Dobrodelna akcija

Še 2700 evrov: Marija in Sabina s pomočjo do nove strehe

L. Markelj, Dolenjski list
25. 4. 2017, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Mihovici pri Šentjerneju v stari hišici živita mama in hči, 55-letna Marija in 35-letna Sabina, obe bolni in z majhnimi dohodki.

L. Markelj
Rangusova hiška bo kmalu dobila novo streho.

Težko se prebijata iz meseca v mesec, saj je mama invalidsko upokojena, hčerka pa duševno bolna. Zato sta še kako hvaležni Območnemu združenju Rdečega križa (OZRK) RKS Novo mesto, da jima pomaga pri nujnem prekritju strehe, česar sami nikoli ne bi zmogli.

Za družino Rangus - Giodani iz Mihovice je OZRS Novo mesto v posebni akciji odprlo račun. Denar je mogoče prispevati na TRR: SI56 0297 00259477 202, referenca SI00-903053.

»Kje pa, pri teh dohodkih!« pravi mama Marija, ki prejema invalidsko pokojnino 350 evrov na mesec. Mama je imela dve prometni nesreči, operirana je bila za žolčne kamne, prebolela je raka … Hčerka Sabina, ki je zaradi težav v duševnem zdravju nezaposljiva, dobiva denarno socialno pomoč 234 evrov mesečno ter 184 evrov varstvenega dodatka. Skupaj se torej nabere okrog sedemsto evrov, a kot pove mama, gre 300 evrov samo za plačilo položnic. »Kje so še ostali stroški - hrana, oblačila! Živiva skromno, nekaj malega pridelava na vrtu in njivi, sicer pa grem enkrat mesečno v trgovino in nabavim najnujnejše,« pripoveduje in poudari, da se pač pri teh dohodkih ne da nič prihraniti. Seveda bi bilo drugače, če bi še imela moža, ki je bil zaposlen, a žal je Marija že tretje leto vdova.

L. Markelj
Mama in hči, Marija in Sabina, pred hišo.

Streha pušča, problemi z vlago

Rangusov dom je tako iz leta v leto v slabšem stanju. Hiška je stara več kot sto let, kamnita in vlažna, strop je lesen, skozi marsikatero staro okno piha, najbolj kritična pa je streha. Je dotrajana, kritina je bila nazadnje zamenjana pred kakimi tremi desetletji. Pred časom so morali že zamenjati nekaj nagnitih lesenih letev, a to ni dovolj. Potrebno je celovito novo ostrešje in po zaslugi OZRK Novo mesto se bo to zgodilo še to pomlad.

2700 evrov

je znesek, ki ga morajo zbrati za najnujnejše stroške.

Kot pravi sekretarka Barbara Ozimek, družino Rangus - Giodani zaradi slabega materialno-socialnega stanja spremljajo že več let, družina pri njih dobiva prehranske pakete. Zdaj pa so ji priskočili na pomoč tudi pri strehi. Akcijo so hitro zagnali. Začeli so zbirati denar, obenem pa so se obrnili tudi na KORK Šentjernej in na občino Šentjernej, s katero so hitro našli skupni jezik. Občina je poiskala krovca Tršinarja s Prekope, ki je pripravljen vsa dela opraviti zelo ugodno, RK pa je pridobil tudi mnogo sponzorjev, s pomočjo katerih bo zagotovil brezplačni material. Tako bo na primer podjetje Bramac iz Dobruške vasi darovalo kritino, les Gozdno gospodarstvo Novo mesto, izolacijo podjetje Ursa, žlebove krovstvo Kovačič. Občina bo priskočila na pomoč s »svojim« podjetjem Ekološko družbo Šentjernej, saj bodo njihovi delavci med prekrivanjem poskrbeli tudi za drenažo okrog hiše. Ta je nujna, da bo v hiši manj vlažno.

Marija in Sabina hvaležni vsem

Prav oddahnili si bosta, ko bo njun dom dobil novo streho. Pravita, da je življenje težko, a ob zavesti, da so na svetu še dobri ljudje, je vseeno lažje.

Manjka še 2 tisoč evrov

A kljub vsem tem dobrim ljudem in podjetjem morajo v OZRK za najnujnejše stroške zbrati 2700 evrov. Po besedah Ozimkove imajo zdaj okrog 700 evrov, od tega so glavnino prispevale njihove krajevne organizacije RK. Računajo in upajo, da se bodo na akcijo odzvali tudi drugi dobri ljudje iz šentjernejske doline in od drugod, a v vsakem primeru bosta Marija in Sabina prišli do nove strehe, če ne konec aprila, pa v začetku maja. Tako obljublja krovec, odvisno pa je od vremena.

Predsednica KORK Šentjernej Milena Drnovšek pove, da se v občini srečujejo z vse več socialnimi problemi, ki jih k sreči uspešno rešujejo. Kar nekaj večjih akcij so z OZ RK Novo mesto že izpeljali in pomagali mnogo posameznikom tudi v velikih poplavah, ki so pred nekaj leti dvakrat močno prizadele šentjernejsko občino. 

L. Markelj
Barbara Ozimek, Milena Drnovšek, Marija in Sabina.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste