Umrljivost

V Sloveniji jih največ umre pozimi

M.K.
28. 10. 2016, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ob dnevu spomina na mrtve so na statističnem uradu pripravili nekaj zanimivih podatkov s področja statistike umrlih v Sloveniji.

Profimedia
Bolezni prebavil in dihalnih organov so bile poglavitni vzroki smrti zaradi rakavih obolenj med moškimi, med ženskami pa bolezni prebavil in rak dojke.

V zadnjih 30 letih se število umrlih v Sloveniji ne spreminja dosti. Letno umre med 19.000 in 20.000 prebivalcev ali med 9 in 10 oseb na 1.000 prebivalcev. V letu 2015 je umrlo 19.834 prebivalcev ali povprečno na dan 54. Povečuje pa se povprečna starost umrlih. V letu 2015 je bila 76,9 leta ali za 8 let višja, kot je bila pred 30 leti (68,7 leta). Moški v povprečju umirajo prej kot ženske. V letu 2015 je bila povprečna starost umrlih moških 72,8 leta, povprečna starost umrlih žensk pa 81,0 leta; torej so moški umirali v povprečju 8 let mlajši od žensk.

Če se osredotočimo na razlike v povprečni starosti umrlih po posameznih statističnih regijah v letu 2015, vidimo, da je bila razlika med najvišjo in najnižjo povprečno starostjo umrlih med regijami 3,5 leta. Povprečna starost umrlih je bila najvišja v goriški statistični regiji (78,7 leta), v koroški statistični regiji pa je bila povprečna starost umrlih oseb tedaj z 75,2 leti najnižja. V zadnjih 10 letih so bile primorsko-notranjska, goriška in obalno-kraška statistične regije z najvišjo povprečno starostjo umrlih v Sloveniji, medtem ko so bile koroška, zasavska in podravska v zadnjih 10 letih statistične regije z najnižjo povprečno starostjo umrlih.

Največ jih umre pozimi

Največ oseb umre v zimskih mesecih (od decembra do marca). Običajno je januar mesec, v katerem umre največ prebivalcev. Tako je bilo tudi v 2015, največ oseb je umrlo v januarju (9,7 %) in marcu (9,6 %), najmanj pa v septembru (7,0 %).

Med prebivalci, ki so umrli v letu 2015, je pri polovici (51,5 %) smrt nastopila v zdravstveni ustanovi, 43 % jih je umrlo doma, pri 6 % umrlih prebivalcev pa je smrt nastopila drugje (v naravi, delavnici, na gradbišču …). Med temi (smrt je nastopila drugje) so prevladovali moški (62,4 %), žensk je bilo manj (37,6 %).

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok smrti

V letu 2015 je največ prebivalcev Slovenije umrlo zaradi bolezni obtočil (40 %). Med temi jih je četrtina (26 %) umrla zaradi posledic ishemičnih bolezni srca (srčnega infarkta) in tudi toliko (25 %) zaradi cerebrovaskularne bolezni (možganske krvavitve oziroma kapi). Največ umrlih zaradi bolezni obtočil na 1.000 prebivalcev je bilo v pomurski statistični regiji (5,5 na 1.000 prebivalcev), najmanj v osrednjeslovenski statistični regiji (3,0 na 1.000 prebivalcev).

Bolezni obtočil so bile glavni vzrok smrti med ženskami (47,5 %). Drugi najpogostejši vzrok smrti so bila rakava obolenja (31 %). Največ umrlih zaradi rakavih obolenj na 1.000 prebivalcev je bilo v goriški statistični regiji (3,5), najmanj pa v osrednjeslovenski statistični regiji (2,7).

Smrti zaradi rakavih obolenj so glavni vzrok smrti pri moških. V letu 2015 je 35,8 % umrlih moških umrlo zaradi rakavih obolenj. Bolezni prebavil in dihalnih organov so bile poglavitni vzroki smrti zaradi rakavih obolenj med moškimi, med ženskami pa bolezni prebavil in rak dojke

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste