Slovenija

Po razlitju kurilnega olja na mariborski občini zagotavljajo, da vodni viri ne bodo ogroženi

J.P./STA
27. 3. 2016, 11.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potem ko je pred dvema tednoma na dvorišču sedeža Mestne občine Maribor prišlo do razlitja več tisoč litrov kurilnega olja, se na območju nadaljuje sanacija. Med drugim se izvajajo analize vzorcev, prvi preizkusi pa niso zaznali onesnaženja pitne vodne v mestu. Na občini zagotavljajo, da bodo poskrbeli, da mariborski vodni viri ne bodo ogroženi.

G.T.
Izteklo je med 5000 do 6000 litrov kurilnega olja (fotografija je simbolična).

Po navedbah vodstva občine je 11. marca iz kinete, ki povezuje cisterno kurilnega olja na dvorišču in kurilnico v občinski stavbi, izteklo med 5000 do 6000 litrov kurilnega olja. Od tega so gasilci iz lovilnega bazena uspeli počrpati okoli 2000 litrov.

Zamenjane vse cevi

Še isti dan se je pričela sanacija terena, v okviru katere so bile med drugim zamenjane vse cevi. "Po odkopu onesnažene zemljine do nivoja temeljev lovilne sklede cisterne za kurilno olje in pregledu kinete, v katerih sta oljna cevovoda, je bilo ugotovljeno, da se je kineta, ki deluje kot lovilna in transportna instalacija v primeru iztekanja, posedla ob lovilni skledi cisterne in omogočila iztekanje olja. Oljna cevovoda sta bila poškodovana, kar je omogočilo iztekanje olja," pojasnjujejo na občini.

V tem tednu se je sestala občinska komisija za pitno vodo, ki je pregledala stanje in predloge za sanacijo. Eden od predlogov je, da se izvrta piezometer ob cisterni do nepropustne podlage in se izvedejo hidrogeološke in kemijske analize vzorcev.

Indikatorjev onesnaževanja ni

V preteklih dneh je Mariborski vodovod v vodnjakih na črpališču Vrbanski plato vzel vzorce vode in ugotovil, da v vodi ni nobenih indikatorjev onesnaževanja. Nadalje bodo odvzeli vzorce vode še iz vodnjakov Športnega centra Branik in v piezometru inštituta IZUM.

"Sanacija izlitja je dolgoročni proces, saj se bo iz preventivnih razlogov stanje spremljalo za daljše časovno obdobje. Nujni ukrepi za spremljanje stanja so pripravljeni, kakor tudi nadaljnji ukrepi in različni scenariji," poudarjajo na občini, kjer so bili takoj po dogodku tarča kritik, da o izlitju niso pravočasno obvestili okoliških prebivalcev.

Nujna hidrogeološka dela se bodo financirala v sklopu intervencije, za ostala sredstva pa bo predvidoma zagotovljena dodatna proračunska postavka v drugem branju predloga proračuna občine za letošnje leto.

"Ni razloga za preplah ali vznemirjenje. Hitrost morebitnega pronicanja kurilnega olja do podtalnice je odvisna od številnih faktorjev, predvsem sestave tal. V kolikor bi do tega dejansko prišlo, je to še zmeraj proces, ki traja od par mesecev do leta dni, v vmesnem času pa bomo s sanacijskimi ukrepi naredili vse, da bomo zavarovali mariborsko pitno vodo," sporočajo z občine.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste