Slovenija

Pahor izpostavil pomen arbitražnega sporazuma za ves Zahodni Balkan

sta/mv
21. 10. 2015, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Bruslju izrekel zadovoljstvo, da je Evropska komisija nedavno podprla delo arbitražnega sodišča, in poudaril, da bo zelo redkobeseden, dokler bo sodišče delalo. Ob tem je izpostavil pomen arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško za celotno institucionalno in pravno arhitekturo na Zahodnem Balkanu.

STA

Predsednik republike se je na dvodnevnem obisku v Bruslju pogovarjal tudi o arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Pojasnil je, da je izrekel zadovoljstvo, da je Evropska komisija nedavno sporočila svoje jasno stališče, da podpira delo sodišča. Ob tem je spomnil, da se je poleti v prepričanju, da bodo mednarodne pravne in politične institucije prepoznale pomembnost arbitražnega sporazuma za mirno reševanje sporov tudi širše v regiji, odločil, da ponudi hrvaški kolegici in politiki roko sprave. Zadovoljen je, da je to storil in da so znova omehčali dialog med državama, ki se je nato zaostril zaradi begunske krize. Pri tem je znova izpostavil, da prerekanje ni rešitev in da si je treba prizadevati za sodelovanje. "Vse drugo bi pomenilo kopičenje problemov in zgoščanje nezaupanja. To je zadnje, kar potrebujemo. Zdaj potrebujemo državniško politiko, veliko razsodnosti, vse izkušnje, ki jih imamo, in odločenost, brez katere pri tako velikih problemih ne gre," je poudaril.

Drži se nazaj

Na vprašanje, kakšen razvoj dogodkov pričakuje v prihodnje, je Pahor izpostavil, da kot nekdo, ki je sporazum podpisal in si prizadeval, da je uspel na referendumu, nanj ne gleda samo kot predsednik republike, ampak tudi kot nekdo, ki ga je soustvaril in si želi, da bi uspel. "Zato se tudi zelo držim nazaj v javnih izjavah, da se ne bi zdelo, da sem pretirano čustveno vezan na ta sporazum. Vem pa, da je sporazum dober za obe državi, da bi bilo koristno, če bi sodišče sprejelo odločitev o meji in bi to pripeljalo do ene vere, zaupanja v sklenjene sporazume," je poudaril. V nasprotnem primeru, če sporazumi ne bi več veljali, to ne bi imelo samo hudih posledic za urejanje odnosov med Slovenijo in Hrvaško glede meje, ampak za celo institucionalno in pravno arhitekturo na Zahodnem Balkanu, česar si ob vseh drugih problemih v tem trenutku nihče ne želi, je opozoril.

Sicer pa je Pahor še poudaril, da bo kot predsednik republike zelo redkobeseden glede arbitražnega sporazuma, dokler bo arbitražno sodišče delalo. "Dokler dela, razumem, da sporazum velja in da obstoji možnost, da bi prišli do končne sodbe, ki bi določila mejo med državama," je sklenil.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste