Slovenija

Na stranišče 74 kilometrov daleč

P.L.
24. 1. 2016, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Osemletnica iz okolice Škofje Loke je bila zaprta nekaj dni, ni mogla na veliko potrebo. Čeprav je bila zdravniška pomoč bližje, so jo starši morali peljati kar 74 kilometrov daleč, da so ji pomagali. Zakaj je tako?

Profimedia
5 let imate časa, če želite uveljavljati povračilo stroškov prevoza do najbližje zdravniške pomoči.

Svojo zgodbo je mamica osemletnice, ki je imela težave z zaprtostjo, objavila v kolumni na spletu. M. K. je zapisala: »Hči je bila zaprta že pet dni, nič ni pomagalo, da bi šla na veliko potrebo, ne naravna zdravila, ne sirup za odvajanje, ne glicerinske svečke. Zato smo se odločili, da pokličemo zdravniško pomoč. Ampak ker je bila pozna ura, tistega dne osebni zdravnik ni več delal. Hčerko je zelo bolelo, zato nismo želeli več čakati.« Mamica je poklicala v Zdravstveni dom Škofja Loka, kjer se je na pediatričnem oddelku oglasila nejevoljna sestra in ji neprijazno zabrusila, zakaj niso ukrepali že prej, ko je njihov zdravnik še delal. Ko ji je mamica povedala, da so poskušali sami odpraviti težavo in da niso mogli vedeti, da bo prišlo do zapletov, je sestra le vezala pediatrinjo. Ta je po opisanem ugotovila, da je najbolje, da otroka pripeljejo na pregled. 

zd-loka.si
Sabina Dietner, direktorica ZD Škofja Loka

NUJNO NA URGENCO

Pediatrična ambulanta v Škofji Loki je bila kljub večernim uram polna. Na vrsto so prišli zadnji. Zdravnica je hčerko na hitro pregledala. »Odpravili smo se skoraj 30 kilometrov stran, v upanju, da ji bodo v Škofji Loki pomagali, a smo se ušteli. Dobili smo napotnico z oznako nujno za urgenco na Jesenicah.« Odpravili so se proti Jesenicam, vsega skupaj so naredili nekaj manj kot 74 kilometrov. V upanju, da bo hčeri odleglo. Bila je že zelo utrujena, a zaradi bolečin ni mogla spati.

PREGROB ZDRAVNIK

»Na urgenci na Jesenicah smo naleteli na mladega kirurga. Govoril je tako tiho, da smo mu morali brati z ustnic. Njegove kretnje so bile podobne lutki. Za hip sem pomislila, da gre za skrito kamero,« pripoveduje mamica. A ni šlo. Zdravnik je deklico pregledal, nato molče strmel v točko na steni, naposled pa povedal, da je on zelo grob, zato klistiranja ne bo opravil. Pojasnil je, da bo to storila sestra na pediatričnem oddelku. »Sprejela nas je dežurna sestra, ki je tisto noč skrbela za bolne otroke. Končno prava oseba, ki je bila po skoraj 80 kilometrih vožnje, kljub nočnim uram, pripravljena opraviti klistiranje. Ne bom govorila o tem, da zdravniki dajejo ukaze, večino dela pa opravljajo sestre, ki imajo petkrat nižjo plačo. Naši deklici je končno odleglo in v poznih jutranjih urah smo se vračali proti domu.«

Povračilo stroškov

V primeru te zgodbe so starši upravičeni do povračila stroškov prevoza. Vendar tu ne gre za obračun kilometrine kot pri delavcih, ki so na poti na delovno mesto. V stroške, ki jih lahko tu dobijo povrnjene starši, spada le gorivo. Vlogo za povračilo stroškov je treba oddati na najbližji enoti zavoda za zdravstveno zavarovanje. 

STROKOVNE SMERNICE

Zakaj v ZD Škofja Loka ne opravljajo klistiranja, smo vprašali direktorico Sabino Dietner. Pojasnila je: »Starši dobijo natančna navodila, predpis svečk, če otrok ne odvaja v oglednem času, dobijo že ob pregledu napotnico za pediatra (SB Jesenice ali pediatrična klinika Ljubljana). Pri nas se otroci ne klistirajo. Tudi sicer obstajajo strokovne smernice (veljajo dva meseca), da se otroci ne klistirajo, vendar se ustrezno zdravijo z drugimi metodami. Če pa se klistira, se postopek klistiranja vedno opravi v bolnišnici, pod nadzorom, pa še to je izredno redko.« Dolga pot do zdravniškega osebja pa je povezana tudi s stroški. Ali staršem pripada povračilo potnih stroškov? »Za konkreten primer, kjer sta starša otroka peljala na 74 kilometrov oddaljeno urgenco na Jesenice, kjer je bila v tem primeru tudi najbližja zdravniška pomoč, lahko dobita povrnjene stroške prevoza. A vedeti je treba, da se obračunajo le stroški bencina, to niso potni stroški, ki jih dobijo povrnjene delavci za odhod do delovnega mesta. V te stroške spada le bencin, kar pa je mnogo manj,« nam je pojasnil Peter Rutar iz zavoda za zdravstveno zavarovanje. Rutar je še dejal, da je treba za povračilo potnih stroškov urediti potrdilo osebnega zdravnika, to mora podpisati tudi urgenca oziroma zdravstvena ustanova, kjer je bil pregled opravljen. Napisati morajo datum in uro ter dodati žig. Nato je treba vlogo za povračilo stroškov oddati na najbližji območni enoti ZZZS. Časa, da oddate vlogo, pa je več kot dovolj – pet let. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste