Slovenija

Zakaj je Slovenija veliko manj verjetna tarča od Bruslja?

E.R.
24. 3. 2016, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Da je Bruselj zelo verjetno na seznamu tarč teroristov, se je lahko vnaprej predvidelo, meni strokovnjak za varnostne vede Branko Lobnikar. Politični analitik in obramboslovec Klemen Grošelj pa je za Svet24.si ocenil, da je »verjetnost za napad v Sloveniji nizka, vedno pa obstaja možnost«.

Strokovnjak za varnostne vede Branko Lobnikar meni, da je Slovenija bistveno manj ogrožena od večjih evropskih prestolnic.

Mediapseed
Klemen Grošelj meni, da je za teroriste najpomembnejši ustrezen cilj in primerna infrastruktura, ki jim omogoča izvedbo napada.

Po oceni Klemna Grošlja so napadi pogojeni z ustrezno »infrastrukturo«. V pariškem in bruseljskem primeru so si skrajneži ustvarili infrastrukturo, ki jim je omogočala, da so lahko opazovali, organizirali napade, se premikali in se naposled tudi skrili. »Kjer tega ni, in mislim da v Sloveniji tega še nimamo, je verjetnost napada bistveno manjša.«

In kako so teroristi organizirani? Grošelj meni, da v mrežo. »Delujejo podobno kot ilegalna uporniška gibanja med drugo svetovno vojno.« To pomeni, da se poznajo le nekateri členi v mreži, nihče pa ne pozna celotne mreže. »Če nekoga ujamejo, ne pade celotna mreža,« opozarja Grošelj, ki dodaja, da trenutno ni jasno, kaka razvejana je ta mreža po Evropi in po svetu.

Bruselj kot prvovrstna tarča

Na splošno je najbolj pogosta tarča terorističnih napadov kritična infrastruktura, kamor spadajo železnice, letališča ter vse komunikacijske povezave.

Tudi tehnike teroristov so bolj ali manj jasne - samomorilski napadalci z eksplozivom in kalašnikovke, ki so zaradi svoje dostopnosti na črnem trgu najbolj uporabljeno orožje, je pojasnil Branko Lobnikar.

Poleg tega teroristi pri izbiri svojih ciljev logično iščejo "najbolj pomembne nevralgične točke", kar Bruselj kot upravno in politično središče EU ter tudi sedež Nata zagotovo je.

Napad na točke z »največjim učinkom«

"Teroristi napadajo tiste točke, kjer bo imel njihov napad največji učinek. Zato je verjetnost terorističnega napada v Velikih Laščah skoraj ničen, v Londonu, Parizu, Bruslju pa je veliko večji."

Obenem ne moremo mimo tega, da je bil organizator novembrskih terorističnih napadov v Parizu očitno pred dnevi aretiran v Bruslju, se je tam skrival in imel neko podporno mrežo, in napadi so verjetno vsaj delno "povračilni ukrep na aretacijo",meni Lobnikar.

Ker imajo tudi teroristi omejene resurse in cilje skrbno izbirajo, Slovenija verjetno ni med njihovimi najverjetnejšimi tarčami. Zato zaradi nedavnih dogodkov v Bruslju, po Lobnikarjevem mnenju  več kot še dodatna čuječnost obveščevalnih in varnostnih služb v Sloveniji ni nujno potrebna.

Lobnikar se med drugim strinja, da stopnje ogroženosti v Sloveniji zaenkrat ni treba dvigovati.

Estrada

Miley Cyrus
"Flowers"

Miley Cyrus očitajo kopiranje pesmi Bruna Marsa

Sebastian
Izgubil spomin

Pevec Sebastian po halucinacijah v bolnišnici

Diddy
Domnevne spolne zlorabe

Aretacija Sean "Diddy" Combs: Slavnega raperja obtožujejo trgovine z ljudmi

maneskin
Estrada

Pevec skupine Maneskin Damiano David napovedal solo kariero

Lionel Messi
Vrnil se je

Lionel Messi šokiral ob vrnitvi na igrišče: Nova podoba zasenčila mojstrske zadetke

Raiven
Evropska turneja

Raiven se bo z evrovizijsko uspešnico "Veronika" predstavila v Zagrebz

Zanimivosti

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?