Slovenija

Policisti bodo 'storili vse, da bo stavko občutil tudi premier Cerar'

STA/G.G.
8. 12. 2015, 16.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po podatkih policijskih sindikatov so danes do 13. ure izločili iz prometa 11 dotrajanih policijskih vozil, v okviru stavke pa z izločanjem dotrajane in neustrezne opreme nadaljujejo. Od vlade in premierja Mira Cerarja pričakujejo predstavitev rešitev težav. Če odziva ne bo, vodstvi sindikatov napovedujeta dodatne zaostritve.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Radivoj Uroševič je poudaril, da se predsednik vlade Cerar še vedno izogiba jasnemu odgovoru, kaj je s stavkovnimi zahtevami in ali bo spoštoval dogovorjeno in obljubljeno, to je ureditev statusa in plačil za opravljeno delo.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Zoran Petrovič pa je opozoril na dotrajano policijsko opremo in dejal, da bi moralo njeno izločanje teči že nekaj časa. Ne glede na to, pa so zdaj pozvali policiste, da sami preverijo ustreznost opreme. Ob tem je spomnil, da je temeljna dolžnost delodajalca - vlade, da zagotavlja takšno opremo in delovna sredstva, ki bodo omogočala varno in učinkovito delo.

Izločili že enajst vozil

STA
Cerar je spodbudil člane vladne pogajalske skupine, da pohitijo s pripravo dokončnih izhodiščih v pogajanjih s policijskima sindikatoma. Pogajanja se naj bi nadaljevala v prihodnjih dneh.

Policijska sindikata namreč zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Med zahtevami je tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo. Policisti so začeli stavkati 18. novembra.

V sindikatih ugotavljajo, da se ta proces dogaja v zadnjih 24 urah. Petrovič je poudaril, da sindikat nima vseh podatkov in ima le podatke, ki jim jih posredujejo zaposleni. Do danes do 13. ure je bilo iz prometa izločenih enajst dotrajanih vozil, zadnje vozilo je bilo zaradi neustreznih zavor izločeno na območju Policijske uprave Celje.

V ponedeljek je bil na eni policijskih postaj po njegovih besedah opravljen skrben pregled ustreznosti zaščitnih jopičev in čelad. Ponovil je zgovoren podatek, da je od 31 zaščitnih jopičev kar 23 izločenih kot neprimernih, za uporabo jih je ostalo le osem, je dejal in dodal, da je podobna slika tudi v drugih policijskih enotah. "To kaže na to, koliko in v kolikšnem obsegu se je vlagalo v varnost pri izvajanju nalog," je dejal.

Z izločanjem dotrajane in neustrezne opreme policisti po navedbah sindikalistov želijo pokazati dejansko stanje pri opremi, pa tudi, da del krivde nosijo sami policisti. "S takšno opremo so policisti ob tem, da so včasih tudi zanemarjali svojo lastno varnost, zagotavljali enega najvišjih standardov varnosti v evropskem prostoru in svetu," je poudaril Petrovič. Kot je dodal, bo morda omenjeni ukrep ob dolgotrajnem izvajanju prisilil vlado, da razpiše in izvede postopke za dobavo opreme in ureditev statusa zaposlenih v policiji.

Za vsak primer je policijski stavkovni odbor po Uroševičevih besedah izdelal temeljit načrt stavkovnih aktivnosti. "En del teh aktivnosti se že izvaja in bojimo se, da bodo policisti bosi in peš prihajali na interventne dogodke, če bomo stavko temeljito izvedli do konca," opozarja Uroševič.

Če se vlada do četrtka, ko sindikata organizirata protestni shod, ne bo odzvala, vodstvi sindikatov napovedujeta dodatne zaostritve in "stopnjevanje prisilnih sredstev, od opozoril do najhujših oblik stavke - upora". "Vse bomo storili, da bo za stavko izvedel premier Cerar in da jo bo tudi občutil," sta poudarila sogovornika.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste