Za mesec januar

Furs pripravil spremembe: da ne bo presenečenj ob prijavi v eDavke

T.L.
3. 2. 2017, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za vas bo davčni organ sestavil predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost. Preglejte ga in po potrebi dopolnite.

Profimedia
Spremembe v eDavkih.

Finančna uprava RS je na spletni strani objavila osnove za plačilo ter zneski prispevkov za socialno varnost za samozaposlene in družbenike za letošnji januar. Kot je znano, je potrebno plačilo po novem opraviti do 20. v mesecu. So pa v veljavi tudi druge spremembe glede oddaje obračuna, ki so ga doslej zavezanci oddajali sami do 15. v mesecu.

Davčni organ bo za mesec januar prvič sestavil predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost (POPSV) in ga zavezancem (samozaposlenim osebam in družbenikom) do 10. februarja letos odložil v sistem eDavki. Zato se ne čudite, če boste ob prijavi v eDavke že opazili že vložen dokument. Zavezanec bo lahko v obrazec vnašal dodatne popravke, sporočajo iz Fursa.

eDavki.durs.si
Davčni organ bo vložil že predizpolnjen obračun.

Popravite nepopolno in/ali nepravilne podatke

Na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga davčni urad, bo za zavezance sestavil predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost (POPSV) ter ga odložil v sistem eDavki najpozneje do 10. v mesecu za pretekli mesec. Če bodo v obrazcu navedeni podatki popolni in pravilni, zavezanci z obrazci ne bodo imeli nadaljnjega dela. "V tem primeru bo POPSV postal OPSVZ/L, ki bo tudi izvršilni naslov v skladu z drugim odstavkom 145. člena ZDavP-2," pojasnjujejo še na Fursu.

Če pa podatki v POPSV ne bodo pravilno in/ali popolno navedeni ali če POPSV ni bil odložen v sistem eDavki, bo moral zavezanec sam predložiti OPSVL/Z najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec.

In kaj se zgodi, če zavezanec sam odda obrazec po 15. februarju? Bo obveljal njegov obrazec OPSVZ/L , ki ga je vložil sam, in ne obrazec davčnega organa? V primeru, da bo zavezanec oddal OPSVZ/L do 15. v mesecu za pretekli mesec po tem, ko je davčni organ zanj že sestavil POPSV, velja OPSVZ/L, ki ga je oddal zavezanec. Če bo zavezanec oddal OPSVZ/L po 15. v mesecu za pretekli mesec, se bo ta štel kot popravek OPSVZ/L.

Kazni le za "neoddajo"

So predvidene kakšne kazni za tiste, ki ne bodo posodobili oziroma ob kasnejših spremembah posodabljali podatkov na obrazcu POPSV? Ali sčasoma za tiste, ki bodo še kar naprej vztrajali z vlaganjem obrazca OPSVZ/L? Ne glede na to, da bo davčni organ za zavezance mesečno sestavljal POPSV, zavezanec lahko davčnemu organu predlaga OPSVZ/L. Za prekršek se ne kaznuje zavezanec, ki ne bodo popravil podatkov v POPSV.

Po 4. točki 395. člena ZDavP-2 in 36. točki 397. člena ZDavP-2 bo sankcioniran za davčni prekršek zavezanec, ki ne bo predložili OPSVZ/L najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec, če davčni organ za zavezanca ne bo odložil POPSV v sistem eDavki najpozneje do 10. v mesecu za pretekli mesec.

S spremembami do poenostavitev in nižjih računovodskih stroškov

Zakaj se je Furs pravzaprav odločil za spremembo in uvedel predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost?
Na Fursu odgovarjajo, da je vlada potrdila akcijski načrt prioritetnih aktivnosti ministrstev in vladnih služb v letu 2016, v okviru katerega je kot ukrepe, povezane z aktivnostjo izboljšanja poslovnega okolja, določila tudi nadaljevanje aktivnosti za odpravo administrativnih ovir na področju davčnega sistema, povečanje obsega prostovoljnega plačevanja javnih dajatev in izboljšanje učinkovitosti pobiranja javnih dajatev. Cilj zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) je uresničevanje navedenih aktivnosti.

"Glede odprave administrativnih ovir je v ZDavP-2 za določene davčne zavezance, ki so morali po prej veljavni ureditvi sami predlagati obračune prispevkov za socialno varnost, določeno, da obračun prispevkov za socialno varnost zanje pripravi davčni organ v obliki POPSV. S POPSV se omogoča lažje izpolnjevanje davčne obveznosti in posledično znižanje stroškov vodenja računovodstva in vključuje vse zavarovance, ki morajo sami obračunati in plačati prispevke za socialno varnost in davčni organ zanje razpolaga s podatkom za določitev osnove za plačilo prispevkov za socialno varnost. Z obračunom prispevkov za socialno varnost za mesec januar 2017 se institut POPSV uvaja za samozaposlene in družbenike, za ostale zavezance pa z obračunom prispevkov za socialno varnost za mesec januar 2018,« ob zadnjih spremembah še pojasnjujejo na Fursu.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste