Kadunc ostaja

Po dolgotrajni debati glasovanje o razrešitvi šefa nacionalke: odločil je en glas

G.G./STA
17. 12. 2018, 19.49
Posodobljeno: 17. 12. 2018, 19.54
Deli članek:

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) na današnji seji ni podprl predloga nadzornikov zavoda za razrešitev generalnega direktorja Igorja Kadunca.

STA
Direktor RTVS Igor Kadunc ostaja na položaju.

Za Kadunčevo razrešitev bi moralo glasovati vsaj 15 od vseh 29 svetnikov, a jih je 4. Podporo Kaduncu je izreklo 12 od 28 prisotnih svetnikov.

Največ očitkov nadzornikov na njegov račun je bilo povezanih z neizvrševanjem sklepov nadzornega sveta. Kot je na seji navedel prvi nadzornik Andrej Grah Whatmough, si je radiotelevizija zaradi tega v letošnjem letu nakopala izgubo v višini 1,8 milijona evrov, v letu 2019 pa bo izguba iz rednega poslovanja znašala 6,4 milijona evrov.

Grah Whatmough je poudaril, da je nadzorni svet pri pregledu Kadunčevega delovanja v letu 2018 ugotovil kršitve štirih zakonov, kolektivne pogodbe in statuta RTVS ter tudi ustave. Po njegovih besedah je zaradi takega ravnanja zaupanje med nadzornim svetom in generalnim direktorjem nepovratno porušeno. Zatrdil je tudi, da predlog nadzornikov nima političnega ozadja.

Nadzorniki so Kaduncu očitali tudi nezakonito zaposlovanje, saj je po njihovih ugotovitvah sklepal pogodbe o zaposlitvi svojih najožjih sodelavcev brez vsaj interne javne objave prostega delovnega mesta oz. jih je sklepal mimo določil internih aktov. Na tak način naj bi zaposlil vsaj devet oseb, ki so bile pred tem že zaposlene znotraj RTVS.

Poleg tega je nadzorni svet Kaduncu navrgel, da se je letos brez podlage v programsko-produkcijskem in finančnem načrtu odločil za nakup domače televizijske nadaljevanke Mame 2, kar je terjalo dodatnih 240.000 evrov. Nadzorniki so mu tudi očitali, da jih je prepozno seznanil s sodelovanjem njegovega sina pri ustvarjanju filma Zavoda Blade produkcija, ki ga sofinancira RTVS.

Kadunc o nestrokovnem in neverodostojnem predlogu nadzornega sveta

Kadunc je na seji v zagovoru ocenil, da dokumenti in postopki, ki jih je v zvezi s predlogom za njegovo razrešitev vodil nadzorni svet, večinoma nepregledni, nestrokovni in neverodostojni. Dejal je, da bi od tako pomembnega nadzornega organa vsekakor pričakoval, da to stori, ko bi imel v rokah pomembne in tehtne razloge.

"Predlog za razrešitev temelji na razlogih, ki po mojem mnenju in po mnenju več pravnih strokovnjakov v bistvu ne bi zadostovali niti za prekinitev pogodbe o zaposlitvi," je opozoril Kadunc in zavrnil trditev Grah Whatmougha, da so se nadzorniki odločili predlagati razrešitev generalnega direktorja po tehtnem premisleku.

"Tehtnega premisleka sploh ni bilo. Dva člana, ki sta glasovala po spornem glasovanju po mailu, nista bila udeležena v razpravi, kaj šele pri izmenjavi argumentov," je spomnil Kadunc. Po njegovih besedah pa "zaposleni vedo, da vodi hišo nekdo, ki ima osebno integriteto, ki pozna procese in ki razume tudi probleme zaposlenih".

Kadunc je zanikal tudi očitek nadzornikov v zvezi z nakupom nadaljevanke Mame 2. Zatrdil je, da je letošnji razpis dopuščal nakup, tudi zaradi preostanka finančnih sredstev, ki so ostala neporabljena. Po njegovih besedah je bil nakup predviden tudi v posebni strategiji.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno