Slovenija

Višji računi za varčne državljane

žk
23. 12. 2015, 16.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predstavniki države so ob uvedbi novega pravilnika o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto razlagali, da so spremembe potrebne za bolj pravično razdelitev stroškov. Stroka je opozarjala na pomanjkljivosti, a naletela na gluha ušesa. Prvi računi so pokazali, da je pravilnik popolnoma zgrešil svoje bistvo.

arhiv

Slovenci smo s pravilnikom, uvedenim leta 2011, množično na radiatorje nameščali merilne naprave, ki zagotavljajo, da vsak plačuje le toliko toplotne energije, kolikor je potrebuje. Učinek merilnikov se je hitro pokazal in poraba energije se je z leti manjšala in manjšala. Glede na rezultate raziskav smo Slovenci postali veliko bolj ozaveščeni pri uravnavanju toplote v stanovanjih.

Na napake v pravilniku so strokovnjaki opozarjali še pred njegovo uveljavitvijo. 

Kot se je izkazalo, je kar ena tretjina gospodinjstev prejela nižje račune, ena petina višje, ostalim pa se stroški niso znatno spremenili. Če temu dodamo še vedno večje število toplotno izoliranih stavb in bolj mile zime, je jasno, da podjetja za dobavo toplotne energije beležijo velik upad v prihodkih. Očitno prevelik.

Kako si drugače razlagati, da smo dobili pravilnik, za katerega je stroka že pred njegovo uveljavitvijo opozarjala, da nagrajuje potratne in kaznuje tiste, ki varčujejo. Direktor direktorata za energijo Danijel Levičar je do zdaj na vse pripombe odgovarjal, da gre le za bolj pravično porazdelitev stroškov, saj naj bi skušali zmanjšati število ljudi, ki zaradi uvedbe delilnikov za ogrevanje plačujejo več.

STA
Generalni direktor Danijel Levičar bo prvih položnicah težko trdil, da je taka razdelitev bolj pravična.

A glede na prve obračune, ki so narejeni po novem pravilniku, bo gospod Levičar ta argument le težko prodajal še naprej.

V naši redakciji se je oglasil Roman Mihelčič, član nadzornega odbora etažnih lastnikov bloka iz Ljubljane, ki ima preko 150 stanovanj, in nam pokazal položnice, ki kažejo, kako novi pravilnik deluje v praksi. Tisti, ki so se odločili varčevati, so dobili višje položnice, medtem ko so stanovalci, ki na radiatorjih nimajo nameščenih merilnikov toplote in so po starem pravilniku plačevali več, zdaj dobili občutno nižje položnice.

Gospod Mihelčič je primer njihovega bloka v televizijskem soočenju predstavil tudi predstavnikom direktorata za energijo, a ga je gospod Levičar odpravil s trditvijo, da morajo imeti glede na podatke okvaro na ogrevalnem sistemu. Glede na izjave, ki jih direktor Levičar daje, in glede na pravilnik, ki ga brani, pride do delitev stroškov toplote glede na kvadraturo stanovanj, in ne po dejanski uporabi, le v dveh primerih. In sicer če je poraba premajhna, v tem primeru gre po mnenju države za "nenormalno" varčevanje, in če je poraba prevelika. V tem primeru gre glede na pravilnik lahko le za tehnično napako. A kaj, ko z birokratsko logiko stanje na terenu pogosto nima nikakršne povezave.

Novi pravilnik določa, da se strošek ogrevanja lastnikom, ki stanovanja niso ogrevali ali katerih poraba je bila manjša od 40 odstotkov povprečja vseh stanovanj v bloku, obračuna po površini stanovanja, s čimer nosijo stroške ogrevanja vseh. Enako velja tudi, če vsaj eno stanovanje preseže faktor 5 povprečne porabe v bloku. Pravilnik zatrjuje, da je to mogoče le zaradi napake v ogrevalnem sistemu.

V primeru bloka g. Mihelčiča na ogrevalnem sistemu ni tehnične napake, so pa štirje porabniki, ki se grejejo preko vseh razumnih meja, in ker jim je vroče, ob prižganih radiatorjih brez termostatskih ventilov odprejo še okna. In v bloku ni nenormalnih varčevalcev, so le ozaveščeni uporabniki, ki bodo zaradi tega, ker so večji porabniki povprečje porabe dvignili do te mere, da bodo morali po pravilniku plačevati glede na kvadraturo, pokrili stroške vseh potratnežev.

Konkretni primer: Stanovalec, ki je pri ogrevanju varčeval, je prejel več kot dvakrat višji račun, medtem ko je stanovalka, ki greje stanovanje pri odprtih oknih, prejela kar 90 evrov nižji račun kot pretekli mesec.

Upajmo, da so se ob teh podatkih na ministrstvu vseeno vsaj malo zamislili. Čeprav na prvi pogled spremenjeni pravilnik ne vpliva na samo porabo, ampak zgolj drugače deli stroške, pa je vprašanje, kakšno motivacijo bodo imeli stanovalci, če zanje zaprti radiatorji dejansko pomenijo višji strošek. Kako je torej stanovalcem omogočeno, da uravnavajo lastno uporabo? To bi jim namreč moralo biti zagotovljeno glede na EU-direktivo 2012/27. Ne nazadnje je nemogoče vedeti, kdaj si dosegel ali presegel 40 odstotkov povprečja bloka. In tako se bodo radiatorji odpirali drug za drugim, povprečje se bo zviševalo, računi pa bodo vsak mesec višji.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste