Razkritje tajnih podatkov

Tonin sporoča, da ni "neznani" žvižgač, ki ga je naznanila Sova

S.R./STA
26. 11. 2019, 13.55
Posodobljeno: 26. 11. 2019, 14.32
Deli članek:

Na Sovi so potrdili, da so v ponedeljek policijo in okrožno državno tožilstvo obvestili, da je pri objavi javnega dela poročila Knovsa o zapletih v arbitražnem postopku prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov.

STA
Sovino naznanilo suma razkritja tajnih podatkov se ne nanaša na določeno osebo

"Agencija je ob izvajanju aktivnosti uresničevanja nacionalnih interesov države v zvezi z uveljavljanjem arbitražne odločitve na podlagi primerjalne analize relevantnih dejstev nesporno ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je pri objavi javnega dela poročila Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) o obveščevalni in protiobveščevalni dejavnosti v povezavi z dogodki med Slovenijo in Hrvaško med arbitražnim postopkom pred arbitražnim razsodiščem v Haagu prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov," so pojasnili v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova).

Kot so dodali, so bili s tem izpolnjeni znaki kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov iz 260. člena Kazenskega zakonika, o čemer so obvestili policijo in okrožno državno tožilstvo ter jima tudi predali gradivo. Podrobnejših pojasnil in komentarjev zaradi interesa preiskave agencija ne posreduje. 

"Žvižgač" brez imena

TV Slovenija je sicer v ponedeljek, sklicujoč se na neuradne informacije, poročala, da je Sova ovadila predsednika parlamentarne Knovs Mateja Tonina (NSi), ker naj bi komisija v svojem poročilu glede prisluškovalne afere v času arbitražnega postopka objavila tajne podatke, ki jih je Sova poslala na Knovs in so postali del poročila. Tonin pa je danes na Twitterju objavil odgovor vodje ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva Katarine Bergant, da so "prejeli naznanilo suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika, ki se ne nanaša na nobeno določeno osebo". 

"Ovaden nisem jaz, ampak neznana oseba," se je na pojasnilo odzval Tonin in ob tem obtožil državnega sekretarja v kabinetu premierja Damirja Črnčeca, da je zlorabil Sovo, da je lansiral lažno novico, "katere cilj je diskreditacija mene in Knovsa". "Oslabljen Knovs je v interesu Marjana Šarca, vendar nevarnost za demokracijo," je dodal v zapisu na družbenem omrežju. 

Knovs je javni del poročila o zapletih v arbitražnem postopku za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško objavil pred dvema tednoma. Knovs v poročilu ugotavlja, da slovenska agentka Simona Drenik ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in pravil. Drenikova vztraja, da zakona o tajnih podatkih ni kršila. 

Knovs v javnem delu poročila, ki obsega 17 strani in ga je po besedah Tonina sprejel brez glasu proti, ugotavlja, da je Drenikova opravila vsa potrebna izobraževanja in usposabljanja za tajne podatke.

Pahor zaskrbljen nad dogajanjem

Predsednik republike Borut Pahor je premierju Marjanu Šarcu danes poslal pismo, v katerem mu predlaga, da skliče sejo sveta za nacionalno varnost "v zvezi z zelo zaskrbljujočimi zaostritvami odnosa med Sovo in Knovsom, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov". 

Ob tem je Pahor predlagal tudi, da na sejo Šarec povabi tako njega kot predsednika državnega zbora, pa tudi predstavnika največje opozicijske stranke in predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan