tekom razprave. Poslancev SNS in narodnih skupnosti ob glasovanju ni bilo v dvorani.

Kot je Hojs zatrdil po uspešno prestani interpelaciji, je takšen rezultat pričakoval, saj da Hršaka ni prepričal že ob samem obisku v poslanski skupini, kar se očitno ni spremenilo niti po današnjem zagovoru. "Zato pa so poslanci, da se odločajo po svoji vesti," je še ob tem ocenil Hojs.

Na prvi interpelaciji ministra 18. septembra 2020 je za razrešitev ministra glasovalo 38 poslancev, proti pa jih je bilo 43.

Ministru so predlagatelji v več kot 16-urni razpravi očitali prekomerno uporabo represivnih sredstev policije na protestih v Ljubljani, predvsem tistem 5. oktobra, in kadrovanje v policiji. Po prepričanju predlagateljev je namreč Hojs s svojo držo pripravljen narediti vse, da si podredi policijo.

Ministru so očitali tudi sum opustitve dolžnega ravnanja, ker ni storil ničesar, ko je izvedel za obstoj posnetka pogovora ministra Andreja Vizjaka s poslovnežem Bojanom Petanom, pa tudi neprimerno komuniciranje na družbenih omrežjih.

Nik Prebil (LMŠ) je v sklepnem delu razprave Hojsu očital neprimerno in žaljivo komunikacijo ter sprejemanje neustavnih odlokov. "Imate ignorantski in ponižujoč odnos do vseh, ki se z vami ne strinjajo," je dejal ministru.

Hojs je na seji zavrnil vse očitke iz interpelacije o njegovem delu. S politizacijo policije se, kot je zatrdil, ni nikoli ukvarjal, pač pa je policistom zagotavljal boljše pogoje za delo.

Spregovoril je tudi o očitkih glede vladanja z odloki. Vlada je po njegovih besedah stremela k temu, da omeji število žrtev novega koronavirusa, pri čemer je prepričan, da so število žrtev zmanjšali za stotine. Opoziciji je ob tem očital, da je ves čas rušila napore vlade za zajezitev širjenja koronavirusa, tudi za ceno žrtev.

Dotaknil se je tudi protestov 5. oktobra in ocenil, da je policija svoje delo tedaj izpeljala izjemno odgovorno in profesionalno.

V sklepnem delu razprave je bil ponovno kritičen do opozicije, ki da je izključevalna. Po njegovem mnenju je sama prispevala k "dogajanju na ulicah".

Koalicijski poslanci so Hojsa v svojih razpravah podprli. Med drugim so dejali, da opozicija epidemiološke ukrepe izkorišča za lastne potrebe ter da je tudi sama odgovorna, da je morala policija ukrepati na protestih.

V javnosti pa je med razpravo odmevala Hojsova poteza, ko si je med razpravo Violete Tomić iz Levice privoščil malico. Podpredsednica DZ Tina Heferle (LMŠ), ki je takrat vodila sejo, je Hojsa opozorila, da je jesti v dvorani DZ neprimerno. "V dvorani se ne je in niste v kinu," je dejala in ga prosila, naj si nadene masko. Minister je nato zapustil dvorano.

Za N1 je nato pojasnil, da je dal v usta nekaj arašidov in da so mu rekli, da se to ne spodobi. Po njegovi oceni je bolj spodobno, "da poješ nekaj arašidov in v živo spremljaš poslance, kot pa da zapustiš dvorano". Ob tem je še poudaril, da je bil tudi, ko je po zapustil dvorano, deležen očitkov. 

Tak rezultat je pričakoval

Sicer pa je Hojs po uspešno prestani interpelaciji dejal, da je takšen rezultat pričakoval. Ob tem je še napovedal, da bo do konca mandata delal "enako kot od prvega dne". "Stvari se premikajo, zakoni se sprejemajo, policija se ureja, tako da mislim, da bomo s tem delom nadaljevali," je zatrdil.

Do konca mandata tako nameravajo na ministrstvu za v parlamentarni postopek predložiti še predlog zakona o policijskih pooblastilih. Ta je po Hojsovih besedah tik pred končno uskladitvijo in ga bodo vložili, v kolikor se bo izkazalo, da ima zadostno podporo med koalicijskimi strankami.

Hojs je v izjavi za medije po koncu razprave sicer ocenil, da je enako kot v odgovoru na interpelacijo tudi ob današnjem zagovoru zavrnil vse očitke. Po njegovih besedah si je slovenska javnost danes lahko ogledala, kaj pomeni imeti v vladi stranke Koalicije ustavnega loka (KUL). Po njegovi oceni slednje namreč prinašajo "blatenje, laži, nesodelovanje, izključevanje, protestnike, ki mečejo granitne kocke in podobno".

Državljani bodo na aprilskih državnozborskih volitvah tako lahko ocenili, ali "se splača podpreti to opcijo, ki je danes ponujala, kar je ponujala, ali pa se splača podpreti opcijo, ki je trenutno na oblasti in dela v dobro vseh državljank in državljanov".

Kot je še zatrdil, predvidenih 17 ur za razpravo ni bilo potrebnih. 

Hojs je nadalje ocenil, pa je današnja razprava ob interpelaciji potekala na "veliko bolj kulturnem nivoju", kar po njegovem mnenju kaže na napredek v DZ. Kljub temu pa po njegovih besedah tako nizkega nivoja DZ v zgodovini samostojne Slovenije še ni bilo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste