Slovenija

Drugemu begunskemu valu še ni videti konca

Simon Rosc
19. 10. 2015, 06.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V soboto smo bili priča prvemu množičnemu prihodu beguncev prek slovenske meje. Izkazalo se je, da je zanje dobro poskrbljeno, da je delo številnih prostovoljcev, policije in drugih dobro usklajeno za prehod emigrantov čez našo državo. Begunski val pa še ne bo pojenjal, Hrvaška pričakuje nove prilive.

sta

S prihodom 2700 beguncev se je za Slovenijo začel drugi begunski val, potem ko je Madžarska zaprla svojo zeleno mejo s Hrvaško. Ker je pričakovati, da bo drugi val močnejši od prvega, je vlada sprejela sklep, da se lahko v varovanje meje po potrebi vključi tudi vojska.

Hrvaška sprejela skoraj 200.000 beguncev

Na Hrvaško je po podatkih policije v soboto vstopilo 6415 ljudi, od polnoči do včeraj zjutraj pa še skoraj 900. V začasnem sprejemnem centru v Opatovcu so včeraj okoli 9. ure našteli nekaj manj kot 4000 ljudi. Sicer pa je od začetka begunske krize v Hrvaško vstopilo okoli 194.000 ljudi, še navaja hrvaška policija.

PRELOMNA SOBOTA

Prvih 600 beguncev je v državo prispelo v soboto z avtobusi iz Hrvaške. Od tega jih je 300 prišlo prek Gruškovja, 300 pa prek Petišovcev. Vse so nato registrirali in prepeljali v nastanitveni center Šentilj, večji del jih je že tudi nadaljevalo pot v Avstrijo. Popoldne je iz Tovarnika v Čakovec na Hrvaškem pripeljal vlak s 1800 begunci. Od tam so jih po 300 z avtobusi poslali na mejna prehoda Petišovci in Gruškovje, 1200 pa jih je ostalo na vlaku in so v Slovenijo prišli prek železniškega prehoda Središče ob Dravi. Nekaj po 19. uri je na mejni prehod Obrežje prišlo še 300 beguncev, pretežno iz Afganistana, v poznih večernih urah pa še 300 prebežnikov. Po podatkih Policijske uprave Novo mesto je na mejni prehod Obrežje v soboto zvečer z enajstimi avtobusi prispelo 642 tujcev, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo. Po končanih postopkih evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi so jih z dvanajstimi avtobusi v spremstvu policistov odpeljali v namestitveni center v Šentilj. Med njimi je bilo največ domnevnih državljanov Sirije, Iraka in Afganistana. Več kot pol je bilo moških, nekaj manj kot 200 mladoletnikov oziroma otrok ter 81 žensk. Nihče od tujcev ni zaprosil za mednarodno zaščito oziroma azil v Sloveniji.

KRIZNI SESTANKI NA VLADI

V soboto dopoldne se je na seji sestal Svet na nacionalno varnost, ki mu je takoj sledila seja vlade. Na njej so po besedah premierja Mira Cerarja ministri sprejeli sklep, da se lahko kot pomoč policiji pri varovanju meje s Hrvaško in reševanju begunske krize vključi tudi vojska. Po besedah Cerarja morebitna pomoč vojske ne pomeni, da je Slovenija v izrednih razmerah, ampak da želi vlada zadeve urejati že na sami meji. Vojska bo policiji zgolj v pomoč, pri čemer ji bo nudila logistično podporo, tako z vojaki kot opremo, je dejal.

PESTRA NEDELJA

V Središče ob Dravi je včeraj malo po deseti uri dopoldne prispel nov vlak s 1200 prebežniki, ki so jih Hrvati prepeljali iz Tovarnika. V zbirnem centru so registrirali 400 oseb, preostalih 800 pa so z 18 avtobusi prepeljali v Gruškovje, Dolgo vas in Gornjo Radgono. Po podatkih mariborske policijske uprave je med 8. in 10. uro na Gruškovju v Slovenijo vstopilo šest avtobusov s 300 emigranti. Policija bo v sprejemnih centrih opravila registracijske postopke in nato begunce nastanila v nastanitvenem centru v Šentilju in Gornji Radgoni. Včeraj popoldne je v Slovenijo prispel še en vlak z begunci, okoli 17. ure pa so Obrežje pripeljali še šest avtobusov z emigranti.

Sekretarka Rdečega križa Ptuj Marjana Cafuta: "Izkušnja prvega dne je, da smo imeli zvečer napovedanih šest avtobusov, a smo jih nato sprejeli deset."

POHVALE PROSTOVOLJCEM

Prostovoljci Rdečega križa ob pomoči Karitas za zdaj povsem obvladujejo dogajanje v sprejemnem centru na Gruškovju, je povedala sekretarka Rdečega križa Ptuj Marjana Cafuta. Kot je dejala, so včeraj delo začeli že malo po 5. uri, za zdaj pa ne vedo, kaj vse jih čaka. »Izkušnja prvega dne je, da smo imeli zvečer napovedanih šest avtobusov, a smo jih nato sprejeli deset,« je povedala in dodala, da počitka pravzaprav niso imeli, nekateri prostovoljci so se samo zamenjali, nekateri pa so tam praktično ves čas, ob krajših počitkih. Njihovo delo je odvisno predvsem od prostovoljcev, zato je vprašanje, kako bodo svoje delo zmogli opraviti med tednom, ko morajo nekateri v službe. A Cafutova pravi, da za zdaj večjih težav ne bi smelo biti. Usklajujejo se s Karitas, pri delu si bodo poskušali pomagati tudi z morebitnimi brezposelnimi ali upokojenci.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste