Slovenija

Vesel: Obveznost vrnitve preveč izplačanih sejnih še vedno ostaja

STA
25. 1. 2016, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Obveznost vrnitve preveč izplačanih sejnin na Nakvisu še vedno ostaja, je dejal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Na mnenje ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič, da za vračilo ni podlage, pa je odgovoril, naj prebere argumentacijo računskega sodišča iz revizijskega poročila o poslovanju Nakvisa v letu 2011.

sta
Maja Makovec Brenčič

Po Veselovih besedah obveznost vračila preveč izplačanih sejnih na Nacionalni agenciji RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) - gre za nekaj manj kot 40.000 evrov - še vedno ostaja in jo je treba izpolniti. Svet Nakvisa je po reviziji računskega sodišča po njegovih besedah sicer res spremenil predpis, s katerim naj bi pravno uskladil izplačevanje, vendar pa dejstvo, da je bilo pred tem za sejnine izplačano preveč, še vedno ostaja, je dejal Vesel.

Računsko sodišče po predsednikovih besedah sicer nima več mehanizma, s katerim bi Nakvis prisililo, da izterja preveč izplačane sejnine. Po tistem, ko tega ni zagotovil direktor Nakvisa, je namreč računsko sodišče k izterjavi pozvalo svet omenjene agencije, kot njen najvišji organ odločanja, a tudi ta sklepa računskega sodišča ni spoštoval. Drugih pristojnosti pa računsko sodišče v primeru agencij nima, je pojasnil Vesel.

Kot predsednica sveta Nakvisa je preveč izplačane sejnine po mnenju revizorjev v letih 2010-2013 prejemala tudi zdajšnja ministrica za izobraževanje Makovec Brenčičeva. Slednja je danes na vprašanje, ali bo vrnila okoli 19.000 evrov preveč prejetih sredstev, odgovorila, da za vračilo ni podlage.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?