Slovenija

Andrej Šircelj iz SDS verjame, da se je zgodil čudež

STA/G.G.
8. 9. 2015, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poslanci SDS so nezadovoljni z delom vlade na področju financ in urejanja vprašanja sistemskih preiskav večjih državnih projektov. Poslanec Vinko Gorenak je danes ocenil, da je predlog zakona o sistemskih preiskavah projektov državnega pomena popolnoma neprimeren, medtem ko je Andrej Šircelj dejal, da je gospodarska rast "posledica čudeža"

Mediaspeed
Andrej Šircelj pravi, da je pričakoval, da bodo kriminalisti izvedli preiskavo.

Šircelj se je danes dotaknil dela vlade na področju javnih financ. Vesel je, da slovenski bruto domači proizvod (BDP) raste, brezposelnost pa pada, vendar pa se je po njegovem mnenju dejansko "zgodil čudež", saj da vlada ni sprejela nobenih sistemskih ukrepov za povečanje konkurenčnosti gospodarstva.

K gospodarski rasti in manjši brezposelnosti so dejansko pripomogli učinki zakona o uravnoteženju javnih financ in pokojninske reforme, je dejal Šircelj. "Gospodarska rast bo lahko zelo kratkotrajna, predvsem, ker ni nobenih ukrepov vlade za rast," je poudaril Šircelj. Eden izmed glavnih ukrepov vlade v prvem letu je bila po njegovem mnenju predvsem vse večja birokratska zahtevnost.

Gorenak se zdijo nenavadne 'neke komisije'

Gorenak je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ocenil, da je nenavadno, da vlada, ki ima na razpolago 8000 policistov, 200 tožilcev, računsko sodišče in druge organe, s predlogom zakona ustanavlja "neke komisije", ki ne bodo imele pristojnosti, je pa že vnaprej znano, kdo bodo lahko njeni predsedniki.

Komisije bi lahko po predlogu med drugim vodili nekdanji ustavni in vrhovni sodniki, nekdanji tožilci in nekdanji člani Komisije za preprečevanje korupcije. "Če ti ljudje, ki imajo izvršna pooblastila in možnost pregona in sojenja, ne opravijo tega v rednem delovnem času, kaj naj bi potem naredili kot člani komisije," se je vprašal Gorenak.

Za sredo sklicana seja odbora, na kateri bi morali obravnavati predlog zakona o sistemskih preiskavah projektov državnega pomen, je bila sicer prestavljena zaradi potrebnega časa za preučitev obilice pripomb zakonodajno-prave službe. "Služba je predlog v celoti zavrnila," je poudaril Gorenak. Po njegovem mnenju bi morala vlada ta predlog zakona preprosto umakniti, čeprav je DZ že opravil prvo obravnavo, in se tako nehala sramotiti.

Spomnil je še, da v predlogu zakona piše, da morajo vsi državni organi nuditi podatke takšnim komisijam, medtem ko je vlada predsedniku preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za sanacijo bank Anžetu Logarju zavrnila dostop do nekaterih podatkov.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste