Demografski sklad

Huda vojna za upokojence

lt
21. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Socialni demokrati so začeli javno razpravo glede ustanovitve demografskega rezervnega sklada. Desus je pritegnil pobudi, SMC pa svoje interese še skriva za molkom.

STA
Erjavec zadovoljen z Židanovim zaostrovanjem demokratičnega procesa.

Dovolj je »cincanja«, je po sprejetju deklaracije o skladu na konferenci SD dejal predsednik stranke Dejan Židan. SD z deklaracijo pozivajo vlado, naj zakon o ustanovitvi sklada pripravi do konca leta. V nasprotnem primeru ga bodo v letu 2017 sami vložili v zakonodajni postopek, je povedal Židan.

Zakon o skladu bi moral biti glede na pokojninsko reformo, ki je začela veljati z letom 2013, sprejet že do konca leta 2014.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar je pred sprejetjem deklaracije dejal, da je treba ustanoviti sklad za obdobje okoli leta 2040. Aktivnih prebivalcev bo takrat premalo, da bi lahko zagotovili dovolj sredstev za izplačilo pokojnin upokojencem. Gre torej za odgovor na zahteve demografije, ne pa na kakšne druge zahteve, denimo na zahteve gospodarskih kriz, ki bodo morda še prišle, je pojasnil.

Nekdanji premier in nekdanji minister za delo Anton Rop je izrazil prepričanje, da morata zakon o skladu predlagati tako ministrstvo za finance kot ministrstvo za delo. Po njegovem opozorilu to namreč ni le vprašanje financ, temveč prav toliko tudi vprašanje sociale. Treba se bo tudi dogovoriti, kako se bodo politika, socialni partnerji in interesne skupine vključili v upravljanje sklada, je opomnil. V nasprotnem primeru se bodo po njegovem opozorilu vključili lobiji. »Toda tu ni prostora za kakršnekoli igre,« je poudaril.

Demografski sklad

Pokojnino enega upokojenca v Sloveniji prek pokojninskega zavarovanja trenutno financira približno poldrugi (1,4) zaposleni. Obstoječi pokojninski sistem zato potrebuje drug podporni steber – demografski sklad bi se tako napajal iz dividend državnih podjetij.

Podporo pobudi so izrazili tudi v Mladinskem svetu Slovenije, Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Zvezi društev upokojencev Slovenije.

Kaj vemo doslej?

Več zahodnih držav se na problem staranja prebivalstva pripravlja s tako imenovanim demografskim rezervnim skladom. Gre za sklad, ki se financira iz dividend državnih podjetij – po predlogu SD bi pod njega prenesli Kapitalsko družbo, pri čemer pa bi ostalo njegovo upravljanje neodvisno od vpliva uprave Slovenskega državnega holdinga.

Desus naj bi ob tem zahteval, naj se v last, in ne le v upravljanje, sklada prenese 35-odstotni delež Zavarovalnice Triglav, ki je zdaj v lasti pokojninske blagajne. Tovrsten prenos pa zahtevajo še za 28 odstotkov, ki si jih v Triglavu lasti SDH. Na takšne neuradne informacije se moramo zanašati, saj pred slovesno napovedjo javne razprave praktično noben od političnih deležnikov o vsebinskih vprašanjih uradno ni črhnil besede. Po poročanju časnika Delo pa je predlog zakona, pripravljen na ministrstvu za finance do marca letos, videla samo stranka Desus.

Za kulisami ni šlo Ministrstvo za finance naj bi v osnutku predvidelo, da nadzornike sklada imenuje SDH, kar pa je bilo za SD in Desus nesprejemljivo. Kopja se lomijo tudi glede vprašanja, koliko lastnine SDH naj se prenese na sklad.

Kje najti vire in kdo ga bo upravljal?

Kot ključna se torej odpirajo naslednja vprašanja: ali demografski sklad državno premoženje le upravlja ali si ga tudi lasti? Naj sklad upravlja vsakokratna vlada ali zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje? Naj nanj prenesemo naravne monopole – energetiko in gozdove? Koliko državnega premoženja moramo nanj prenesti, če naj postane učinkovit, pri čemer stranko SMC menda najbolj skrbi, koliko pristojnosti in lastnine pri tem izgubi SDH? Kako naj bodo porazdeljene kvote nadzornikov – naj bo med njimi tudi predstavnik mlade generacije?

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste