Slovenija

Inšpektorat za delo napoveduje 16 tisoč pregledov

STA
3. 3. 2016, 16.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada se je danes seznanila s poročilom o izvedbi strateških usmeritev in prioritet inšpektoratov v lanskem letu ter z njihovimi usmeritvami in prioritetami za letos. Tako denimo inšpektorat za delo letos načrtuje 16.000 pregledov, so navedli v gradivu po seji vlade.

Fotografija je simbolična.

Kot so pojasnili, je obveznost ministra, pristojnega za upravo, da do 1. marca tekočega leta seznani vlado s strateškimi usmeritvami in prioritetami iz sprejetih letnih programov dela inšpektoratov oziroma inšpekcij, določil spremenjeni zakon o inšpekcijskem nadzoru.

Ministrstvo za javno upravo je na tej podlagi pozvalo druga ministrstva, da posredujejo strateške usmeritve in prioritete dela posamezne inšpekcije oziroma inšpektorata iz svoje pristojnosti. Kot so navedli v sporočilu, so ukrepi, ki jih ministrstva predlagajo in so tudi rezultat sodelovanja med inšpekcijskimi službami, usmerjeni k zasledovanju varovanja javnega interesa ter interesa pravnih in fizičnih oseb.

Vsakdo mora spoštovati predpise

Po ocenah ministrstva za javno upravo bo s sprejemom strateških usmeritev in prioritet tudi javnost vzpodbujena k zavedanju, da mora vsakdo spoštovati predpise in da osnovni namen inšpekcij ni izrekanje sankcij, temveč zagotavljanje zakonitosti in urejenosti področij, ki sodijo v pristojnost posamezne inšpekcije.

V gradivu so med drugim navedli, da inšpektorat za delo letos načrtuje 8500 pregledov na področju delovnih razmerij, 7400 na področju varnosti in zdravja pri delu in 100 na področju socialnih zadev. Druge v gradivu navedene strateške usmeritve inšpekcijskih služb niso tako konkretne, nekatere posamezne službe so med drugim navedle področja, na katerih bodo opravljale inšpekcijske nadzore oziroma ki so v njihovi pristojnosti.

Glede poročil o izvedbi strateških usmeritev in prioritet inšpekcijskih služb v preteklem letu pa so v gradivu zapisali, da so inšpektorati oziroma inšpekcije večinoma v celoti izvedli strateške usmeritve in prioritete s svoje pristojnosti ter uspešno izvedli tudi načrtovane skupne inšpekcijske nadzore.

Ob tem so v gradivu po današnji seji vlade med drugim navedli ocene posameznih ministrstev glede dela inšpekcijskih služb iz njihovih pristojnosti. Ta so delo večinoma ocenila kot uspešno, ustrezno in v skladu s sprejetim načrtom dela, nekatera so ob tem navedla, da je bilo opravljenega več dela od načrtovanega.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste