Socialno podjetništvo

Ljudska kuhinja skrbi za ljudi na senčni strani trga

mv
14. 2. 2017, 20.15
Posodobljeno: 16. 8. 2024, 08.00
Deli članek:

Ljudska kuhinja je inovativen socialni projekt, ki z vzajemnim sodelovanjem ljudi različnih socialnih profilov in njihovo solidarnostjo razbija strukturo razredne družbe.

Profimedia
Obiskovalec, ki za obrok odšteje tri evre, omogoči obrok nekomu v stiski (fotografija je simbolična).

V ljudski kuhinji Pod strehco na Zaloški v Ljubljani si želijo razbliniti predsodke, da so ljudske kuhinje le za ljudi s socialnega roba, postrežena hrana pa nižje kakovosti. Zato jih je včeraj obiskal kuharski mojster Tomaž Kavčič, v prihodnjih tednih pa mu bodo sledili številni znani Slovenci.

Med gosti ni razlik

Ljudsko kuhinjo dnevno obišče 250 ljudi.

Kavčič, ki je ljudsko kuhinjo obiskal že pred dobrim letom dni, je gostom tokrat postregel s krušno skodelico presenečenja, za sladico pa je pripravil hrustljavo kavo. S podporo gostilnice je želel dokazati, da je Pod strehco kuhinja za vse. V njej se srečujejo tako tisti, ki potrebujejo pomoč, kot tisti, ki jo dajejo. To je tudi sistem solidarnosti, po katerem ljudska kuhinja Pod strehco na Zaloški deluje že tri leta. Kuharski velemojster, ki je navduševal želodce bruseljskih birokratov, tudi Berlusconija in Merklove, pravi, da ne dela razlik med gosti. »Žalostno je, da vsi nimamo enakih možnosti, a kuharji smo zato tu, ker vemo, da je najlepše dajati. Tu smo zaradi gostov in pri njih nikoli nisem delal razlik,« je povedal Tomaž Kavčič. Kuharjem in prostovoljnemu osebju je tokrat na pomoč priskočil tudi Radio Aktual, ki je pokril prispevek za SAZAS in jih s tem razbremenil nehvaležnega stroška uporabnine glasbe.

Znani obrazi proti predsodkom

V bližnji prihodnosti načrtujejo več obiskov znanih Slovencev. Sodelovanje so med drugim že potrdili TV-voditelja Jože Robežnik in Bernarda Žarn, stand up komika Andrej Težak - Tešky in Eva Virc ter pevka Alenka Godec. Predstavnica za stike z mediji Simona Škafar pravi, da so v kuhinji Pod strehco proti predsodkom, da je hrana v ljudskih kuhinjah nižje kakovosti. Je prav nasprotno, opozarjajo. Posebno skrb namenjajo zdravim, polnovrednim in raznolikim obrokom. Kmalu bodo tudi razširili ponudbo, do poletja pa želijo prenoviti prostoren poletni vrt.