Slovenija

Uničili so mu življenje, ker skrbel za svojo družino

Janja Ambrožič
26. 2. 2016, 20.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Štiri leta se je vlekla nočna mora, ki jo je moral Pirc prenašati, ker je na vrtu posadil osem sadik konoplje, s katero je hotel lajšati tegobe družinskih članov.

Janja Ambrožič/Dolenjski list
Janko Pirc, oproščeni gojitelj konoplje pravi: "Naredili so nepopravljivo škodo, umazali so mi ime in me pripeljali do propada."

»Konopljo sem posadil zaradi eksperimenta. Želel sem pridobiti smolo, da bi zdravil partnerico z multiplo sklerozo in sina, ki ima sladkorno bolezen. Po raziskavah namreč smola zdravi ti dve bolezni,« je ves čas trdil Pirc.

Okrožno sodišče v Krškem ga je zaradi neupravičene proizvodnje prepovedane droge obsodilo na pogojno kazen štirih mesecev zapora v preizkusni dobi enega leta, po pritožbi je februarja lanienako razsodilo tudi Višje sodišče v Ljubljani. Vrhovno pa je menilo drugače, torej da Pirc ni storil kaznivega dejanja.

FARMACEVTSKI LOBIJI

Senat vrhovnega sodišča je upošteval dejstvo, da prepovedane konoplje ni gojil, da bi jo prodajal, ampak zgolj za zdravljenje partnerice in sina. »Država, če ne zakonodajalec, pa vsaj sodišča, bi morala slediti ugotovitvam znanosti o pozitivnih učinkih uporabe (omejenih količin) konoplje na zdravje ljudi in omogočiti posamezniku, da se zdravi na naraven način. Če bi se posamezniku dovolilo, da za lastne potrebe goji manjšo količino konoplje, ne bi bilo z ničimer poseženo v pravice in interese drugih, ampak le v interese farmacevtskih lobijev, katerim se država s takšno zakonodajo očitno pokorava,« je v obrazložitvi med drugim zapisalo vrhovno sodišče.

Slovenski precedens Janka Pirca iz Posavja je vrhovno sodišče oprostilo obtožb zaradi prepovedane konoplje, ki jo je gojil, da bi pomagal bolni partnerici in sinu. 

Ta sodba je precedens na tem področju in po oceni Pirca bo sprožila učinek domin. »To smo tudi želeli. Tako si bodo bolni ljudje za lastno uporabo lahko posadili konopljo. To nam pripada po mednarodnih konvencijah, po ustavi, ker smo dolžni skrbeti zase in za svoje družinske člane, sploh če uradna medicina odklanja neki način zdravljenja, ki ga mi želimo,« izpostavi Pirc in pove, da sodba ni le njegova osebna zmaga, saj se je boril za številne bolnike.

ZAHTEVAL BO ODŠKODNINO

Pravzaprav jo je sam zelo slabo odnesel. Zapleti okoli konoplje so povzročili razpad družine, partnerica in sin ne živita več z njim, poleg tega sta šla v stečaj tako njegovo podjetje kot on sam. »Po vsem, kar se je dogajalo, nisem bil več spodoben delati, prišlo je tako daleč, da zdaj nimam niti za preživetje. Pri vsem skupaj me najbolj boli, ker nisem mogel pomagati zdaj že bivši partnerici in sinu.«

Odločil se je, da bo poiskal svojo pravico; ovadil bo tako policijo, ker je nezakonito vstopila na njegovo posest, kot tožilstvo, ker ni preverilo dejanskega stanja in vseh izvorov informacij, pa tudi krškega sodnika. »Obsodil me je zato, ker ni želel dobiti negativnih točk. Takrat je izjavil, naj si konopljo raje kupujem na črnem trgu.«

Pri nas je več organizacij, ki se zavzemajo za legalizacijo konoplje. Pirc sodeluje z društvom Onej. 

Zdaj, ko je vrhovno sodišče Pirca iz Mrzlave vasi v brežiški občini oprostilo obtožbe, so stroški celotnega sodnega postopka padli na davkoplačevalce, plačal jih bo proračun. »Zakaj morajo biti ljudje vedno tepeni zaradi neodgovornosti nekoga, ki je v danem trenutku plačan za to, da dela po ZKP?« se sprašuje sogovornik in doda, da bo za vse neumnosti, ki so jih zakuhali navedeni, zahteval odškodnino. Na koncu vpraša: »Pa veste, kaj je to ZKP? Ne mislim na zakon o kazenskem postopku, to pomeni zdrava kmečka pamet!«

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste