Slovenija

Slovenija stopa na zemljevid mednarodnega protiterorističnega delovanja

STA
3. 2. 2016, 18.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Napotitev slovenskih vojakov v Irak, kjer bodo urili kurdske sile za boj proti Islamski državi (IS), je, kot je ocenil obramboslovec Iztok Prezelj, pravilna. IS namreč predstavlja grožnjo evropski in slovenski varnosti, pred katero si ne smemo zatiskati oči. Ogroženost Slovenije se bo zaradi tega ukrepa rahlo povečala, a to je nizka cena.

STA
Stopnja ogroženosti slovenskih vojakov na terenu v Iraku ne bo ne visoka ne nizka.

Ukrep, za katerega se je danes odločila vlada, gre po besedah Prezlja zagotovo v smeri zagotavljanja evropske in posredno slovenske nacionalne varnosti.

Na vprašanje, zakaj se je vlada zanj odločila prav zdaj, Prezelj odgovarja, da Slovenija morda le postaja malo bolj zrel partner v mednarodnih protiterorističnih operacijah, pri čemer so nas verjetno streznili migrantski val in varnostne posledice tega vala ter s tem povezani teroristični napadi v Parizu.

Slovenija z današnjo odločitvijo šele konkretneje stopa na zemljevid mednarodnega protiterorističnega delovanja, saj doslej v boju proti terorizmu ni bila prav aktivna država.

Da bi bila odločitev vlade posledica nekih konkretnih zunanjih pritiskov s strani posameznih držav, Prezelj ne verjame, ampak jo pripisuje bolj nekemu "kolektivnemu duhu" oziroma "implicitnemu in eksplicitnemu soglasju", ki se je izoblikovalo v Evropi, da je treba v zvezi z IS nekaj narediti.

Če namreč ne bomo ukrepali proti grožnji IS pri njenem izvoru, na Bližnjem vzhodu, je samo vprašanje časa, kdaj nas bo ta grožnja dosegla doma, v Sloveniji, opozarja.

IS tudi Slovenijo vidi kot ciljno državo
IS tudi Slovenijo, tako kot druge evropske države, vidi kot ciljno državo, kjer živijo neverniki, ki jih je treba spreobrniti ali kaznovati. "Lahko se še nekaj let pretvarjamo, da s tem nimamo nič, a hkrati vemo, da obstaja nek akter, ki nas ima na meniju. Mislim, da je takšno vedenje dolgoročno povsem neracionalno," pravi Prezelj in dodaja še, da bi se s čakanjem ta grožnja samo še povečevala, med drugim bi se utegnil povečati delež radikaliziranih Slovencev, ki bi podpirali IS.

Na vprašanje, ali je sodelovanje vojakov v okviru globalne koalicije proti IS prava pot, Prezelj odgovarja, da Slovenija tu "skorajda nima izbire".

Koalicija pod vodstvom ZDA je bila doslej resda le delno uspešna in Prezelj ima v zvezi z njo resne pomisleke: nekatere države, ki v njej sodelujejo, imajo namreč v regiji hkrati individualno agendo in sploh ni nujno, da si vse dejansko prizadevajo rešiti problem v zvezi z IS. A ne glede na to se Slovenija mora pridružiti temu boju in po svojih močeh prispevati k zmanjševanju nevarnosti, medtem ko lahko razhajanja v mednarodni skupnosti poskuša rešiti drugače, po diplomatski poti.

Stopnja ogroženosti slovenskih vojakov na terenu v Iraku po njegovem ne bo ne visoka ne nizka, ampak nekje na sredini lestvice. "Ne moremo reči, da ne bodo nič ogroženi, napadi na centre za usposabljanje vojakov v državah, kot je Irak, se pač dogajajo, a po drugi strani ne moremo z gotovostjo trditi, da bodo naši vojaki napadeni."

Drugo vprašanje pa je ogroženost Slovenije s strani terorizma, pojasnjuje. Uradna ocena stopnje ogroženosti se samo zaradi današnje odločitve ne more povečati, saj bi se povečala le, če bi pristojni organi vedeli, da se pripravlja nek napad, ali če bi do napada že prišlo.

Če odmaknemo od uradne metodologije, bomo v Sloveniji po besedah Prezlja zaradi tega ukrepa "rahlo bolj ogroženi". A kot poudarja, "je to majhen davek v primerjavi s tistim, kar nas čaka, če v zvezi s to grožnjo ne bi naredili nič".

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste