Slovenija

Na UKC Ljubljana bodo stvari odslej drugačne

STA
3. 9. 2015, 17.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je zaprosil ministrstvo za zdravje, naj podaljšajo nekatere roke za izvedbo ukrepov, ki jih je naložil izredni upravni nadzor nad nevrološko kliniko. Ministrstvo jim je podaljšanje teh rokov tudi odobrilo, so sporočili z UKC, kjer dodajajo, da so z mnogimi aktivnostmi za realizacijo ukrepov že začeli.

STA

Odločba, izdana v okviru izrednega upravnega nadzora nad nevrološko kliniko UKC Ljubljana, UKC nalaga 37 ukrepov, za katere je glede na pomembnost ali na zapletenost in trajanje postopka določen različen rok realizacije - od dveh mesecev pa do enega leta.

Ker so bili roki v nekaterih primerih prekratki, je UKC zaprosil ministrstvo za njihovo podaljšanje. To jim je ministrstvo tudi že odobrilo.

Sicer pa so na UKC že pričeli "z mnogimi aktivnostmi za realizacijo ukrepov". Za vsak ukrep je določen nosilec aktivnosti, ki mora o realizaciji ali o pripravah nanjo poročati na rednih tedenskih sestankih, navajajo.

Tako so že določili nosilce za uskladitev internih aktov, za imenovanje delovnih teles in posameznikov s področja kakovosti in varnosti na način, kot to opredeljujejo interni splošni akti.

Eden od naloženih ukrepov je tudi, da mora UKC zagotoviti poročanje in notranjo preiskavo za primere najhujših opozorilnih nevarnih dogodkov, kot je denimo bilo to v primeru zdravnika Ivana Radana, katerega sporna dejanja - osumljen je namreč vsaj sedmih umorov bolnikov - naj bi nekateri zdravstveni delavci vedeli, a niso reagirali.

A kot so zapisali na UKC, je po navedbah njihove pooblaščenke za varnost ta ukrep neizvršljiv. Bodo pa zaposlene ponovno seznanili z akti in postopki poročanja o najhujših opozorilnih dogodkih.

Denimo tri mesece bo imel UKC na voljo, da pouči zdravnike o obveznosti naznanitve suma storitve kaznivega dejanja zoper življenje in telo, prav toliko časa za poučevanje zdravstvenih delavcev in zdravnikov glede varovanja poklicne skrivnosti in obravnave varnostnih zapletov.

Začeli so tudi že z ukrepi glede spoštovanja pravice do obveščenosti in sodelovanja pri zdravljenju ter glede privolitve bolnika v primerih, povezanih z večjim tveganjem.

Komisija, ki je opravila nadzor nad nevrološko kliniko, je namreč med drugim ugotovila, da komunikacija z bolniki in njihovimi svojci večinoma poteka ustno tudi na primer pri odločanju za ukinitev terapije ali naročilo "ne oživljaj". Zakon o pacientovih pravicah pa v takih primerih predvideva razumljiva ustna in pisna pojasnila zdravnika.

Tudi vključevanje bolnikov oz. njihovih svojcev v odločanje o zdravstveni oskrbi po ugotovitvah komisije ni potekalo tako, kot bi moralo. Namesto da bi bolniki in njihovi svojci dejansko sodelovali pri temu, so bili o zdravljenju le obveščeni.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste