Slovenija

Erjavec nadaljuje z dvostranskimi srečanji

T.C.
1. 9. 2015, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zunanji minister Karl Erjavec je danes ob robu Strateškega foruma Bled nadaljeval dvostranska srečanja. Sestal se je s kolegi iz Slovaške, Makedonije, Madžarske in Bolgarije ter predstavniki zunanjih ministrstev Nemčije, Francije in Italije.

STA

STA

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je bilo v ospredju Erjavčevih današnjih pogovorov vprašanje migrantske in begunske krize, s katero se nekatere države že soočajo, druge pa se na morebiten povečan prihod beguncev pripravljajo.

"V pogovorih prevladuje ocena, da je skrajni čas, da EU oblikuje celovit in enoten pristop do reševanja te problematike, pri čemer je potrebna solidarnost tako v odnosu med članicami kot tudi v odnosu do drugih evropskih držav, ki se trenutno soočajo z izjemnim bremenom pritoka beguncev in migrantov," so ocenili na MZZ.

S slovaškim zunanjim ministrom Miroslavom Lajčakom sta izmenjala stališča glede Zahodnega Balkana, pri čemer sta posebej izpostavila pričakovanje, da bo Črna gora prejela povabilo v Nato. Prav tako sta se zavzela za ustrezno dinamiko pristopnih pogajanj EU z vsemi kandidatkami iz regije.

Z državnim ministrom za Evropo na nemškem zunanjem ministrstvu Michaelom Rothom sta podala zelo pozitivno oceno slovensko-nemških bilateralnih odnosov, še zlasti na področjih gospodarskega sodelovanja. "Državi odlično sodelujeta tudi znotraj EU in delita podobne poglede na vrsto vprašanj, vključno s pomenom zagotavljanja evropske perspektive državam Zahodnega Balkana," so sporočili z MZZ.

STA

Makedonski zunanji minister Ilija Poposki je ministru Erjavcu predstavil mehanizme, s katerimi se Makedonija trudi soočiti z izjemno velikim pritokom beguncev in migrantov v državo.

V pogovoru z državnim podsekretarjem na italijanskem zunanjem ministrstvu Benedettom Della Vedovo pa je Erjavec izrazil pričakovanje, da bo v kratkem izvedeno zasedanje koordinacijskega odbora ministrov Slovenije in Italije.

Izrazil je tudi pričakovanje, da potekajoče upravne reforme v Italiji ne bodo zmanjšale dosežene ravni zaščite, ki jo uživa slovenska manjšina. Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo nad veliko vidnostjo in odmevnostjo svetovne razstave Expo v Milanu, so še sporočili z MZZ.

Z zunanjim ministrom Madžarske Petrom Szijjartom pa se je Erjavec strinjal, da se je povečala dinamika izvajanja skupnih projektov na obmejnem področju, sicer pa sta se zavzela za nadaljevanje dobrega sodelovanja, v prvi vrsti tudi na področju infrastrukturnih projektov.

Erjavec se je nato pred zaključkom foruma sestal še z bolgarskim kolegom Danielom Mitovom, ki je izrazil zadovoljstvo, da je lahko aktivno sodeloval na BSF, ki da je uveljavljena in ugledna platforma za izmenjavo mnenj o aktualnih mednarodnih vprašanjih.

STA

Ocenila sta, da med ta vprašanja danes zlasti sodi migracijska kriza. Strinjala sta se, da je poleg enotnega evropskega odziva ključnega pomena tudi stabilizacija razmer v državah, od koder begunci in migranti prihajajo.

Glede dvostranskih odnosov sta poudarila zelo pozitivno dinamiko in dejstvo, da ostaja še veliko potenciala za krepitev gospodarskega sodelovanja. Erjavec je poudaril tudi pomen regionalnega sodelovanja na Zahodnem Balkanu. Bolgarija to stališče v celoti deli, tudi v luči dejstva, da je trenutno predsedujoča država Procesa sodelovanja v JVE (SEECP), so sporočili z MZZ.

Erjavec pa se je sestal tudi z državnim ministrom na francoskem zunanjem ministrstvu Harlemom Desirjem, s katerim je minister Erjavec prav tako izmenjal ocene glede begunske problematike. Izpostavil je tudi položaj v Ukrajini, ki je še eden od velikih izzivov, s katerimi se trenutno sooča Evropa.

Francija bo še naprej nadaljevala prizadevanja v okviru normandijskega formata, ob tem pa sta se sogovornika strinjala, da ključno zagotoviti polno spoštovanje dogovorov iz Minska. Skupen interes vseh je zagotovo v iskanju čimprejšnje politične rešitve.

Erjavec in Desir sta pogovor izkoristila tudi za ponovno potrditev zelo dobrih bilateralnih odnosov, ki temeljijo na dogovoru o strateškem partnerstvu, sklenjenem leta 2011, so še sporočili z MZZ.

sta

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste