Slovenija

Skrivnostna vodja sekte Happy happy končno na sodišču

tr
3. 2. 2016, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V tretje gre rado, pravi znani slovenski rek. In včeraj, v tako imenovani zadevi Happy happy (Srečen srečen), se je izkazalo, da je res tako. Obtožena Špela Peternel, vodja sekte Happy happy, je le prestopila hram pravice. V sodni dvorani ljubljanskega okrožnega sodišča ni priznala krivde za poslovne goljufije in pranje denarja.

Arhiv Svet24
Špele Peternel na predobravnavnem naroku niso nič motile bliskavice fotografskih aparatov.

Obtožena 44-letna Špela Peternel, ki je tudi zastopnica podjetja Sina 5 in znana po izvajanju energetskih treningov, se je tretjemu vabilu na predobravnavni narok ljubljanskega okrožnega sodišča le odzvala. Na naroku ni priznala krivde za več poslovnih goljufij in pranje denarja. V omenjeni kazenski zadevi jo zastopata dva odvetnika, Ismet Mahmuljin in Jure Cujnik. Pri podajanju osebnih podatkov je izjavila, da je gimnazijska maturantka, zaposlena pri Sina 5, kjer pa ne prejema plače. Na vprašanje sodnice, kako se preživlja, je odvrnila, da ji pomagajo njene stranke.

BREZ DENARJA OSTALO ŠEST OŠKODOVANCEV

Tožilstvo Peternelovi očita, da je okoli prinesla šest oškodovancev, za dobrih 1,7 milijona evrov. Začetek zgodbe sega v oktober 2010. Po obtožbi je Peternelova oškodovancem predstavila načrt antistresnega programa, ki ga izvaja družba Sina 5 in bi ga začela tržiti po vsem svetu. Ta naj bi bil vreden več milijonov evrov in naj bi prinašal velike dobičke. A da bi bilo res tako, so bila potrebna velika investicijska sredstva. Ker so ji verjeli, so ustanovili družbo EMRS. Ta družba je podjetnici najprej nakazala 300 tisoč evrov. Vpleteni so dogovorjeno zapisali v pogodbi o poslovnem poslovanju. Peternelova pa, potem ko je prejela denar, ni izvedla dogovorjenega programa.

NE DUHA NE SLUHA

Peternelova je, tako obtožnica, namesto da bi izpolnila obveznosti, druščini predlagala sodelovanje pri projektu, imenovanem ENYSPA. Ta naj bi bil vreden deset milijonov evrov. Aprila 2011 je družba EMRS družbi Sina 5 plačala 700 tisoč evrov. Kmalu zatem o Peternelovi ni bilo več ne duha ne sluha. Ko se je vrnila, je oškodovanec Janez E. zahteval poročilo o realizaciji projekta, a Peternelova mu je odvrnila, da za realizacijo potrebuje več časa, in mu nato predstavila nov projekt, v okviru katerega naj bi prodajala izdelek Space Chapel. Družba EMRS je leta 2011 Sini 5 nakazala dodatnih 500 tisoč evrov. Tako naj bi bila družba EMRS oškodovana za 1,5 milijona evrov, Janez E. pa ji je nakazal še sto tisoč evrov za nakup poslovnega deleža Sine 5.

SODIŠČE NAJ PRIDOBI SPISE IZ PRAVDNIH POSTOPKOV

Na včerajšnjem naroku je tožilstvo predlagalo, naj sodišče pridobi spise, ki se nanašajo na tožbe v pravdnih zadevah, ki so jih vložili oškodovanci proti Špeli Peternel oziroma njenemu podjetju. (Pred kratkim je sodišče odločilo, da mora Sina 5 vrniti sto tisoč evrov z zamudnimi obrestmi oškodovancu Janezu E.) Obramba obtožene pa je med drugim predlagala zaslišanje prič, med njimi Zdeslava R. Ta naj bi povedal, da si je prizadevala zagotoviti odprtje programov ENYSPA v hrvaških hotelih s štirimi ali petimi zvezdicami. Odvetnik Mahmuljin je še predlagal vpogled v elektronsko pošto, iz katere po njegovih besedah izhaja, da je obtožena večkrat pozivala Janeza E., naj izpolni pogodbene obveznosti, saj sama ne more nadaljevati dejavnosti, ki so njen del po pogodbi. 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste